Matematica este una dintre cele mai pure si mai obiective stiinte din punct de vedere tehnic care exista . De altfel, in studiul si cercetarea altor stiinte se folosesc diferite procedee din ramuri ale matematicii precum calculul, geometria sau statistica. 

In Psihologie, fara a merge mai departe, unii cercetatori au propus intelegerea comportamentului uman din metodele tipice de inginerie si matematica aplicate programarii. Unul dintre cei mai cunoscuti autori care a propus aceasta abordare a fost Kurt Lewin, de exemplu.

Intr-una dintre cele mentionate mai sus, geometria, se lucreaza din forme si unghiuri. Aceste forme, care pot fi folosite pentru a reprezenta intervale de domiciliu, sunt estimate pur si simplu prin deschiderea acestor unghiuri plasate la colturi. In acest articol vom observa diferitele tipuri de unghiuri care exista .

Unghiul

Un unghi este inteles ca partea din plan sau portiune a realitatii care separa doua linii cu acelasi punct in comun . Rotatia pe care una dintre liniile sale ar trebui sa o efectueze pentru a trece de la o pozitie la alta este de asemenea considerata ca atare.

Unghiul este format din diferite elemente, dintre care se remarca muchiile sau laturile, care ar fi liniile drepte care sunt legate, si varful sau punctul de unire dintre ele .

Tipuri de unghiuri

Mai jos puteti vedea diferitele tipuri de unghiuri care exista.

1. Unghi ascutit

Se numeste ca atare acel tip de unghi care are intre 0 si 90 ° , fara a-l include pe acesta din urma. O modalitate usoara de a imagina un unghi ascutit poate fi daca ne gandim la un ceas analogic: daca am avea o mana fixa ​​indreptata spre doisprezece si cealalta inainte sa fie un sfert, am avea un unghi ascutit.

2. Unghi drept

Unghiul drept este unul care masoara exact 90°, fiind liniile care fac parte din el complet perpendiculare. De exemplu, laturile unui patrat formeaza unghiuri de 90º intre ele.

3. Unghi obtuz

Acesta este numele dat acelui unghi care prezinta intre 90° si 180°, fara a le include. Daca ar fi ora douasprezece, unghiul pe care l-ar forma acerile unui ceas intre ele ar fi obtuz daca am avea o mana indreptata spre douasprezece si cealalta intre un sfert si jumatate .

4. Unghi plat

Acel unghi a carui masuratoare reflecta existenta a 180 de grade. Liniile care formeaza laturile unghiului sunt imbinate in asa fel incat una pare a fi o prelungire a celeilalte, de parca ar fi o singura linie dreapta. Daca ne intoarcem corpul, vom fi facut o intoarcere de 180°. Pe un ceas, un exemplu de unghi drept ar fi vazut la douasprezece si jumatate daca mana care indica spre douasprezece ar fi stationata la douasprezece.

5. Unghi concav

Unghiul de peste 180° si mai mic de 360° . Daca avem o prajitura rotunda in bucati din centru, un unghi concav ar fi cel care ar forma restul prajiturii atata timp cat mancam mai putin de jumatate.

6. Unghiul complet sau perigonal

Mai exact, acest unghi face 360°, lasand obiectul care il face in pozitia initiala. Daca facem un viraj complet revenind in aceeasi pozitie ca la inceput, sau daca facem ocolul lumii ajungand exact in acelasi loc in care am inceput, vom fi facut o viraj de 360º.

7. Unghi nul

Ar corespunde unui unghi de 0º.

Relatiile dintre aceste elemente matematice

Pe langa tipurile de unghi, trebuie sa se tina cont de faptul ca in functie de punctul in care se observa relatia dintre linii, vom fi observati un unghi sau altul. De exemplu in exemplul prajiturii, putem tine cont de portia care lipseste sau de cea ramasa din acesta. Unghiurile pot fi legate intre ele in moduri diferite , cateva exemple fiind prezentate mai jos.

unghiuri complementare

Doua unghiuri sunt complementare daca unghiurile lor se aduna pana la 90°.

unghiuri suplimentare

Doua unghiuri sunt suplimentare atunci cand suma lor are ca rezultat un unghi de 180° .

unghiuri consecutive

Doua unghiuri sunt consecutive daca au o latura si un varf in comun.

unghiuri adiacente

Acele unghiuri consecutive a caror suma permite formarea unui unghi drept sunt intelese ca atare . De exemplu, un unghi de 60° si un unghi de 120° sunt adiacente.

unghiuri opuse

Unghiurile care aveau aceleasi grade dar de valenta opusa ar fi opuse. Unul este unghiul pozitiv, iar celalalt aceeasi, dar valoarea negativa.

Unghiuri opuse de varf

Ar fi doua unghiuri care pornesc de la acelasi varf prin prelungirea razelor care formeaza laturile dincolo de punctul lor de unire . Imaginea este echivalenta cu ceea ce s-ar vedea intr-o oglinda daca suprafata reflectorizanta ar fi plasata impreuna la varf si apoi plasata pe un plan.