Natura ne ofera, cu generozitate, tot ceea ce are ea mai bun si tot ce avem nevoie pentru a ne bucura de frumusete si de sanatate. Vitamine, enzime, minerale si antioxidanti vin in sprijinul nostru pentru a ne pastra sau a ne reda frumusetea si sanatatea pielii, parului si a unghiilor.

Vitamina A pigmenteaza pielea, previne deshidratarea ei si o protejeaza fata de radiatiile ultraviolete. Ea regleaza secretia glandelor sebacee si participa la mentinerea vitalitatii parului, ungiilor si gingiilor. Vitamina A este indicata in tratamentul unor afectiuni: alopecie (pierderea pilozitatii pe toata zona capului), calvitie (pierderea pilozitatii intr-o zona delimitata), descuamarea pielii, fisuri ale buzelor si ale pielii, par friabil, unghii deformate.

Este important sa se respecte dozele zilnice recomandate de: 0,5 mg la copii , 1 mg la adolescenti si 1.4 mg la adulti. In cazul administrarii indelungate a vitaminei de sinteza si mult mai rar, datorita consumului in exces a unor alimente bogate in vitamina A pot sa apara simptome precum: uscarea pielii si caderea parului, care dispar la intreruperea administrarii. Dintre cele mai importante surse naturale de vitamine A sunt: smantana, branza proaspata, galbenusul de ou (crud), untul.

Avand un rol important in prevenirea aparitiei unor forme de cancer si in combaterea oboselii, vitamina C participa la formarea oaselor si a dintilor. Alimentele bogate in vitamina C sunt: macesele, catina alba, patrunjelul, broccoli, varza de Bruxelles, ardeiul iute, hreanul, fructele de caju. Ea creste activitatea vitaminei B9 si ajuta la incetinirea proceselor de imbatranire. Vitamina C este indicata in: fisuri ale pielii si ale buzelor, par uscat si friabil, unghii friabile si subtiri.

Dozele zilinice recomandate sunt de 60mg la copii, 100mg la adolescenti, 200mg la femeile insarcinate si cele care alapteaza si 150mg la adulti. Tutunul, alcoolul, unele medicamente (contraceptivele, aspirina, medicamentele anticoagulante si diuretice) consuma vitamina C aflata in corp.

Carenta de vitamina D produce aparitia unghiilor casante si friabile. Aceasta vitamina are un rol important in metabolismul calciului si fosforului si favorizeaza asimilarea vitaminei A. Necesarul zilic de vitamina D este de 500-1000 UI la copii, 200-400UI la adulti si 600-800UI la femeile insarcinate si care alapteaza. Vitamina D se sintetizeaza la nivelul pielii prin expunerea moderata la soare (2/3 din necesarul organismului) si in cantitati scazute se asimileaza din alimente (smantana, galbenusul de ou si in unt).

Vitamina E este o vitamina cu un rol antioxidant puternic. Carenta de vitamina E determina aparitia alopeciei sau parul poate avea un aspect tern si uscat. Necesarul zilnic de vitamina E este de 5-7 mg la copii, 10mg la adolescenti, 15 mg la femeile insarcinate sau care alapteaza si de 15 mg la adulti. Principalele surse naturale de vitamina E sunt: uleiurile din germeni de grau, floarea soarelui, rapita si masline; taratele de grau, patrunjelul, papadia.