Clasica fotografie alb-negru va fi intotdeauna apreciata pentru elganta si simplitatea sa. In timp ce fotografia color pune accentul pe jocul de culori, fotografia alb-negru este considerata a fi mult mai aproape de arta, tocmai prin simplitatea sa. Iar aparitia aparatelor foto digitale a oferit un real avantaj si acestui tip de fotografie, nu doar fotografiei color, avand in vedere ca inainte existau filme alb-negru special concepute pentru aparatele de fotografiat traditionale.

Indiferent de subiectul ales, fotografia alb-negru confera o oarecare incarcatura emotionala si acea seriozitate pe care fotografiile color nu le inspira. Fotografiile alb-negru provoaca nostalgie si ne duc cu gandul spre trecut, probabil si pentru ca fotografiile realizate cu multi ani in urma, in timpul diferitelor evenimente istorice, sau pur si simplu in timpul unor intalniri de familie, erau alb-negru.Spre deosebire de fotografia color in care fiecare element are o culoare diferita, in fotografia alb-negru se intalnesc nuante diferite ale aceleiasi culori, rezultand o imagine mult mai artistica, mai clara si mai pura. Dupa cum am spus si anterior, subiectul fotografiei alb-negru poate fi oricare, de la portrete pana la peisaje sau cladiri. Fotografii care doresc sa realizeze adevarate opere de arta in alb-negru trebuie sa cunoasca unele aspecte ale acestui tip de fotografie.

In primul rand, pana in anul 1930, cand fotografia color a fost introdusa, toate fotografiile erau alb-negru. Chiar si dupa acest an de referinta, fotografia de tip alb-negru a continuat sa fie mult mai apreciata, avand in vedere costul redus al filmelor si al aparatelor de fotografiat. In momentul in care pretul aparatelor de fotografiat color si al filmelor a scazut, popularitatea fotografiei alb-negru a scazut, de asemenea. Cu toate acestea, fotografia alb-negru s-a mentinut si inca se mentine printre preferatele artistilor fotografi, mai ales in prezent cand tehnologia avansata permite fotografilor sa experimenteze chiar si utilizand doar doua culori.Fotografia alb-negru este diferita de fotografia color. In primul rand, in cazul primului tip contrastul este mult mai mare, iar fotograful este nevoit sa estompeze diferentele prea mari dintre zonele inchise si cele mai deschise. Un alt aspect pe care fotografii trebuie sa il ia in considerare este cel compozitional. Avand in vedere faptul ca nu mai exista culori care sa atraga atentia, accentul este pus pe linii si forme. Umbrele joaca un rol mult mai important in fotografia alb-negru decat in cea color.

Avantajele fotografiei alb-negru sunt numeroase. Aceasta “obliga” fotograful sa vada mai presus de culoare si sa puna accentul pe imagine. O fotografie color in care lumina este foarte slaba poate sa nu sugereze nimic, pe cand cea alb-negru are o mai mare incarcatura artistica. Probabil va intrebati de ce inca foarte multe publicatii, cum ar fi ziarele, nu au renuntat la fotografia alb-negru. Ei bine, fotografiile alb-negru sunt mult mai expresive, mai incarcate din punct de vedere emotional, avand un impact mult mai mare asupra privitorului.Fotografia alb-negru este inca foarte apreciata, mai ales ca exista numeroase programe prin care fotograful poate edita fotografia dupa bunul plac. Foarte putine aparate de fotografiat moderne sunt realizate special pentru acest tip de fotografie. Cei mai multi dintre fotografi prefera sa realizeze fotografii color, dupa care sa le modifice in programele speciale.

In randurile care urmeaza venim in ajutorul fotografilor prin prezentarea catorva trucuri care vor face ca fotografiile sa fie cu adevarat opere de arta.Specialistii sunt de parere ca, pentru un efect mult mai intens, fotografiile ar trebui realizate color, de preferat in format RAW, dupa care sa fie transformate in fotografii alb-negru.Dupa cum am spus si anterior, fotografiile monocrome sunt realizate din contraste ale valorilor tonale. Luminozitatea joaca si in acest caz un rol foarte important. Un contrast puternic este recomandat in cazul fotografiilor care au ca subiect fie natura, fie un element al acesteia, sau o cladire, pentru ca se creeaza un efect de duritate.Orice subiect poate fi surprins intr-o fotografie monocroma, insa orizontul, cerul innorat sau fotografiile cu detalii sunt printre cele mai apreciate subiecte ale celor care prefera fotografia alb-negru. Sa nu mai vorbim de portrete, unde liniile de trecere sunt foarte line, creand armonie si un aspect deosebit.

In ceea ce priveste compozitia fotografica, fotografia alb-negru trebuie sa surprinda esentialul. Este de preferat ca pentru fotografiile alb-negru sa se foloseasca o sensibilitate scazuta ISO.Pe langa toate aceste tehnici care ajuta la obtinerea unor rezultate exceptionale, fotografia alb-negru este influentata de fiecare fotograf in parte, de imaginatia si creativitatea acestuia.