Se spune ca Malta, situata in mijlocul Mediteranei, este tara unde pentru a face un salt in timp este suficient sa traversezi strada.

Malta este cea mai mare dintre insulele care compun Arhipelagul maltez. Multi dintre turistii care au vizitat-o afirma ca niciun alt grup insular nu ofera atata frumusete naturala ca acesta. Din paginile cartilor de istorie aflam ca primii locuitori ai Maltei au fost fenicienii, urmati apoi de greci si romani. Napoleon Bonaparte a ocupat aceste insule in 1798, iar Marea Britanie a pus stapanire pe ele in 1800, dreptul definitiv asupra lor dobandindu-l in 1814, prin tratatul de la Paris. Pe 21 septembrie 1964 i-a fost recunoscuta independenta si 20 de ani mai tarziu se transforma in republica. Din anul 2004 Malta este cel mai mic stat membru al Uniunii Europene.

La pas prin istorie

La Valletta a fost fondata in 1566, de Jean de la Valette, mare maestru al Ordinului Cavalerilor Ioaniti (Cavalerii de la Malta), iar din 1570 devine capitala Maltei. Situata intre doua porturi, Grand Harbor, la sud, si Portul Marsamxett, la nord, Valletta este o capodopera a arhitecturii vechi, facand parte din patrimoniul UNESCO. Si pentru ca e un oras mic cel mai bine ar fi sa-l strabati la pas. Prima vizita o poti face la Gradinile Barakka, pentru a vedea privelistea minunata a celui mai mare port natural din Mediterana (Grand Harbor).

Cativa pasi mai incolo se afla Catedrala Sf. John, a carei constructie a inceput in anul 1573, la ordinul Marelui Maestru Jean de la Cassiere, ca loc de rugaciune pentru Ioaniti, finalizata cinci ani mai tarziu. Cu siguranta te va surprinde contrastul dintre fatada austera si interiorul opulent. Sir Walter Scott spunea ca este cel mai izbitor interior pe care l-am vazut vreodata.

Aici se gasesc doua faimoase picturi ale lui Caravaggio – decapitarea Sf. Ioan Botezatorul si Sf. Ieronim. Un alt loc pe care nu trebuie sa-l ratezi este Palatul Ordinului de Malta. Achizitionat de Ordin in anul 1571, gazduieste azi Parlamentul. Daca vrei sa afli mai multe despre trecutul militar al Maltei, mergi si viziteaza Fortul Elmo. Ridicat in 1552 de cavaleri pentru apararea portului, acesta a fost distrus in intregime in urma asediului din 1565. A fost reconstruit ulterior de liderii militari ai tarii. In prezent, este sediul Muzeului de Razboi. Cel mai vizitat este insa Muzeul National de Arta si Arheologie. Daca nu esti amator de muzee sau alte obiective, iti poti petrece timpul prin magazinele aflate in numar mare in Valletta unde sigur vei gasi ceva de cumparat.

Intalnire cu paradisul

Pe tot timpul verii, in Malta sunt organizate sarbatori, numite Feste. Aceasta traditie se pastreaza din scolul al XVI-lea si reprezinta celebrarea sfantului patron al orasului sau satului respectiv. Ca turist, daca vrei sa asisti la sarbatoare trebuie sa platesti 15 euro de persoana. O excursie cu vaporul in jurul Maltei costa 39 de euro pentru adulti si 25 euro pentru copii. Daca doresti si masa de pranz, pretul creste la 45 de euro. Daca vei ajunge la Grota Albastra, o stanca naturala sub forma de arcada, o sa ai parte de asa-zisul efect al mainii albastre, datorita apei din pestera a carei culoare este albastru-azuriu. O vizita in satul Taii’Qali, denumit si paradisul cumparaturilor iti asterne in fata ochilor cele mai frumoase si ingenioase produse de artizanat malteze.

In Mosta merita sa mergi la Dom. Cu o inaltime de 55 m si 37 m in diametru, este al treilea ca marime in Europa si mandria orasului. Excursia nu se poate incheia fara sa te opresti in capitala medievala Mdina si sa vizitezi catedrala Sf. Petru si Pavel. Pasind prin labirintul de stradute inguste, presarate cu biserici si palate, traiesti cu adevarat sentimentul intoarcerii in timp. Sliema este, practic, o suburbie a Vallettei unde vei gasi, pe langa numeroasele obiective turistice, o viata de noapte trepidanta cu localuri si magazine de lux.

Cat ne costa?

Bucataria malteza combina cu succes ingredientele locale – pestele, fructele de mare, fructele si legumele cu mancaruri internationale pentru toate gusturile. Un sejur de opt zile in Malta costa 470 euro de persoana. Acest tarif cuprinde cazarea la hotel de trei stele cu demipensiune si transportul cu avionul.