Comparativ cu anul trecut, proprietarii de apartamente din Bucuresti cer cu 3-5% mai putin. Cele mai recente date oficiale de la Institutul National de Statistica arata insa ca pretul declarat de tranzactionare a scazut anual cu procentaje cuprinse intre 15 si 22%.

In luna februarie, pretul mediu solicitat in Capitala de proprietarii de apartamente cu doua camere a scazut cu 5% fata de media inregistrata in urma cu exact un an si cu 3% mai putin decat la inceputul lui 2012, indica un raport Anunturiparticulari.ro.

Pretul de oferta s-a redus astfel de la circa 59.900 la 57.100 de euro in prezent, pentru acest tip de apartamente.

Pentru garsoniere, scaderea pretului de strigare a fost tot de 5%, conform portalului citat, pretul mediu solicitat fiind de 36.400 de euro.

In cazul apartamentelor de trei camere, pretul mediu de strigare a fost de 81.160 de euro, cu 3% mai redus decat in urma cu un an.

Pentru apartamentele cu patru camere, proprietarii cer in medie 102.100 de euro, cu 4% mai putin decat in urma cu 12 luni.

Demn de remarcat este faptul ca proprietarii bucuresteni au scos la vanzare cele mai putine locuinte din 2007 pana in prezent, daca luam ca referinta luna februarie, subliniaza raportul Anunturiparticulari.ro.

Si mai important este insa faptul ca ieftinirile privind pretul de cumparare declarat de cumparatori difera mult de ieftinirile din preturile de oferta. Datele de la Institutul National de Statistica apar insa cu un defazaj de 4-5 luni.

Fara niciun defazaj temporar insa, intre ieftinirile din lunile trecute de la Statistica si ieftinirile corelate preturilor cerute de proprietari sunt diferente importante.

Cele mai recente date oficiale despre preturile de cumparare indica ieftiniri de 15-22% pentru primele noua luni de anul trecut.

Mai precis, in trimestrul trei, apartamentele s-au cumparat cu 22,68% mai ieftin, in medie, in trimestrul doi cu 16,3 mai ieftin iar in primul trimestru de anul trecut ieftinirile au fost de 15,3%.

In aceleasi perioade, ieftinirile de oferta la proprietari erau de doar circa 4-7%.

O mica rezerva fata de datele de la Statistica ramane veridicitatea declaratiilor facute de proprietari, pentru a plati impozite mai mici.

La cat de reduse sunt in prezent impozitele pe locuinte, pentru persoanele fizice cel putin, orice afirmatie conform careia majoritatea proprietarilor s-ar complica si ar declara preturi mai mici de cumparare isi gaseste cu greu sustinere in realitate.

Singurul lucru care sta in picioare este acela ca intre pretul cerut si pretul oferit este inca o diferenta mare. Asta este de fapt si una dintre principalele explicatii pentru stagnarea tranzactiilor.