Cand reprimam furia si frustrarea pentru o lunga perioada de timp, durerea fizica ajunge sa preia controlul.

Furia fizica si durerea merg adesea mana in mana. De fapt, cu totii am observat cum aceasta emotie de mare intensitate intareste muschii, creste ritmul cardiac si produce acel nod enervant in stomac. Adevarul este ca aceasta stare psihofiziologica este de obicei destul de scurta: ca o explozie brusca care, incetul cu incetul, ajunge sa-si piarda din intensitate.

O cearta, asistand la ceva revoltator, fiind victima unei nedreptati: furia ne avertizeaza asupra acelor momente in care ne simtim amenintati sau umiliti. Simtirea ca drepturile noastre, integritatea sau identitatea noastra sunt atacate trezeste acest izvor instinctiv cu care sa reactionam la ceea ce ne ameninta.

In fata acestei stari emotionale, apar doua probleme. Prima consta in gestionarea gresita a acesteia: cei care nu inteleg si nu isi regleaza furia duc la un comportament incorect pe care il pot regreta.

A doua este ca foarte adesea fiintele umane au tendinta de a-si suprima furia. Atunci apar somatizarea si tulburarile fizice si psihologice.

Furia si durerea fizica: inhibitia emotionala

Bolile cronice sunt cele mai afectate de impactul emotiilor. De exemplu, pacientii care sufera de dureri lombare cronice sau neuropatii experimenteaza o agravare a simptomelor atunci cand experimenteaza emotii precum furia.

Pe de alta parte, studii precum cel realizat la Universitatea Rush insista pe ceea ce am spus mai devreme: tendinta de a tace, de a inhiba si de a nu gestiona furia creste senzatia de durere fizica.

Cand nu reglam aceasta emotie de valenta negativa, este foarte frecvent sa suferim de tensiune, lacrimi si contracturi in zona spatelui si a gatului.

Cum sa gestionezi furia?

Acum stim ca furia si durerea fizica sunt legate. Avem si date care ne indica faptul ca toate acele persoane care sufera de patologii durerii cronice experimenteaza o intensitate mai mare a simptomelor atunci cand sunt cuprinse de furie si frustrare… Ce putem face in aceste cazuri?

Managementul furiei nu se bazeaza doar pe meditatie sau pe respiratie profunda. De asemenea, trebuie sa integram tehnici adecvate de management emotional in viata noastra de zi cu zi. De asemenea, este esential sa exerciti un control adecvat al gandirii. Dialogul intern negativ este un motor care intensifica disconfortul.

Pe de alta parte, tehnicile de rezolvare a problemelor s-au dovedit foarte utile. Este fundamental sa stii sa faci fata unei situatii complicate, sa identifici ce aptitudini si competente sa pui in practica in functie de caz.

De asemenea, si pentru a incheia, abordari precum terapia de acceptare si angajament sunt foarte utile in abordarea multora dintre acele lucruri care sunt in afara controlului nostru si pe care trebuie sa le acceptam. Meditatia, este, de asemenea, o forma de eliberare a tensiunii si streaului. Clarificarea valorilor noastre si stabilirea de noi obiective pot ajuta, de asemenea, la reducerea impactului furiei si al durerii emotionale si fizice.