Desi sarbatoare occidentala, Valentine’s Day, sau Ziua Indragostitilor, cum a intrat in vocabularul si traditiile romanilor, ce-i drept, mai tineri, are adeptii sai si in Romania. De la targuri tematice organizate pana la petreceri, baluri mascate si concerte dedicate special, 14 februarie are o insemnatate speciala pentru indragostiti.

Totusi, sarbatoarea importata de la americani, o data cu Halloween, McDonald’s si tigarile Marlboro, are si o istorie, nu chiar atat de cunoscuta.  Mai mult, de-a lungul istoriei, oamenii, printre care si Alexander Graham Bell, inventatorul telefonului, au avut cate ceva de-a face cu Ziua Indragostitilor. Ca si in cazul celorlalte sarbatori cu traditie, si legat de Ziua Indragostitilor exista multe fapte amuzante si superstitii, pe care le vom prezenta intr-un articol ulterior.

 Totusi, nu se stie exact daca legenda Sfantului Valentin este adevarata sau doar o poveste romantica, mai ales pentru ca acesta este prezentat in mai multe ipostaze, una dintre ele fiind cea de preot.

 Spre deosebire de neastamparatul si navalnicul Dragobete, echivalentul romanesc al Sfantului Valentin, sarbatorit pe 24 febuarie, acesta din urma era un preot blajin care credea in taina casatoriei, interzisa de un imparat roman, Claudiu al II-lea. Imparatul, manat de dorinta de a avea o armata cat mai mare, le-a interzis soldatilor sai sa se casatoreasca, fiind de parere ca o casnicie este motivul pentru care acestia nu mai voiau sa lupte.

 Valentin casatorea oamenii pe ascuns, dar imparatul l-a gasit si, incurajandu-l sa renunte la crestinism,  i-a propus sa devina soldat roman. Din cauza ca a refuzat, Valentin a fost ucis pe 14 februarie 269 sau 270.  Pana in clipa mortii, preotul a trimis scrisori celor dragi, incheiate cu „Adu-ti aminte de Valentin al tau”.

Intr-o alta poveste, Valentin este un simplu om, aflat in inchisoare, care se indragosteste iremediabil de fiica paznicului sau. Condamnat la moarte, acesta ii trimite fetei o scrisoare de amor semnata „Valentin al tau” (Your Valentine).

 Adevarata sau nu, legenda le ofera oamenilor de pretutindeni, incepand era Evul Mediu si pana in zilele noastre, ocazia de a fi mai atenti cu persoana iubita, de a-si dovedi dragostea sau de a-si face cunoscute cele mai tainice sentimente. Un simplu „te iubesc” poate, de cele mai multe ori, topi inima oricui.