1. Daca o persoana din viata ta nu te incurajeaza sa iti urmezi pasiunea (in cazul tau scrisul) sau sa investesti cat mai mult timp in ceea ce iti place sa faci, inceteaza sa ii mai povestesti despre asta. Sa vrei sprijinul si incurajarea cuiva care nu e dispus sa ti le ofere e contra-productiv. In loc sa cauti incurajarea si aprobarile altora, canalizeaza-ti energia spre ceea ce vrei sa faci. Spre pasiunea ta. Stii cum zice Will Smith printr-un film, nu? “Don’t chase people. Be yourself, do your own thing and work hard. The right people – the ones who really belong in your life – will come to you. And stay.”

2. Invata sa fii foarte egoista cand vine vorba de timpul tau, altfel nu o sa ai prea mult timp de dedicat scrisului, mai ales daca mai ai si un job in paralel. Daca nu stii cum sa fii egoista, ia exemplu de la barbati. Barbatii sunt mereu egoisti cand vine vorba de timpul lor. Rupe-ti 5 minute si fa un inventar: cat timp din zi il aloci proiectelor tale si cat timp e risipit pe problemele si proiectele altor oameni? Invata sa folosesti timpul tau PENTRU tine.

3. Uita frazele “ceea ce scriu eu nu e suficient de bun” sau “mi-e cam rusine de ceea ce scriu”. Nu conteaza ca scrii literatura pentru femei, poezie, steampunk, fantasy, horror sau carti how-to, daca esti buna in ceea ce faci, oamenii te vor citi.

4. Daca cineva iti spune ca nu o sa poti niciodata ajunge acolo, renunta la omul ala. Serios. Cum poate sti un alt om ceea ce poti face tu? Viata e prea scurta ca sa pastrezi in preajma oameni negativisti.

5. Nu isi fie teama ca prietenii tai vor rade de tine pentru ca esti mereu cu o carte in mana, citind. Cititul e fundamental daca vrei sa devii scriitor. Doar pentru ca iti place sa citesti nu inseamna ca e un fel de hobby. Cititul e un lucru serios, face parte din job.

6. Aprecierea, admiratia, dispretul si criticile vin mereu din cele mai neasteptate locuri, asa ca arunca orice asteptare sau preconceptie la gunoi. O sa fii surprinsa sa constati ca unii oameni care credeai ca te vor sustine nu o vor face. Si o sa fii si mai surprinsa sa constati ca oameni pe care nu ii consideri tocmai prieteni se pot transforma peste noapte in cei mai mari admiratori.

7. Scrie oriunde. Oricand. Scriitorii full-time nu au inceput aventura asta scriind full time. Cei mai multi dintre ei si-au scris primele nuvele, romane sau poezii printre picaturi.

8. Ce tie nu iti place… nu le face nici altor scriitori. Oamenii astia sunt familia ta, nu competitia. Daca un om care scrie pe aceeasi nisa ca si tine are succes, bucura-te pentru el. Daca nu poti sa te bucuri pentru ca asa simti, bucura-te macar dintr-un motiv simplu: daca o carte din nisa ta a avut succes, cititorii vor mai vrea si alte carti bune. Si tu ai putea sa le dai the next big thing.

9. Nu pierde prea mult timp gandindu-te la ce nu ai facut. Sau la ce ai pierdut. Poti intotdeauna sa stergi tot cu buretele si sa incepi acum. Arunca un ochi spre viitor: timpul trece si daca te apuci acum, si daca lenevesti si iti spui ca o sa incepi luna viitoare. Peste an o sa fii mai batran. Poti fi cu un an mai batran scriind draft-ul unei carti sau poti fi cu un an mai batran neavand niciun draft sau plan. Alegerea e a ta. Alege ceva si ai grija sa fie alegerea aia care sa te faca fericita.

10. Nu exista reguli. Daca citesti textul asta cu sfaturi sau oricare text si nu te regasesti in nimic din ce scrie, ignora-le. Gaseste un sistem de reguli care sa se potriveasca cu tine. Sau, mai bine, creeaza-ti singura un asemenea sistem. Partea frumoasa la o cariera in writing e tocmai asta: ca nu exista reguli in writing.