Psihologia este o profesie care trezeste mult interes astazi si, desi multi studenti atunci cand decid sa studieze psihologia cred ca practic toate optiunile de a fi psiholog trec prin a fi psiholog clinician, realitatea este foarte diferita. Psihologia este o profesie cu multe domenii de aplicare.

In acest articol trecem in revista cele mai comune 12 oportunitati profesionale care pot servi drept ghid pentru a va concentra viitorul profesional.

Oportunitati de cariera in psihologie

Si este ca mintea este totul pentru oameni. Acest lucru face ca psihologia sa se incadreze in multe discipline. De exemplu, educatie, sport sau organizatii.

Dar ce deschideri are psihologia? Ce activitate profesionala pot face psihologii? Mai jos puteti gasi o lista cu 12 oportunitati de cariera in psihologie.

1. Psiholog organizational

Psihologia organizationala este un domeniu de aplicare al psihologiei in care multi proaspeti absolventi isi gasesc de lucru, deoarece exista o mare cerere de psihologi specializati in acest domeniu. In general, oamenii asociaza munca unui psiholog organizational cu cea a unui profesionist in Resurse Umane , lucru care nu este tocmai cazul.

Departamentul de Resurse Umane este una dintre variantele de a te dedica psihologiei organizationale, dar mai sunt si altele. De exemplu, poti lucra in departamentul de marketing sau in cercetare de piata, descoperind formule pentru a accesa mai bine clasa de clienti si consumatori cu care organizatia doreste sa contacteze.

De asemenea, trebuie sa fie clar ca profilul unui profesionist in Resurse Umane este variat . Psihologii se incadreaza de obicei in domenii ale acestui departament, cum ar fi selectia personalului, formarea si chiar, in unele cazuri, prevenirea riscurilor profesionale in probleme precum sanatatea in munca.

Cu toate acestea, un profesionist in resurse umane se poate dedica si administrarii personalului (de exemplu, luarea de salarii), dreptului muncii sau sarcinilor de compensare si beneficii, sarcini care nu sunt tocmai domeniul unui psiholog .

Este important sa cunoasteti aceasta diferenta pentru a va ghida CV-ul intr-o directie sau alta. In articolul nostru „Cei mai buni 10 Master in Psihologia Organizatiilor si a Resurselor Umane” veti gasi toate informatiile de care aveti nevoie pentru a va specializa in acest domeniu.

2. Psiholog educational

In domeniul educational se potriveste perfect si figura psihologului . Si este ca, practic, de la inceputuri, psihologia s-a interesat de modul in care oamenii invata sau cum ne dezvoltam.

Stiinta comportamentala aduce in educatie o multime de cunostinte si multe instrumente, de exemplu, cu privire la modul in care putem performa mai bine sau cum putem contracara dificultatile de invatare pe care le prezinta unii elevi.

3. Psiholog social si comunitar

Profesionist in psihologie sociala investigheaza si intervine in dimensiunea colectivului , a grupului si a relatiilor dintre oameni intr-un context. In realitate, psihologul social poate indeplini multiple functii si poate lucra in alte domenii precum organizational sau sportiv.

Cu toate acestea, acest tip de psiholog este si expert in unele domenii de actiune precum interventia in comunitate, violenta de gen, tineretul (orientare sexuala, probleme legate de droguri etc.) sau familia si minorii, printre altele. In plus, ei pot lucra ca cercetatori sau profesori.

4. Psiholog clinician si Psihologia sanatatii

Psihologia clinica si a sanatatii este foarte populara si, in general, majoritatea oamenilor asociaza figura psihologului cu acest rol. Cu toate acestea, psihologia clinica si psihologia sanatatii nu sunt la fel.

In timp ce psihologia clinica se concentreaza pe diagnosticul si tratamentul problemelor psihice (schizofrenie, tulburare bipolara, tulburare paranoida etc.), psihologul sanatatii se ocupa de aspectele cognitive, emotionale si comportamentale asociate cu sanatatea si boala fizica . De exemplu, imbunatatirea calitatii vietii unui pacient cu cancer.

5. Sexolog

Sexologul este un profesionist in psihologie specializat in sexologie , pentru care a dobandit abilitati si instrumente pentru imbunatatirea calitatii vietii afectiv-sexuale a oamenilor. Problemele sexuale nu sunt tratate ca fenomene pur fiziologice, ci sunt luate in considerare si aspectele lor cognitive si emotionale pentru a realiza o viziune mai completa asupra a ceea ce ar trebui tratat din interventie.

Acesti profesionisti se ocupa de probleme precum disfunctia erectila, educatia sexuala a oamenilor sau restabilirea vietii sexuale dupa o boala sau ofera sfaturi pentru imbunatatirea vietii intime a cuplurilor.

6. Psihoterapeut

Psihoterapia este un spatiu de reflectie cu un psiholog in care pacientul se confrunta cu problemele care ii napasc viata. Cu alte cuvinte, acesta din urma merge la terapeut pentru a reflecta impreuna si a afla ce se intampla in legatura cu anumite probleme non-clinice .

Psihoterapeutul foloseste un set de cunostinte, tehnici si metode pentru a-l ajuta sa se descopere pe sine si sa inceapa un proces de restructurare cognitiva si de obicei pentru a-si imbunatati calitatea vietii si relatiile interpersonale.

Spre deosebire de psihologul clinician, care poate lucra, de exemplu, cu pacienti schizofrenici, psihoterapeutii se confrunta cu mai multe probleme emotionale, dificultati de zi cu zi sau probleme de familie sau de cuplu.

7. Antrenor

Coaching-ul este o disciplina foarte populara in ultimele decenii, care tinde sa se ocupe de probleme mai superficiale decat cele cu care se confrunta de obicei un psihoterapeut .

In general, munca antrenorului se concentreaza pe imbunatatirea calitatii vietii oamenilor prin auto-descoperire, planificarea unor obiective realiste, comunicare corecta si confruntare cu convingeri limitative . In acest fel, oamenii isi pot maximiza potentialul nu doar in viata de zi cu zi, ci si in diferite domenii precum munca, educatia sau sportul.

Totusi, trebuie sa fie clar ca, desi toti psihologii au pregatirea unui antrenor, nu toti antrenorii au pregatirea unui psiholog si nici, de fapt, nu trebuie sa fie psihologi.

8. Psiholog sportiv

Profesia de psiholog sportiv este si ea in plina expansiune in ultimele decenii , intrucat sportivii, antrenorii si managerii de echipe sportive au realizat ca in acest sector variabilele psihologice sunt la fel de importante ca si aspectele fizice, tehnice sau tactice.

Psihologii sportivi lucreaza in principal pe variabile precum motivatia, managementul emotional, stresul, increderea in sine, atentia sau nivelul de activare.

9. Psiholog criminalist

Un psiholog criminalist colecteaza, analizeaza si prezinta probe psihologice care vor fi luate in considerare in procedurile judiciare . Prin urmare, pe langa abilitati de psiholog, el domina si concepte, reguli si dinamica sistemului juridic in care se afla.

Psihologul legist evalueaza, de exemplu, starea psihologica a unui inculpat pentru a stabili daca fapta sa penala este rezultatul unei psihopatologii; sau efectueaza o evaluare psihologica a oricarui parinte al unui minor pentru a determina daca acesta este apt sa aiba custodia copilului. Spre deosebire de alte oportunitati profesionale, in acest domeniu interesele si intentiile persoanei evaluate nu sunt cel mai important lucru de luat in considerare.

10. Neuropsiholog

Neuropsihologia este o specializare care se afla intre neurologie si psihologie, asa ca se ocupa de studiul proceselor mentale si a functionarii creierului atunci cand exista o anumita alterare in el .

S-ar putea spune ca este util, de exemplu, sa cunoastem amploarea si tratamentul leziunilor cerebrale, malformatiilor, disfunctiilor si bolilor care afecteaza functionarea sistemului nervos.

Acesti psihologi lucreaza in medii academice, clinice si de cercetare si sunt prezenti in programele de reabilitare neuropsihologica. In plus, acestia pot aplica tehnici psihoterapeutice si proceduri de reabilitare pentru a readuce pacientul la un nivel normal de functionare dupa boala sau accidentare sau, in unele situatii, pentru a se bucura de o calitate corecta a vietii.

11. Investigator

Psihologii, in plus, se pot dedica domeniului de cercetare in diferite domenii legate de psihologie , fie ca este vorba de psihologie clinica, psihologie sociala sau psihologie sportiva.

Unul dintre avantajele acestui domeniu profesional este varietatea incredibila de subiecte care pot fi abordate din cercetarile in Psihologie: relatiile personale, prejudecatile cognitive, luarea deciziilor, diferentele in personalitatea si inteligenta indivizilor, efectele metodelor educationale… si lista continua la nesfarsit, deoarece tot ceea ce este legat de comportamentul uman si procesele mentale este practic nesfarsit.

In plus, exista diferite metode de cercetare in functie de abordarile si subiectele preferate ale fiecareia. De exemplu, exista abordarea calitativa, bazata in mare parte pe interviuri si observatii la fata locului, si abordarea cantitativa, care pleaca de la conversia comportamentului observat in numere si categorii definite de la inceput. Dincolo de aceasta clasificare a tipurilor de cercetare in Psihologie, exista si alte criterii de diferentiere, precum cercetarea experimentala si cercetarea bazata pe corelatii de date.

12. Profesor

Psihologii pot practica, de asemenea, ca profesori in diverse contexte . Unii pot opta pentru formare universitara, iar altii, in schimb, pot urma cursuri de coaching, mindfulness sau managementul stresului.