Pentru unii dintre noi, moda reprezinta un soi de religie sau, si mai grav, o obsesie. Si atunci cand moda capata astfel de „valori”, persoanele respective trec pragul absurdului si vor fi tratate ca atare de semenii lor.

Se trezesc astfel ca obsesia pentru moda se intoarce impotriva lor, ca devin sclavi… Sclavi ai modei, despre care Montfleury spunea ca „Inteleptii se adapteaza modei, dar prostii devin sclavii ei”. Secole de-a randul, moda a definit imaginea societatii, iar a te supune ei era echivalent cu a te supune conventiilor sociale.

Dar, pana la urma, haina il face pe om sau omul face haina? Cel putin la noi, haina il face pe om. Din pacate, pentru multi conteaza primul aspect, oamenii tind sa-l judece pe cei de langa ei dupa haine, dar nu cred ca intotdeauna ceea ce porti te reprezinta cu adevarat. Mai degraba, moda reprezinta o interfata intre om si societate. Am devenit sclavi ai modei si ai magazinelor. Mai nou, unii dintre noi au inceput sa-si faca prieteni in functie de hainele de firma pe care le poarta, ceea ce e foarte trist.

Asadar, azi pare sa nu mai conteze daca te-ai dus la scoala… din doi in trei, daca educatia lasa de dorit, important pare sa fie doar banul, banul cu care „rupi” magazinele si mai apoi gura targului. Asa ca orice fatuca cu buzunarele doldora, indiferent de ce si cat are in cap, poate sa-si construiasca o imgine pentru cei din jur punand pe ea niste „textile” de firma, o geanta si niste pantofi din care iese o pedichiura ultramoderna si gata, a dat pe spate tot targul. Mai conteaza ca pronunta „Versace” nu cum e corect, ci asa cum crede ea ca s-ar pronunta in engleza si ca flencane guma de mestecat la o receptie? Iata ca, din pacate, in vremurile in care traim toate acestea nu conteaza – va fi tratata cu deosebit respect datorita hainelor ei. In concluzie, se pare ca, in zilele noastre, haina face mult…

Chiar si pe om, adica… Dar hainele ne fac pe noi pentru ca ne lasam, suntem atat de superficiali incat ne uitam numai la aspectul exterior – mai mult, daca s-ar putea, in aceasta concurenta acerba pentru branduri, sa ne lasam toate etichetele pe afara am fi foarte multumiti… Cred ca ar fi bine, inainte de toate, sa stim ca depinde cum o arata o haina pe noi, cu ce sa o asortam, ca sa-i ridicam valoarea. Deci imbraca haina potrivita in locul potrivit!