Constantin Lacatusu, primul roman care a ajuns pe Everest, a anuntat intr-o conferinta de presa lansarea expeditiei Eco Greenland 2010, care reprezinta traversarea completa, in premiera, a celei mai mari insule de pe Terra.

Traseul ales pentru aceasta expeditie este mai lung cu 100 de kilometri decat cel din prima traversare a Groenlandei, expeditie a exploratorului norvegian Fridtjof Nansen si va fi parcurs in intregime pe schiuri si fara sprijin din exterior.

Eco Greenland 2010 va incepe pe data de 18 aprilie si este cel mai ambitios proiect al unei echipe de alpinisti romani.

Lacatusu impreuna cu colegul sau, Cornel Coman, si-au propus sa parcurga in medie 20 de kilometri pe zi, iar traversarea se va face de la est la vest.

Obiectivele expeditiei Eco Greenland sunt ascensiunea celui mai inalt varf din Groenlanda si din Arctica, ascensiunea in premiera mondiala a unui varf virgin si traversarea completa a Groenlandei, primele doua fiind atinse in prima etapa a proiectului, din 2009.

Tica Lacatusu a declarat:

Anul trecut au fost organizate 15 expeditii in Groenlanda si doar doua au fost finalizate. Este un mediu extrem, cu cele mai puternice vanturi de pe Terra, temperaturi foarte scazute. Vrem sa vedem, in primul rand, care sunt efectele incalzirii globale asupra calotei de gheata.

Costurile expeditiei, care se ridica la 50.000 de euro, sunt suportate de principalul sponsor, Baumix, care a declarat:

Noi incurajam performanta, iar aceasta de cele mai multe ori se traduce prin eforturi si sustinere financiara. Suntem romani pentru romani si de aceea credem cu tarie ca avem un capital de imagine care merita promovat si in care merita sa investim. Suntem numarul 1 in multe domenii si trebuie sa facem cunoscut acest fapt, iar expeditia Eco-Greenland este un prilej perfect.

Cu ocazia aceste expeditii, alpinistii romani vor efectua si o serie de studii de teren pentru a stabili efectele incalzirii globale asupra ghetarilor si reliefului glaciar si vor realiza si un film documentar.

CONSTANTIN LACATUSU

romanul cu cel mai bogat palmares alpin 5 premiere mondiale 50 de ascensiuni externe in premiera romaneasca 11 expeditii in Himalaya primul roman pe Everest (8850m, 1995) primul roman solitar la 8.000 m (Cho Oyu –8201m, 1998) singurul roman pe cele mai inalte varfuri ale celor 7 continente

CORNEL COMAN – Consultant tehnic al expeditiei

Unul dintre cei mai experimentati antrenori de alpinism si schi-alpinism din Romania A organizat expeditii in Alpi, Caucaz, Tian Shan, Pamir, Africa si Himalaya Membru in Biroul Federal al Federatiei Romane de Alpinism Initiatorul primei expeditii romanesti din istorie in Himalaya (1985).