Agatha Christie, pe numele ei adevarat Agatha Mary Clarissa Miller, faimoasa scriitoare de romane politiste, s-a nascut in anul 1890 in Devon, Anglia, loc in care se desfasoara multe dintre actiunile scrierilor sale. A fost numita “regina incontestabila a romanelor politiste”, iar oricine ii citeste cateva din cele 80 de romane publicate va intelege de ce isi merita acest nume. A intrat pana si in Cartea Recordurilor, datorita faptului ca a a avut cele mai mari vanzari ale unui autor de fictiune, plasandu-se imediat dupa Shakespeare in topul celor mai vanduti autori.

Agatha Christie a fost incurajata sa scrie inca din copilarie de catre mama ei, care a vazut in ea un adevarat talent, si nu s-a inselat. Evenimentele din viata ei i-au influentat scrierile. Astfel, la varsta de 24 de ani se casatoreste cu aviatorul Archibald Christie, cu care are o fata. Primul Razboi Mondial a prins-o lucrand intr-un spital si intr-o farmacie si multe dintre crimele din scrierile sale se fac prin otravire. Debutul literar are loc la varsta de 30 de ani, cand scrie Misterioasa afacere de la Styles, primul roman in care apare celebrul Hercule Poirot. Dupa ce descopera ca sotul a inselat-o, se hotaraste sa creeze o misterioasa disparitie in jurul ei, la fel ca in romanele sale. Atunci cand Achirbald Christie ii marturiseste ca iubeste alta femeie, Agatha se hotaraste sa sune la politie si sa spuna ca ii e teama ca ii va face cineva rau si apoi dispare, dorind de fapt sa-i faca rau sotului. Insa este descoperita 11 zile mai tarziu intr-un hotel, unde statea sub un nume fals – era doar o femeie inselata care isi dorea sa fie razbunata, pentru ca toata viata a crezut ca va trai cu un singur barbat.

La doi ani dupa divortul de primul sot, Agatha Christie, care a hotarat sa pastreze numele acestuia, se casatoreste cu Max Mallowan, un arheolog mai tanar decat ea cu 14 ani. Aceasta casnicie a fost una mai fericita si a rezistat pana la sfarsitul vietii ei. Impreuna cu Mallowan, scriitoarea a calatorit a foarte mult in Orientul Mijlociu, o alta destinatie des folosita de ea ca loc de desfasurare a actiunilor romanelor sale. A lasat o vizibila amprenta in locurile prin care a trecut: resedinta de vara din Devon a fost transformata in muzeu, iar in Instambul, la Hotelul Pera Palace, camera in care Christie a scris Crima din Orient Express a fost dedicata scriitoarei. Maestra romanelor politiste a murit la varsta de 85 de ani.

Opera selectiva

Romane: Misterul celor sapte cadrane (1929), Crima din Orient Express (1934), Ucigasul ABC (1936), Moarte pe Nil (1937), Zece negri mititei (1939), Cei cinci purcelusi (1942), O crima anuntata (1950), Misterul crimelor inlantuite (1956), Oglinda sparta (1962), Hotel Bertram (19765), Secretul casei dintre lauri (1973, ultimul roman scris), Misterul crimei fara cadavru (1976, ultima carte publicata, desi a fost scrisa 40 de ani mai devreme).

Povestiri: Regele de trefla, Problema pe mare, Cutia cu bomboane, Misterul din Cronwall, Misterul de la Market Basing, Gradina ce-ti mai face? Aventura bucataresei de la Clapham, si multe altele, adunate in 21 de colectii.

Sase romane de dragoste scrise sub numele Mary Westmacott, care insa nu s-au bucurat de prea mare succes si nici nu au beneficiat de traduceri in limba romana: Giant’s Bread, Absent in the Spring, Unfinished Portrait, The Rose and the Yew Tree, The Burden, A Daughter’s a Daughter.

Piese de teatru: Black Coffee, Appintment with Death, The Mousetrap, Verdict, Go Back for Murder, Akhnaton.

Hercule Poirot si Miss Marple, cele mai populare personaje ale scriitoarei Agatha Christie

Operele Agathei Christie au cateva lucruri in comun: actiunea este concentrata pe gasirea unui criminal, cel care se ocupa de cazuri find aproape intotdeauna un detectiv, care este angajat de cineva sau pur si simplu se afla la locul potrivit, in momentul potrivit. Scriitoarea s-a dovedit a fi un bun cunoscator al psihologiei umane, pentru ca in caz contrar nu ar fi putut sa intre atat de bine in mintea personajelor cu ajutorul detectivilor. De cele mai multe ori, la sfarsitul romanului detectivul se intalneste cu toate personajele suspecte si elimina pe rand persoanele nevinovate, ramand in final cu autorii crimelor.

Miss Marple traieste dupa deviza “In mediul rural exista foarte multa rautate”. Jane Marple a aparut prima data in 1930 in romanul Crima la vicariat, si a fost detectiv in 12 romane ale Agathei. Este modesta si are o infatisare care nu iese deloc in evidenta, bazandu-se tocmai pe acest lucru atunci cand investigheaza. A fost preferata lui Christie, desi nu i-a oferit prea multe romane si, in loc sa o omoare in ultima carte, a trimis-o sa se odihneasca in satul natal.

Hercule Poirot este probabil cel mai cunoscut detectiv al tuturor timpurilor. Originar din Belgia, acesta se considera “cel mai mare detectiv din lume”, acceptand cele mai ciudate cazuri pentru a-si pune in functiune “celulele cenusii”, fiind uneori ajutat de Arthur Hastings, un bun prieten care nu ii intelege intotdeauna metodele si felul de a gandi. A investigat crime in 33 de romane, aproape jumatate din romanele scriitoarei Agatha Christie, si in 51 de povestiri. Cu toate ca a fost folosit in atatea opere, Christie a marturisit ca niciodata nu l-a placut pe Poirot, considerandu-l prea ingamfat. Inainte sa moara, scriitoarea a hotarat ca ar fi bine sa il omoare si pe Poirot, acest lucru avand loc in romanul “Cortina”. Hercule Poirot a fost atat de popular, incat The New York Times i-a scris un obituar dupa ce cartea a fost publicata.

“Regina crimei”, Agatha Christie, este una dintre cele mai populare scriitoare a tuturor timpurilor, acest lucru fiind demonstrat de faptul ca au fost vandute peste 2 miliarde de exemplare din cartile sale si ca operele sale au fost traduse in mai mult de 56 de limbi.