Este o adevarata placere sa poti intra in lumea versurilor, a rimelor, a expresiei si a artei literare. Poezia pentru copii a fost scrisa pentru a fi citita, inteleasa si meditata. Numai asa se poate bucura cu adevarat de sensul, jocul cuvintelor si limbajul sau. Poeziile pentru copii deschid copiilor portile catre o lume a versurilor si a rimelor, in care expresia predomina si in care pot invata despre valorile emotionale. Impartaseste aceste poezii scurte pentru intreaga familie cu copiii tai.

Parintii le ofera copiilor nostri multe cadouri de-a lungul copilariei lor. Unul dintre cele mai bune pe care le putem oferi este sa-i invatam sa aprecieze lectura si, in special, poezia. Un copil care are obiceiul de a citi versuri va continua cu aceasta pasiune si sensibilitate ca adult. Fara indoiala, ii vei oferi posibilitatea de a petrece momente grozave citind poezii de-a lungul vietii. Pe kidszone.ro gasesti o selectie cu cele mai frumoase poezii pentru copii de toate varstele. 

Prin poezie, copiii tai se pot scufunda in lumea exprimarii ideilor, sentimentelor si emotiilor. Poeziile se reflecta diferit in fiecare copil care le citeste, intrucat micii cititori sunt cei care vor da un sens personalizat textului. Ceea ce inainte era vazut doar ca o sursa spirituala de cunoastere, astazi este considerat un instrument grozav si benefic pentru ca copiii sa invete sa se joace cu cuvintele, cu rimele si, in acelasi timp, sa inteleaga si sa exprime sentimentele si emotiile.

Beneficiile citirii de poezii scurte cu copiii tai

Fara indoiala, poezia pentru copii este o modalitate excelenta de a-i apropia pe copii de lectura. Dar are si alte beneficii fabuloase care, fara indoiala, te vor invita sa citesti mai multe poezii alaturi de copiii tai.

– Poezia este o sursa nepretuita de divertisment . Sunt atat de multe tipuri de poezii, cu teme atat de variate, care provin din momente foarte diferite ale istoriei… incat putem petrece ore intregi citindu-le in familie fara sa ne obosim.

– Prin poezii, copiii pot invata vocabular , deoarece poeziile descopera cuvinte pe care pana atunci nu le cunosteau. In cazul copiilor mai mici, ajutorul pe care il ofera versurile in dezvoltarea limbajului este deosebit de benefic.

– Versurile le permit copiilor sa-si exerseze exprimarea orala si scrisa. Dar, in plus, ii invata gramatica si ortografie. De asemenea, daca ii incurajam sa invete versurile, vom pune in functiune memoria si concentrarea.

– Prin lectura de poezii, copiii isi imbunatatesc intonatia si dictia, dar si ritmul si cadenta. In plus, poeziile sunt mari aliati pentru a lucra expresia corporala a celor mici.

– Poezia pentru copii ajuta la stimularea dezvoltarii emotionale a copiilor (ajuta la aparitia sensibilitatii), dar favorizeaza si dezvoltarea cognitiva a celor mici.

– In plus, si asa cum este explicat in detaliu in studiul „The Powerful Verse” de Anna Emmerling pentru Universitatea din New Hampshire, poezia este un instrument fabulos pentru ca copiii sa invete o a doua limba. Puteti incepe cu versete simple care sa atraga atentia elevilor mici.

Multe exemple de poezie pe care copiii sa le citeasca in familie

Mai jos va propunem o mica compilatie cu cateva dintre versele preferate ale copiilor. Unele dintre ele sunt ale unor mari poeti precum Federico Garcia Lorca, in timp ce altele sunt anonime. Sa va bucurati de ele!

Activitati pentru a lucra cu copiii tai poezia pentru copii

Citirea unei poezii bune poate fi foarte placuta, dar placerea poetica nu trebuie sa se termine aici. Si este ca versurile pot deveni o resursa educationala foarte utila pentru a consolida diferitele invatari pe care le fac copiii pe masura ce parcurg cursul.

Pe langa lucrul la intelegerea lecturii, putem folosi poeziile pentru a introduce valori, emotii sau alte invataturi semnificative pentru copii. Pentru a face acest lucru, putem lucra poeziile cu unele dintre urmatoarele activitati pe care ni le propunem. Amintiti-va ca trebuie sa adaptati dificultatea acestor jocuri si exercitii la varsta si cunostintele copiilor dvs.

1. Intrebari de intelegere a lecturii
Pune-le o serie de intrebari pe baza lecturii pentru a verifica daca au fost atenti in timp ce citesc si daca sunt capabili sa extraga ideea generala despre care vorbesc versurile. Intelegerea cititului este o abilitate foarte importanta in viata scolara a copiilor, asa ca este important sa o lucram inca de la o varsta frageda.

2. Discutie despre invatarea si lectiile poeziei
Toate poeziile, oricat de scurte ar fi, transmit o lectie sau vorbesc despre o idee care poate inspira o mica dezbatere acasa. Conduceti conversatia cu copiii punandu-le intrebari precum: Cum crezi ca s-au simtit…? Ce ai fi facut daca…? Despre ce crezi ca este de fapt aceasta poezie? Este corect sau gresit? Ce …?, etc. Este o modalitate buna de a-i invata pe copii sa reflecteze si, in acelasi timp, de a le stimula empatia.

3. Scrieti poezia in proza
Cereti copiilor sa extraga ideea poeziei si sa o scrie in proza. Este o modalitate fabuloasa de a lucra la exprimarea scrisa sau orala.

4. Transforma poezia intr-o piesa de teatru
Desi este o poezie foarte scurta, poti sa folosesti povestea pe care o spune si sa o transformi intr-o piesa scurta de interpretat acasa. Puteti fi chiar voi actorii si actritele sau puteti face papusi de casa cu carton sau soseta.

5. Reconstituiti poezia
Scrieti poezia pe o foaie de hartie si, cu foarfecele, taiati strofele astfel incat sa fie separate pe diferite bucati de hartie. Amesteca hartiile si incearca sa le ordonezi astfel incat sa aiba sens si sa urmeze povestea pe care ai citit-o.

6. Ilustrati povestea
Luati markere colorate… si pictati! Cereti copiilor sa deseneze un desen inspirat din versete. Incearca sa nu le dai prea multe directii, astfel incat sa isi poata da drumul imaginatiei. Redati putina muzica pentru a face activitatea si mai inspirata.

7. Scrie-ti propria poezie
Inspira-te din poezia pe care ai citit-o si scrie-ti propriile versuri. Acesta este un exercitiu perfect pentru a stimula creativitatea copiilor. Amintiti-va ca unele poezii au rime, dar altele nu. Cum va fi a ta?

8. Transforma versurile intr-un cantec
Ai observat ca versurile cantecelor par poezie? Deci, de ce sa nu folosesti poezia pe care ai citit-o ca versuri pentru o melodie? Puteti folosi o melodie care va place sau puteti inventa una. Puteti chiar sa folositi poezia si sa o transformati intr-un rap. Nu ezitati sa va inregistrati cantand!