Guvernul Ponta vrea sa renunte la cota unica de impozitare a veniturilor de 16% si sa adopte un sistem de impozitare progresiv in care cota marginal superioara sa fie egala actualei cote.

Aceasta este vestea buna pe care o anunta guvernantii. Vestea cea rea este cuprinsa in scrisoarea de intentie convenita cu FMI care, paradoxal nu cuprinde vestea buna: actualul sistem de deductibilitati la impozitul pe venit va fi “revizuit”, urmarindu-se impunerea unui prag superior al valorii deductibilitatilor, prin eliminarea unora dintre acestea.

De obicei, eliminarea deductibilitatilor este o masura care dubleaza adoptarea unui sistem de impozitare de tip “cota unica”, iar efectul distorsionant al unui impozit progresiv este atenuat prin acordarea de deductibilitati. Cum insa noile cote propuse de premierul Ponta, in cazul in care USL va castiga mandatul, de 8,12 si 16% sunt inferioare actualei cote, de 16%, probabil ca pentru a nu se confrunta cu o gaura in buget, USL a gasit solutia eliminarii unor deductibilitati.

Guvernul s-a angajat in fata FMI sa simplifice procedura de amortizare a mijloacelor fixe, sa revizuiasca baza de impozitare in domeniul impozitelor pe proprietate, care va varia in functie de utilizarea proprietatii si nu in functie de persoana (fizica sau juridica) a proprietarului.

In plus, va fi instituit un prag maxim al nivelului deductibilitatilor la impozitul pe venit, prin revizuirea sau eliminarea acestor deductibilitati. Toate aceste masuri urmeaza a fi implementate de la 1 ianuarie 2013. Tot de la 1 ianuarie 2013 ar trebui introdus un sistem progresiv de impozitare in cazul in care USL castiga alegerile, asta chiar daca scrisoarea de intentie nu prevede nimic in acest sens.

“Viziunea fiscal-bugetara si economica a USL va fi inclusa in proiectul de buget pe care il prezentam Parlamentului in septembrie sau cel mai tarziu in octombrie, pentru a intra in vigoare de la 1 ianuarie 2013. Acolo vom implementa cele mai importante masuri ale viziunii noastre, referitoare la cele trei cote diferentiate, de 8%, 12% si 16%, referitoare la TVA-ul diferentiata pentru produsele agricole si la intentia noastra extrem de serioasa de a reduce contributiile de asigurari sociale. Acum am preluat un buget din mers, iar delegatia FMI era la Bucuresti si nu ne-am dorit sa plece fara o scrisoare de intentie”, a declarat premierul Ponta.