Muzeele sunt cladiri si institutii foarte importante, pentru ca pastreaza tot felul de obiecte care au legatura cu civilizatia umana, in general. Ele sunt deschise publicului si au un rol educativ, prin intermediul lor vizitatorii putand afla sau vedea tot felul de lucruri nestiute pana acum despre anumite domenii. Muzeele din prezent sunt impartite pe anumite categorii, cum ar fi arta, arheologie, folclor, istorie naturala, stiinta etc. Dar iata care sunt cele mai importante muzee din lume:

Muzeul Luvru (Mousee du Louvre) este cel mai vizitat muzeu din lume. Este cel mai mare muzeu de istorie si arta al Frantei si se gaseste in Paris, in fostul palat regal Luvru. Obiectele si artefactele de origine franceza de aici cuprind o istorie care incepe de la Dinastia Capetienilor si pana in prezent. De asemenea, se gasesc si lucruri de la Europa occidentala pana in Orientul Apropiat. Printre cele mai importante obiecte de aici se numara Mona Lisa sau Gioconda a lui Leonardo da Vinci, Venus din Milo si tabloul “Libertatea conducand poporul” a lui Eugene Delacroix.

Muzeele Vaticane (Musei Vaticani) fac si ele parte din cele mai importante muzee ale lumii, avand ca atractie principala Capela Sixtina a lui Michelangelo. Aici se gasesc zece muzee (Muzeul de arta sacra, Muzeul de arta profana,, Muzeul artei religioase moderne, Muzeul Pio-Clementin, Muzeul Charamonti, etc). Vizitatorii pot admira lucrari ale unor artisti ca Raphael, Caravaggio sau Botticelli, dar si colectii ale Bisericii Romano-Catolice. Cei de la Vatican tin muzeele deschise gratis pentru vizitatori in fiecare ultima duminica a lunilor.

Muzeul Britanic (British Museum) este unul din cele mai vechi muzee din lume, fiind inaugurat in anul 1753. Poate cel mai important obiect de aici este Piatra din Rosetta, un monument de mici dimensiuni cu caracter comemorativ, specific antichitatii. Este una dintre cele mai importante descoperiri arheologice, pentru ca a fost descoperita metoda traducerii scrierii hieroglifice cu ajutorul ei. British Museum are mai mult de 13 milioane de obiecte si artefacte, dispuse in 94 de galerii. Intrarea in acest muzeu este gratuita, doar cand se desfasoara vreo expozitie temporara fiind perceputa o taxa.

Muzeul American de Istorie Nationala (American Museum of Natural History) din New York este inclus pe lista celor mai importante muzee din lume. Este alcatuit din 25 de cladiri cu 46 de sali de expozitie si are peste 30 de milioane de specii de plante, care insa nu pot fi expuse tot timpul, ci sunt organizate expozitii pe rand. Aici se afla Ahnighito, o parte din meteoritul Cape York, cel mai mare meteorit gasit si expus vreodata, iar vizitatorii sunt fascinati si de diorame, care prezinta scene din salbaticie sau alte scene intr-o maniera foarte realistica.

Tot in New York se afla Muzeul Metropolitan de Arta (“the Met”, adica Metropolitan Museum of Art), ale carui expozitii sunt infatisate in ordine cronologica, de la epoca de piatra si pana in perioada contemporana. Se gasesc astfel aici peste doua milioane de opere apartinand artei, de la tablouri si sculpturi pana la costume, armuri si instrumente muzicale de pe intreg mapamondul. Printre cele mai importante tablouri de aici este “Adam si Eva” a lui Albrecht Durer in care se regasesc influente renascentiste italiene.

Muzeul Acropole (sau Acropolis) din Atena este considerat unul dintre cele mai importante muzee ale lumii, desi a fost deschis in 2009, pentru ca detine foarte multe obiecte si artefacte gasite pe Acropola Atenei. Chiar daca nu are dimensiuni atat de mari ca celelalte, contine in jur de patru mii de obiecte importante pentru istoria Greciei. Se pare ca a fost construit pentru ca britanicii nu au vrut sa le dea grecilor obiectele gasite la Partheon, motivand ca acestia nu au unde sa le expuna. Muzeul, o constructie foarte moderna de altfel, este amplasat la poalele Acropolei si langa Partheon si deasupra unui sit arheologic. Vizitatorii chiar au sansa de a vedea sapaturile, pentru ca podelele sunt din sticla.

Galeria Uffizi este cel mai cunoscut muzeu din Florenta, Italia, dar si unul dintre cele mai vechi muzee de arta din Occident. Nu se stie exact numarul obiectelor de aici, pentru ca se afla in curs de restaurare, dar cert este ca are o colectie impresionanta de pictura renascentista, gazduind operele unor mari artisti ca Leonardo da Vinci, Michelangelo sau Botticelli (al carui tablou “Nasterea lui Venus” face parte din atractiile principale). Se pare ca italienii detin mai mult de jumatate din operele de arta de mare valoare, iar jumatate din acest procentaj se afla la Galeria Uffizi.

Muzeul Prado este unul dintre cele mai importante muzee din lume si cel mai important din Spania. A fost fondat ca un muzeu de pictura si sculptura si are o colectie impresionanta de obiecte de arta din Europa secolelor XIV-XIX. Colectiile sale sunt impresionante: aproape noua mii de picturi, in jur de 700 de sculpturi, o mie de monede, doua mii de obiecte decorative si peste cincii mii de desene. Colectiile de tablouri sunt semnate de Francisco Goya, Diego Verlasquez (a carui “Las Meninas” este considerata cea mai importanta de aici), Rubens, Rafael, Botticelli, Rembrandt sau Caravaggio.

Muzeul de Stat Ermitaj (State Hermitage) se afla in Sankt Petersburg, Rusia, fiind gazduit de Palatul de iarna de la Sankt Petersburg. A fost fondat in anul 1764 de Ecaterina cea Mare si contine peste saizeci de mii de obiecte dispuse in o mie de sali. Are cea mai mare colectie de picturi din lume si colectii din antichitate sau din perioada clasica. Printre artistii care au aici expuse tablouri se numara Matisse, Gauguin, Leonardo da Vinci (o pictura in ulei), Rubens, Rembrandt sau Picasso, iar printre atractiile principale se numara si colectia de bijuterii Faberge.

Si orasul Amsterdam adaposteste unul dintre cele mai importante muzee ale lumii, si anume Muzeul National (Rijksmuseum). Este dedicat istoriei, artelor si tehnicii, iar cea mai mare parte din colectia de arta apartine perioadei de aur a picturii olandeze, avand asadar tablouri ale lui Rembrandt, Frans Hals sau Vermeer. A fost fondat in anul 1800 la Haga, fiind mutat in Amsterdam opt ani mai tarziu, iar astazi mare parte din muzeu este inchis pentru restaurari, dar cele mai importante picturi (printre care si “Rondul de noapte” a lui Rembrandt) pot fi vazute intr-o expozitie speciala.