Proiectul de implicare civica Lecturi Urbane a ajuns sambata la a opta editie in Bucuresti si intre timp s-a raspandit si in restul tarii. Voluntarii au impartit pana acum peste 1700 de carti trecatorilor si calatorilor, in incercarea de a “imblanzi spatiul public prin crearea de povesti”. Am stat de vorba cu Adrian Ciubotaru, unul dintre initiatorii demersului, despre viitoarele Lecturi Urbane.

Ai observat vreo diferenta in implicarea si in reactiile oamenilor de la o editie la alta a Lecturilor?

Reactiile oamenilor variaza de la neincredere la uimire si la bucuria de-a vedea cititul sustinut prin entuziasmul atator tineri. Dincolo de rezervele initiale – pe care le avem cu totii cand suntem abordati de straini in locuri publice – oamenii sunt deschisi sa primeasca o carte, sa stea de vorba cu noi si sa se lase incurajati catre lectura.

Unul dintre obiectivele colaterale proiectului, ca sa spun asa, era infiintarea unei biblioteci publice la metrou. Are aceasta idee sansa de a prinde viata?

Ideea ramane in picioare si cred ca se poate aplica, insa deocamdata in lunile care vin ne concentram pe actiunile la suprafata si pe evenimentele Lecturi Urbane din tara.

Civik urma sa se intalneasca vineri cu oficialii Primariei pentru a discuta despre amenajarea unor spatii dedicate lecturii in doua parcuri bucurestene. Imi poti da detalii despre cum a decurs intrevederea?

Am avut o intalnire cu oficiali din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, discutiile au fost de bun augur in multe directii. Vom lansa in curand doua spatii destinate lecturii in Parcul Cismigiu si Parcul Herastrau. Spatiiile vor cuprinde cateva banci, masute si semnale corespunzatoare.Lecturi Urbane incearca, pe de o parte, sa instituie obiceiul lecturii si pe de alta parte, sa creeze spatii ce indeamna la citit. Dar, dupa cum ar spune avocatul diavolului, cititorul pasionat, indragostiti de lectura, nu duce lipsa de spatii potrivite. Este lectura un gust dobandit?

Lectura este o activitate sociala, indiferent ca se intampla in intimitate sau in public si are nevoie de contexte de incurajare (sali de lectura, oameni, scoli, biblioteci).

Spune-mi mai multe despre planurile Civik de a “imblanzi spatiile publice”. Care este urmatorul vostru proiect in acest sens?

Lecturi Urbane ca proiect civika.ro face parte din lunga poveste a imblanzirii spatiului public si a crearii un nou model de-a contrinbui la binele comunitatii. Urmatorul proiect are o mare legatura cu guerrilla gardening si-l vom demara in aceasta vara.