Vasile Cepoi, ministrul propus de Guvernul Ponta pentru portofoliul de la Sanatate, a anuntat ca Raed Arafat va continua sa detina aceeasi functie pe care a avut-o si in cabinetul Ungureanu. Este primul nume pe care Cepoi l-a rostit atunci cand a fost rugat sa precizeze cine urmeaza sa faca parte din echipa sa. Referitor la persoana care va prelua conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate ( CNAS), dupa demisia presedintelui Lucian Duta, Cepoi a declarat ca este vizat un specialist care a lucrat in sistemul medical si care trebuie sa aiba sustinerea partidelor care fac parte din arcul guvernamental.

“ Dr. Arafat va ramane pe aceeasi pozitie pe care a fost, este omul care se pricepe cel mai bine la sistemul de urgente si asta vrea sa faca in continuare si sigur asta va face”, a spus noul ministru.

Anuntul nu este o surpriza, avand in vedere relatia buna existenta intre Cepoi si doctorul Arafat. Cei doi specialisti se cunosc de foarte mult timp, colaborand foarte bine in mai multe proiecte.Medicii sustin ca Arafat si Cepoi vorbesc aceeasi limba si ca impreuna fac o echipa puternica.

PSD la Ministerul Sanatatii, liberalii la CNAS

Chiar daca este asumat de PSD, Cepoi va ocupa functia de sef al Ministerului Sanatatii ca independent, el nefiind inregimentat in niciun partid politic. Decizia USL de a lasa un minister atat de important pe mana unui specialist are legatura cu situatia actuala a sistemului medical. Sanatatea este un “cartof fierbinte” pe care doar un bun specialist il poate tine in palme.

Este posibil ca o strategie similara sa fie adoptata si in cazul CNAS, liberalii fiind cei care isi vor asuma specialistul care va prelua aceasta institutie. Sefia CNAS este extrem de importanta fiind vorba despre o structura care gestioneaza un buget de 20 de miliarde lei, dar care trebuie sa controleze un sistem cu milioane de probleme.

“Nu am avut inca discutii pe aceasta tema. Am in gand niste persoane, dar nu va pot spune pentru ca as isca discutii care ar fi incorecte. Nu avem timp sa venim cu oameni fara experienta. Timpul este extrem de scurt si daca nu venim cu oameni care sa cunoasca sistemul pierdem timpul”, a precizat Cepoi.

Duta a anuntat astazi ca isi va inainta demisia din functia de presedinte al CNAS. Lucian Duta a fost numit la conducerea CNAS in decembrie 2009, dupa ce in perioada 26 februarie – 9 decembrie 2009 a ocupat functia de director general la Societatea Nationala a Sarii SA – SALROM.