Exista diferente esentiale intre ingrasamantul ecologic si ingrasamintele chimice. Cele din urma se dizolva direct si rapid in apa din sol, de unde sunt absorbite de plante, ca un fel de “perfuzie” de azot, fosfor si potasiu. Cantitatea in surplus, neasimilata, este dusa de apa de ploaie in panza freatica, ceea ce provoaca degradarea treptata si de lunga durata a terenurilor unde a fost administrat, precum si a apelor de suprafata si de adancime. Efectul ingrasamintelor organice se produce gratie actiunii bacteriilor si a ciupercilor, care descompun molecula organica, hranindu-se cu carbonul rezultat si oferindu-le plantelor, intr-o forma asimilabila, toate oligo – elementele de care au nevoie.

Prin urmare, ingrasamantul ecologic este reprezentat de populatii mari de microorganisme, care pot stimula productivitatea terenurilor agricole, fie prin fixarea nitrogenului (azotului) atmosferic, fie prin solubilizarea fosforului din sol. Acesti fertilizatori de tip bio sunt foarte eficienti, comparativ cu ingrasamantul chimic, sustin mediul inconjurator, sunt nepoluanti si mult mai ieftini.

In solul de plantare, in jurul speciilor cultivate, exista sute de milioane de microorganisme care alcatuiesc un micro-climat ce asigura plantelor hrana si contribuie la retinerea apei pentru o mai lunga perioada de timp. In momentul in care se adauga ingrasamant chimic, si nu ingrasamant ecologic, majoritatea acestor microorganisme vor disparea definitiv, solul pierzandu-si capacitatea de a ramane productiv, pe timp indelungat. Majoritatea fertilizatorilor adauga azot in sol, fie prin ingrasamant chimic, fie prin procesul care poarta numele de fixarea biologica a azotului (transformarea acestuia, cu ajutorul bacteriilor, in amoniac).

La nivel mondial, statisticile arata ca aproximativ 175 de milioane de tone de azot sunt folosite, in fiecare an, prin intermediul acestei fixari biologice. Termenul “bio” se refera la “viata”, deci ingrasamantul ecologic presupune inocularea microbiana in sol, fiind vorba despre microorganisme benefice, special selectate, cunoscute ca stimulatoare ale cresterii plantelor. Microorganismele care intra in componenta bio-fertilizatorilor sunt: microbii solubilizatori de fosfat, mycorrhizae, Azospirillum, Azotobacter, Rhizobium, Sesbania, Algele verzi, Azolla.

Bio-fertilizatorii, cunoscuti si sub denumirea de inoculi microbieni, imbunatatesc nivelul de fertilitate a solului, contribuie la stabilizarea plantei in sol, secreta substante de crestere si substante antifungice, imbunatatesc germinarea semintelor si cresterea radacinilor. Utilizarea ingrasamantului ecologic va duce la eficientizarea productivitatii, la un cost mult mai redus decat in cazul folosirii ingrasamantului chimic, fara a plati pretul urias al destabilizarii mediului inconjurator si depletia (scaderea) surselor de energie.

Asadar, prin microorganismele pe care le contine, ingrasamantul ecologic are capacitatea de a fixa azotul atmosferic, convertindu-l in amoniac, de a solubiliza fosforul, de a descompune materialul organic si de a oxida sulful, la nivelul solului. Spre deosebire de ingrasamantul chimic, cel ecologic asigura, pe langa aportul de azot, si prezenta altor substante, precum, vitamine, hormoni, aminoacizi. Aportul de azot este unul continuu, spre deosebire de cel din chimicale, care este disponibil doar in momentul aplicarii, fiind si foarte toxic.

Tipuri de ingrasamant ecologic

Compostul este un fertilizator natural rezultat din fermentarea resturilor organice (in 2 – 3 luni) – gunoi de grajd, buruieni, paie, coceni, radacini, cenusa, rumegus, coaja de copac etc. Astfel de materii se aduna in gramezi, se uda sistematic, ceea ce grabeste descompunerea acestora, proces insotit de degajare de caldura. Un ingrasamant obtinut printr-o astfel de modalitate imbogateste valoarea nutritiva a solului si ii sporeste porozitatea.

Ingrasamant Biomax Technologies – este produs din aceleasi resturi organice , precum compostul, cu diferenta ca procesul de fermentare este accelerat, cu ajutorul unei enzime, la 24 de ore. Compania producatoare a fost medaliata cu aur, pentru aceasta tehnologie.

Humusul de rama (BioHumus) este un ingrasamant ecologic obtinut cu ajutorul ramelor, care transforma orice substanta organica in humus. Acesta contine toate elementele de care plantele au nevoie, reface solurile afectate de excesul de chimicale, sporeste randamentul culturilor cu peste 50%, previne aparitia bolilor plantelor. Ingrasamant din alge marine – este foarte bogat in nutrienti si ieftin.

Ingrasamant magnetic ecologic – este alcatuit dintr-un amestec de apa si particule cu proprietati magnetice, al caror efect a fost indelung studiat, pentru a se obtine rezultate optime in cultivarea plantelor (rolul ingrasamantului fiind de a creste campul magnetic din jurul plantei). Se aplica o data la 10-15 ani si este mult mai ieftin decat alti fertilizatori.

O solutie romaneasca de ingrasamant ecologic

In 2011, specialisti sustinuti de Asociatia pentru protejarea omului si a mediului inconjurator pentru o dezvoltare durabila, Constanta, in cadrul unui Program de cooperare cu Norvegia (cu finantare nerambursabila de 400 000 de euro), au pus la punct tehnologia de producere a unui fertilizator ecologic, obtinut din algele de la malul marii, scoici, resturi de cochilii si din namolul din statiile de epurare. Beneficiul este dublu, o data pentru o agricultura sanatoasa (continand si elemente care nu se gasesc in alte tipuri de ingrasaminte naturale), si, pe de alta parte, pentru un mediu curat, folosindu-se reziduuri, care, in prezent, trebuie depozitate si, oricum, polueaza in mare masura.

De ce sa folosesti  ingrasamant ecologic?

Odata cu cresterea alarmanta a populatiei, agricultura a apelat, din ce in ce mai mult, la  produse sintetice, in special in ceea ce priveste fertilizatorii, cu un grad de nocivitate alarmant, acestia fiind, de fapt, produsul combustibililor fosili (carbune si petrol). Dependenta excesiva a agriculturii moderne de aceste proceduri sintetice, care aduc dupa ele o serie intreaga de efecte adverse, scoate in evidenta necesitatea stabilirii unor alternative care sa fie nu numai productive, ci si benefice pentru hrana oamenilor, a animalelor, pentru ecosisteme, pe termen lung.

Galerie imagini Ingrasamantul ecologic: