Conceptul de black metal a aparut in urma cu 3 decenii cand trupa britanica Venom si-a denumit astfel albumul din 1982, album care avea sa ramana de referinta atat in istoria trupei britanice, cat si in istoria muzicii metal in general. Acest concept starneste in continuare si in zilele noastre atat confuzie, cat si reticienta si ocazional chiar frica.

Motivele sunt diverse: de la abordarea mizantropica si antiteista in general si anticrestina in special pana la modul cum se imbraca exponentii acestui curent.

Observati ca vorbim in termeni de curent si concept, tocmai pentru ca black metal nu este doar un gen de muzica ci si un fenomen inca destul de puternic si in ziua de astazi, dar care insa si-a atins apogeul la mijlocul deceniului 9 al secolului trecut.

Genul de muzica black metal

Black metal-ul ca gen de muzica a fost denumit astfel, dupa cum am spus, dupa albumul cu acelasi nume al trupei Venom.

Caracteristicile principale ale genului de muzica black metal sunt la nivel instrumental date de vocea gajaita (asa numita tehnica growl), de sunetele fie prea inalte fie prea joase al chitarii (aproape niciodata medii), precum si de ritmul alert al tobelor. La nivel de versuri primeaza temele cu caracter pagan si neo-pagan, cu tema antiteista sau cu tema mizantropica si antisociala.

Acestea sunt caracteristicile generale, caracteristici pe care le-au avut precursorii acestui gen de muzica ce s-a dezvoltat in doua faze.

In prima faza precursorii genului, in special Venom si trupa suedeza Bathory, au experimentat temele si instrumentalul mai sus descrise fiind insa in continuare influentat de genurile din care s-a desprins black metal-ul, in speta speed metal-ul si thrash metal-ul. Insa, pe langa greii Venom si Bathory, o serie de alte trupe si-au adus contributia in mod independent la dezvoltarea curentului muzical black metal definitivand formarea acestuia ca gen de metal de sine statator. Dintre acestia merita amintite trupele Celtic Frost din Elvetia, Sodom din Germania, precum si Kreator, tot din Germania, care au influentat si genul de muzica death metal, considerat de unii critici inrudit cu black metal-ul.

Apogeul acestui gen de muzica avea sa fie atins insa in intervalul 1990 – 1998, odata cu faza a doua a black metal-ului cand trupele scandinave aproape ca au monopolizat curentul, adaugand o noua dimensiune atat modului de productie a instrumentalului, cat si prin temele abordate.

Trupe precum Mayhem, Burzum, Satyricon, Ulver, Dimmu Borgir sau Emperor, toate din Norvegia, aveau sa aduca black metal-ul la nivelul pe care il cunoastem si astazi aducand totodata black metal-ul si in atentia presei si culturii de masa prin socurile pe care le-au produs in randul publicului neantrenat cu brutalitatea sunetului muzicii metal agresive.

Oystein Aarseth de la Mayhem (ulterior ucis de Varg Vikernes de la Burzum) si Snorre Ruch de la trupa Thorns aveau sa dezvolte noi modele de riff-uri de chitara care, conform majoritatii criticilor, au separat definitiv black metal-ul de heavy metal, thrash metal sau oricare alt gen cu care era asemanat pana la acea data.

Dupa valul norvegian o serie de alte trupe care deja abordasera un gen de metal extrem au adoptat si ele la randul lor stilul brevetat de norvegieni adaugand insa si elemente deja populare in tara de origine. Astfel tot in sfera black metal au aparut trupele suedeze Marduk si Dark Funeral, care insa au adaugat elemente de doom si de neo-paganism, trupele Archogoat si Impaled Nazarene din Finlanda au adaugat black metal langa grindcore si death metal-ul popular in Finlanda sau trupa Behemoth, una dintre putinele trupe de metal extrem de dincolo de Cortina de Fier, din Polonia care au adoptat un stil care avea ulterior sa devina subgen in sine – stilul blackened death metal. Trupe de acest gen aveau sa apara mai tarziu in toate tarile consumatoare de metal precum Franta (Les Legions Noires), SUA (Profanatica), Grecia (Crossover) si chiar Romania (trupa Negura Bunget).

In prezent, genul de muzica black metal s-a diversificat enorm si are acum propriile subgenuri precum National Socialist Black Metal (preponderent in Federatia Rusa), symphonic black metal (dezvoltat de Dimmu Borgir si adoptat puternic in Federatia Rusa si Germania) sau Viking Black Metal (care desi dupa nume pare destinat nordicilor, are in componenta artisti din toate tarile precum Rusia, Ungaria, Spania si chiar Romania – trupa ieseana Bucovina autointitulandu-se ca trupa de viking metal adoptand totodata si o serie de piese in limba norvegiana).

Fenomenul si cultura black metal

Pe langa elementele inovatoare aduse la nivel de muzica de catre black metal, exponentii genului au format o adevarata cultura in jurul conceptului cultura deseori asociata cu nesupunerea civila, opozitia fata de ordinea dictata de majoritate (pozitia utilitarista) dar, din pacate, asociata uneori si cu crima si chiar terorismul, dupa definitiile actuale.

Incendierile de biserici de la inceputul anilor ’90 reprezinta cu siguranta o pata neagra in istoria culturii black metal, alaturi de uciderea lui Oystein Aarseth de catre Varg Vikernes.

Insa, cultura promovata de Varg Vikernes nu este nici pe departe singura fata a culturii black metal. Pe langa aceste incidente violente, cultura black metal este considerata astazi chiar si de catre politicienii din Suedia si Norvegia ca fiind una dintre principalele responsabile pentru accelerarea secularizarii celor doua tari culminand cu pierderea statutului de biserica de stat a Bisericii Suediei in anul 2000 precum si cu eliminarea necesitatii formularelor de confirmare in biserica luterana ceruta pana la inceputul anilor ’90 pentru diverse servicii ale statului in Regatul Norvegiei.

Tot de black metal se leaga alte doua curente care au pornit din Peninsula Scandinava si care s-au raspandit in intreaga Europa – curentul pirat, consfintit prin Partidul Piratilor care in 2009 a castigat alegerile europarlamentare din Suedia, precum si curentul eurosceptic care a dus la crearea unor partide care se opun intruziunii masive in viata politica si privata a institutiilor europene in fata institutiilor nationale.

Mai mult, magazinul Helvete din Oslo, locul de unde a inceput expansiunea si comercializarea genului de muzica black metal, este in prezent pe harta turistica a orasului Oslo, iar muzica black metal din Norvegia este de departe cel mai cunoscut, apreciat si cumparat produs muzical din intreaga scena muzicala a Norvegiei.

Asa cum Jamaica a devenit relevanta datorita lui Bob Marley, Suedia datorita gigantului Ikea sau Romania datorita romanului “Dracula”, in prezent politicienii norvegieni vor, nici mai mult nici mai putin, decat sa considere ca element definitoriu pentru cultura norvegiana – cultura black metal.

In prezent, membrii diplomatiei norvegiene merg la cursuri in care sa invete despre muzica black metal si despre cultura black metal alaturi de fjorduri si pesti, celelalte doua elemente relevante norvegiene pentru restul lumii.

Faptul ca mai bine de jumatate dintre strainii care se intereseaza de Norvegia o fac datorita culturii black metal a determinat o reactie din partea guvernului care a trecut peste momentul anilor ’90 cand Politia crease o unitate speciala pentru black metal si sa recunoasca aceasta cultura pentru ceea ce este in prezent: brandul cel mai puternic al Norvegiei pentru persoanele sub 40 de ani.

In prezent, concertele de black metal sunt promovate de chiar guvernele Norvegiei si Suediei iar ambasadorul Norvegiei de la Paris spunea in iunie 2011 despre black metal ca este o valoare a Norvegiei intr-o masura chiar mai mare decat fjordurile sau Ibsen, care a fost vazut ca distructiv la vremea sa, iar acest brand inseamna individualizarea Norvegiei intre tarile nordice valorand pentru imaginea Norvegiei cat greutatea sa in aur – ca un aur negru.

Indiferent care sunt motivele pentru care va interesati de black metal, acest gen si aceasta cultura este si va deveni peste ani la fel de importanta in muzica precum romantismul lui Beethoven. De altfel, liderul trupei Emperor compara black metal-ul cu muzica clasica, spunand ca la fel ca in cazul muzicii lui Beethoven sau Bach, si in cazul black metal-ului ai nevoie de antrenament al analizatorului auditiv pentru a percepe cu adevarat valoarea acestui gen.