Biciclistii pot fi impartiti intre biciclisti cu carnet de conducere si biciclisti fara carnet de conducere. Biciclistii fara carnet au un dezavantaj considerabil fata de ceilalti, pentru ca, daca se hotarasc sa circule cu bicicleta regulamentar, prin trafic, trebuie sa invete regulile de circulatie, fara de care se pun in pericol atat pe ei, cat si pe cei din jur. Iar acest lucru se poate dovedi destul de dificil, mai ales daca nu stii care cod rutier e cel actual (dupa atatea modificari, nimic nu mai e clar), care e sectiunea pentru biciclete etc.

Nu vorbim aici despre indicatoarele pe care scrie STOP si pe care le stie toata lumea. Vorbim, de exemplu, despre cat de important e sa stii ce inseamna sa intri intr-un sens giratoriu si sa stii cine are prioritate intr-o anumita intersectie sau intr-o anumita situatie.

Pe langa legislatie, sunt o groaza de alte lucruri pe care trebuie sa le stii, ca biciclist incepator prin trafic, in Romania. Sunt lucruri care pentru cei care merg de mult cu bicicleta par banale, dar pentru o persoana care merge pentru prima data pe carosabil sunt inca un mister. De exemplu, faptul ca nu e bine sa mergi prea aproape de bordura, desi legislatia te incurajeaza sa faci asta – pentru ca e posibil sa intri cu piciorul in ea si sa cazi. SAU ca sinele de tramvai sunt extrem de periculoase si nu trebuie abordate niciodata in unghi ascutit, pentru ca roata ti se prinde in sina si totul se blocheaza. SAU ca in cele mai multe intersectii e bine sa astepti la semafor in fata masinilor pentru a putea merge in directia dorita fara ca acestea sa te blocheze. Etc etc.

De exemplu, faptul ca nu e bine sa mergi prea aproape de bordura, desi legislatia te incurajeaza sa faci asta – pentru ca e posibil sa intri cu piciorul in ea si sa cazi. Sau ca sinele de tramvai sunt extrem de periculoase si nu trebuie abordate niciodata in unghi ascutit, pentru ca roata ti se prinde in sina si totul se blocheaza. Etc etc.

Eu am invatat toate lucrurile astea singura si, uneori, am si platit pentru ele. Pentru biciclistii noi care apar acum, Comunitatea Biciclistilor din Bucuresti (CBB), impreuna cu OPTAR (Organizatia pentru Promovarea Transportului Alternativ in Romania) si ActiveWatch, au lansat „Ghidul Biciclistului”.

Este vorba despre un document de 100 de pagini care include cele mai importante reguli pentru biciclisti, sfaturi, teorie etc. Este un inceput foarte bun pentru oricine se hotaraste sa incerce si bicicleta ca mijloc alternativ de transport in mediul urban.

Iata si motivatia oficiala:

Anual, mii de cetateni ai Romaniei invata sa utilizeze bicicleta. Cu toate acestea, dezvoltarea abilitatii practice de a folosi bicicleta nu este suficienta, fiind necesara completarea acesteia cu informatii din legislatie. Siguranta biciclistilor in trafic si, deci, in unele situatii, chiar viata acestora, depinde de cunoasterea si respectarea acestor reguli. Desi legislatia Romaniei prevede ca Ministerul Administratiei si Internelor, impreuna cu autoritatile publice locale, trebuie sa popularizeze regulile de circulatie printre utilizatorii drumului public, acest lucru nu este reflectat in realitatea cotidiana. De aceea, acest material incearca sa suplineasca lipsa de implicare a autoritatilor locale si centrale.  Initiatorii campaniei considera vitala informarea cetatenilor.  Avand in vedere ca utilizarea drumurilor publice asuma responsabilitate atat pentru propria persoana, cat si pentru ceilalti participanti la trafic, indiferent de mijlocul de locomotie ales, respectarea normelor in vigoare este o conditie imperativa si de care depinde, in unele cazuri, viata cetatenilor unui oras.

Personal, am auzit foarte multe persoane (mai ales fete, ce-i drept), care isi doresc foarte tare sa mearga cu bicicleta prin Bucuresti, insa nu o fac de frica. Sfatul meu a fost intotdeauna sa mearga macar cateva ore in afara carosabilului, pana se reobisnuiesc cu bicicleta si pot cobori pe sosea. Apoi, incet, incet, vor observa ca se pot relaxa si ca nu e chiar atat de rau sau de periculos pe cat si-ar fi inchipuit. Am cateva astfel de experimente foarte reusite deja 🙂

So, daca va luati inima in dinti, nu uitati ca cea mai importanta este atentia! Si sa cititi Ghidul de la Comunitatea Biciclistilor, va poate fi de mare ajutor. Astept povesti de bine de la voi!