Societatile de intermediere in asigurari ar trebui sa aiba rolul de mediatori in litigiile care apar in relatiile dintre clientii care incheie polite de asigurare prin intermediul brokerilor si companiile de asigurari care subscriu aceste polite, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) avand in pregatire o modificare in acest sens a normelor specifice, a declarat presedintele CSA, Constantin Buzoianu.

„Brokerii trebuie sa se implice activ in rezolvarea sesizarilor si reclamatiilor asiguratilor care cumpara polite prin intermediul lor la adresa asiguratorilor, iar CSA pregateste modificarea in acest sens a normelor in vigoare”, a spus Buzoianu, la Conferinta Nationala a Brokerilor de Asigurari si Pensii.

In prezent, potrivit legislatiei in vigoare, clientii nemultumiti ai societatilor de asigurare se pot adresa fie CSA, cu reclamatii, fie justitiei.

Presedintele CSA a mai spus ca nu reprezinta o noutate faptul ca segmentul RCA in special cel al politelor RCA, genereaza cele mai multe nemultumiri din partea asiguratilor, in conditiile in care acest segment reprezinta inca mai bine de 60% din volumul subscrierilor pietei de asigurari generale.

Potrivit acestuia, de exemplu, desi numarul si valoarea cererilor de despagubire pe polite RCA pentru daune morale au crescut substantial in ultimii ani, exista inca foarte putine cazuri de rezolvare amiabila a litigiilor care apar intre asigurati si asiguratori cu privire la aceste cereri de despagubire, cele mai multe ajungand in instantele de judecata.

„In cazul politelor RCA, se observa, in ultimii ani, o crestere a ponderii despagubirilor acordate pentru daune morale in total despagubiri platite. Cu toate acestea, numarul solicitarilor de plata pe cale amiabila a unor astfel de despagubiri a fost foarte redus. Un argument puternic pentru aceasta situatie este insuficienta informare a persoanelor prejudiciate asupra drepturilor pe care le au in baza asigurarii RCA, mai ales ca prevederile privind solutionarea pe cale amiabila a daunelor morale au fost introduse in legislatie inca din 2005′, a aratat Constantin Buzoianu.

Presedintele CSA a mai subliniat ca brokerii de asigurare ar trebui sa joace din ce in ce mai mult rolul de consilieri si consultanti ai clientilor asigurati care cumpara polite prin intermediul lor, chiar daca principala sursa de venit a companiilor de brokeraj este reprezentata de comisioanele de intermediere incasate de la societatile de asigurare.