Religia Yoruba este specifica poporului cu acelasi nume care este situat in sud-vestul Nigeriei si tarilor Togo si Benin. Aceasta religie este compusa in principal din cantece, imnuri, povesti si concepte culturale care de-a lungul timpului au transformat intreaga societate. Aceasta forma de religie cuprinde numeroase elemente din alte culte religioase prezente in vest si in est, printre acestea numarandu-se reincarnarea si divinitatile. Ca si in alte religii, sufletul are o importanta deosebita si este cel care nu dispare dupa moarte, avand drept scop renasterea si iluminarea.

Credinta Yoruba

In cadrul socetatii, filosofia credintei este una stufoasa. Un principiu fundamental este acela conform caruia fiecare om are un destin, o cale de urmat, numita Ayanmo, iar aceasta duce intr-un final la uniunea spirituala cu creatorul divin al tuturor lucrurilor (Olodumare). Se mai crede si ca fiecare gand si actiune afecteaza lumea fizica si Pamantul. Motivul pentru care fiecare om ajunge sa traiasca pe pamant este acela ca toti isi doresc sa transceada spre Ceruri, iar oamenii pot face acest lucru doar daca constiinta lor spirituala creste prin unirea cu spiritualitatea proprie. O credinta profund sprituala, Yoruba spune ca aceia care nu doresc sa creasca din punct de vedere spiritual vor ajunge in viata de apoi pe taramuri neprielnice. Viata omului este o evolutie, iar ciclul vietii si al mortii accentueaza dezvoltarea sufletului prin renasterea acestuia in alte corpuri fizice.

Constiinta spirituala a omului este insa un lucru fragil care trebuie protejat si dezvoltat. Venerarea zeilor si meditatia sunt cele mai usoare cai de a avea un suflet curat si puternic. Oamenii echilibrati sunt cei care pot utiliza conexiunea spirituala cu zeii (Ori sau Orisha) si ei pot sa realizeze rugaciuni mai puternice catre acestia. Rugaciunea catre sinele spiritual este cunoscuta a aduce bucurie celui care o rosteste.

Legendele creatiei din cadrul credintei Yoruba sustin ca la un moment dat in timpul crearii universului, adevarul a fost trimis sa verifice gradul de terraformare al planetelor, iar Pamantul a fost atunci desemnat drept prea umed pentru a sustine viata asa cum este stiuta de oameni. Dupa o perioada, divinitatile au fost indemnate sa ajute pamantul sa devina prielnic vietii. Divinitatea Obatala a luat atunci fraiele „constructiei terestre” si a folosit o molusca ce avea pamant in cochilie, doua creaturi inaripate si un material. Punand pamantul pe materialul respectiv, el a pus cele doua vietati sa il ridice de cele doua capete si sa zboare cu el prin lume, creand suprafata uscata a Terrei si relieful acesteia. Obatala a ales mai apoi un punct inalt de pamant si a transformat locul intr-unul fertil, construind niste figurine. Olodumare i-a venit in ajutor si a creat o sfera de foc ce le-a uscat pe figurinele de lut pentru ca mai apoi sa le insufle cu viata.

Olodumare este un stalp al credintei Yoruba, fiind considerat cel mai important mod de existenta a vietii. Creatura considerata suprema nu are gen si este venerata pentru ca a dat nastere vietii pe pamant. Tocmai de aceea, oamenii credinciosi aleg sa isi imbunatateasca comportamentul de-a lungul vietii devenind mai buni atat pentru propria satisfactie, cat si pentru cei din jur.

Yoruba si creatia

Olodumare este creatura careia i se atribuie creatia vietii pe pamant. Intr-o alta legenda fata de cea de mai sus, el a fost cel care l-a trimis pe Obala sa aduca pamant pe taramul pe care era doar apa. Obatala a luat un pui, o bucata de lant si niste pamant si a pus fierul in apa, acoperindu-l cu pamant pentru ca mai apoi puiul sa scormoneasca prin pamant si sa il imprastie de-a lungul si de-a latul apei. Celelalte divinitati s-au pogorat pe pamant sa vada daca acesta era destul de uscat, iar mai apoi si oamenii au fost creati din pamant de Obatala. Olodumare le-a insuflat viata papusilor de lut, fapt ce l-a facul gelos pe Obatala, cel care a fost pus intr-un somn adanc.

Divinitatile in Yoruba

Credinta tribala spune ca Orisa sunt entitatile care reflecta in oarecare masura puterile lui Olodumare, ele fiind cele care fac legatura dintre oameni si supranatural. Divinitatile sunt de fapt entitati animiste ce controleaza in mod voit elementele naturii, in ajutorul sau impotriva oamenilor. Irunmole sunt entitatile trimise de Olodumare pentru a indeplini anumite sarcini lasate lor, diferentiindu-se deci de Orisa. Ele sunt cele care tin legatura dintre taramul spiritual si cel fizic.

Reincarnarea in Yoruba

Credinciosii Yorubei cred cu tarie in renasterea in familie. Conform credintelor lor, cei care au murit se vor intoarce renascuti in aceleasi familii din care au facut parte si in viata anterioara. Dupa ce spiritul ascede, acesta petrece un timp in ceruri si se intoarce pe Pamant, in aceeasi linie de sange a familiei in care a fost si in viata anterioara. Doar o parte din persoana care a fost in viata anterioara se intoarce in noul corp in timp ce celelalte raman in Ceruri. Spiritul care se intoarce este numit Ori gardian si are rolul de a arata intelepciunea acumulata de om de-a lungul vietilor sale.

Religia Yoruba in lume

Credinciosii acestei religii sunt raspanditi in lume intr-un mod neasteptat. Majoritatea acelora care nu sunt in Africa si care mai cred inca in aceasta religie au imigrat in alte tari pentru a gasi noi oportunitati in viata. Primii „imigranti” dateaza inca dinainte de dinastiile egiptene si ajung pana in prezent. In aceasta perioada, o mare parte a acelora care credeau in invatamintele Yoruba au fost vanduti ca sclavi peste Oceanul Atlantic si transportati in America de Sud si in alte colturi ale lumii. In acest fel, si religia lor a fost trimisa in diverse colturi ale lumii. Religia a reusit sa se infiltreze in anumite comunitati din cadrul Braziliei, Cubei si Statelor Unite ale Americii, transformand si legand comunitati intregi sub aceleasi credinte si invataminte religioase. Nici macare atrocitatile prin care au trecut credinciosii nu au putut sa ii intoarca pe acestia de la credinta lor stramoseasca pentru a-i indoctrina cu celelalte religii cu care acestia au fost nevoiti sa intre in contact.