Psoriazisul este o afectiune cronica care se localizeaza la nivelul epidermei si se manifesta prin aparitia pe aceasta a unor pete rosii acoperite de scuame de culoare alba si groase. Probleme serioase apar in momentul in care leziunea este foarte extinsa, problemele fiind de natura fizica sau sociala.

Desi pare greu de crezut, insa aproximativ 2% din populatia globului este afectata de aceasta boala.

Studiile de specialitate au scos in evidenta faptul ca nu exista o predispunere la boala din punct de vedere a sexului persoanei afectate, boala debutand in perioadele cele mai frumoase a vietii, si anume intre 10 si 30 de ani. Insa exceptiile intaresc regula. Boala, in cazuri mai rare ca procent, poate aparea deopotriva si la sugari si la persoanele varstnice.

Chiar daca boala este cronica, nu este o boala care se implice dureri foarte mari sau alte forme care sa altereze starea fizica a pacientului. Cel mai mare incovenient al acestei boli este faptul ca produce o mutilare din punct de vedere estetic a persoanei afectate.

Din pacate nu se cunosc exact cauzele si factori care declanseaza aceasta afectiune, insa o mare parte din vina pare sa-l poarte factorul genetic. Din statistici reiese ca una din doua persoane care sufera de aceasta afectiune au un istoric in familie.

Boala reprezinta in fapt o inmultire excesiva si accelerata de celule din stratul superficial al epidermei, ritmul exagerat de rapid facand imposibila eliminarea acestora dupa aparitie, astfel ca celulele se acumuleaza la suprafata pielii formand placile scuamoase. Aceasta inmultire extrem de rapida a celulelor determina o dilatare a vaselor sangvine din piele, fapt ce influenteaza culoarea placilor.

Psoriazisul poate sa apara in diferite locuri de pe piele:

Se poate localiza in zona coatelor, a genunchiului si pe spate. Practic sunt zonele cu cea mai mare frecventa de aparitie. In cadrul acestei manifestari placardele rosii acopera o suprafata destul de mare din piele.

In cazuri mai rare, psoriazisul poate fi localizat la nivelul zonei inghinale sau axiale sau chiar in zona palmelor. In acest caz boala determina ca pielea sa aiba un aspect uscat, de culoare cenusie si fisurata.

Aceasta afectiune poate ataca inclusiv pielea scalpului.

Unghiile pot fi afectate de aceasta afectiune, acestea deformandu-se si avand o culoare galben verzui sau pot prezenta urme de decolorare.

Zona interna a fetei, mucoasele sau glandul sunt zone care pot fi afectate de aceasta afectiune, insa incidenta acestora este foarte scazuta.

Psoriazisul este o afectiune care evolueaza in pusee, existand un eveniment medical care declanseaza boala (de exemplu rino-faringita, o stare emotionala puternica, etc). Ceea ce este bine ca dvs sa retineti este faptul ca aceasta afectiune nu este o boala simpla, una inestetica, ci este o afectiune care provoaca senzatii de mancarime ingrozitoare, iar ce este si mai rau complicatile ce deriva sunt extrem de grave, mergand pana la instalarea unui handicap, atunci cand sunt afectate articulatiile.

Complicatiile cele mai frecvente care pot aparea ca urmare a acestei boli sunt:

Generalizarea bolii la nivelul intregului organism (eritrodermie psoriazica), insotita de deteriorarea continua si brusca a starii generale a pacientului, cu episoade de febra, frisoane si pierderea brusca in greutate.

O alta complicatie este asa numitul psoriazis pustulos. Acesta se manifesta prin aparitia pe placarde a unor vezici care contin un lichid alb laptos. Acestea se pot extinde fie doar la nivelul mainilor sau a altor parti ale corpului sau, in cazuri mai grave, la nivelul intregului organism. Si in aceasta situatie starea generala a pacientului se degradeaza continuu, manifestandu-se prin febra deosebit de mare, frisoane si pierderea in greutate.

Reumatismul psoriazic este o alta forma care poate rezulta ca urmare al acestei boli necrutatoare. In functie de zona in care este localizata boala, reumatismul poate fi localizat fie la nivelul articulatiilor degetelor, a coloanei vertebrale, etc. In principal se localizeaza la nivelul articulatiilor situate intre sacru si osul iliac.

Tratamentul care va fi urmat difera foarte mult de la pacient la pacient in functie de stadiul de evolutie, de varsta, de zona unde este localizata evolutia, de pielea pacientului, de stadiul de evolutie a bolii, de vechimea acesteia, precum si de o serie de alti factori. Cu alte cuvinte, nu exista un tratament general valabil pentru aceasta afectiune.

Tratamentul local aplicat pielii consta in decaparea leziunilor si in micsorarea eritemului cu ajutorul unor substante reductoare (grudoane, corticoizi locali, derivati din vitamina D3).

In cazul in care peste 30% din suprafata pielii este afectata de aceasta boala se va aplica pe zona afectata un medicament fotosensibilizant, urmat de expunerea la UVA. Rolul acestui tratament este de a simula artificial efectele pe care le are radiatia UV asupra pielii. Rezultatul care se doreste a se obtine este de a frana multiplicarea celulara si calmarea inflamatiei.

In cazul in care avem de a face cu psoriazis pustulos tratamentul va fi completat prin administrarea de derivate a vitaminei A, iar imunosupresoarele se vor prescrie si administra doar in cazurile foarte grave.

Tratamentul medicamentos poate fi combinat si cu un tratament balnear. Mai precis prin folosirea curelelor termale, care imbina proprietatile Soarelui cu actiunea benefica a apei sarate.

Insa nu trebuie uitat ca aceasta afectiune „mutileaza” din punct de vedere estetic viata pacientului. Astfel nu trebuie neglijat impactul psihologic negativ pe care il poate avea aceasta boala asupra calitatii vietii individului. Astfel suportul si intelegerea din partea familiei si a prietenilor este esentiala, precum si urmarea unor sedinte de terapie pentru mentinerea echilibrului psihic al pacientului.

Tratamentele actuale imbunatatesc cu mult calitatea vietii pacientului cu conditia ca acesta sa se prezinte la medic la primele semne. Cu cat afectiunea se invecheste, cu atat riscul complicatiilor creste!