Desi serviciile de streaming ofera servicii de divertisment la cerere, care ar fi fost de neconceput chiar acum cativa ani, vizionarea unui film cu prieteni ramane un ritual important pentru multi dintre noi.

De fapt, daca sunteti ca majoritatea australienilor, petreceti mai mult timp in cinema decat ati facut-o acum 10 ani.

Nu doar ca mergem mai des la filme. De asemenea, suntem la fel de interesati de cultura cinematografica ca pana acum. Cautarile online pentru „nominalizari la Oscar” s-au dublat aproape in ultimii zece ani, arata datele Google Trends.

Deci, ce se ascunde in dragostea noastra continua de filme? Si este vorba doar de a fi distrati, sau obtinem ceva mai profund din filmele pe care le urmarim?

Sa te duci la filme nu inseamna doar sa arunci aburi si sa razi, explica cei cinci experti intervievati pentru acest articol. Vizionarea unui film poate fi, de asemenea, un mod de a aprecia arta (intr-un format mai accesibil pentru multi dintre noi decat o galerie) si de a invata lectii despre noi insine si despre lume.

Iata cum.

Filmele ne ajuta sa invatam

Putem invata o cantitate uriasa despre anumite momente in timp sau anumite perceptii de momente in timp din vizionarea de filme.

Cititm mai mult

Cu alte cuvinte, filmele pot contura modul in care ne dam sens in lumea in care traim acum – indiferent de perioada in care sunt inscrisi.

BlacKkKlansman de la Spike Lee, un candidat al premiilor Oscar pentru cel mai bun film despre un ofiter de politie negru care se infiltreaza in filiala locala Ku Klux Klan, de exemplu, foloseste imagini din mitingurile din epoca Trump la concluzia filmului, pozitionand filmul ca o meditatie asupra politicii contemporane.

Este, evident, un film filmat in anii ’70 si este capabil sa aduca unele dintre acele probleme sau relatii care sa se conecteze la ceva ce se intampla in momentul actual.

Cum fictiunea poate explora evenimentele istorice in moduri diferite pentru un documentar este o tema care a stat la baza carierei lui Robert Connolly, regizorul australian ale carui credite includ Romulus, My Father (2007) si Balibo (2009). Primul foloseste povestea unei relatii tata-fiu pentru a spune „ceva despre acea perioada de timp, experienta de imigrant, in acea parte a Australiei.

Roma nominalizata la Oscars – o alta memorie biografica, inspirata in acest caz de infaptuirea realizatorului de filme Alfonso Cuaron din anii 1970 din Mexico City – ca exemplu de „un film uimitor” care spune o poveste din viata reala in diferite moduri cu un documentar. Filmul urmareste povestea relatiei unei familii care ridica probleme legate de rasa, cultura si clasa care raman relevante in prezent. Pe https://foxi.ro/articol/filme-comedie gasesti o varietate de filme pe care le poti viziona impreuna cu familia si prietenii.

Filmele pot conduce la schimbari sociale

Filmele au inspirat intotdeauna schimbari sociale datorita capacitatii lor de a invata telespectatorii despre experiente in afara propriei perspective, inspira empatie si ridica intrebari incarcate politic.

In 2004, The Day After Tomorrow contribuit la cresterea gradului de constientizare cu privire la schimbarile climatice, cercetatorii Yale gasit . Documentarul Blackfish din 2013 a starnit un criteriu public care a culminat cu SeaWorld anuntand inchiderea controversatului sau spectacol orca, iar in Australia, Priscilla: Queen of the Desert (1994) a fost esential in introducerea temelor LGBT in audientele mainstream.

Acest lucru a determinat publicul sa devina mult mai adaptat la o intelegere non-binara a genului, a diferitelor sexualitati, a importantei unor comunitati diverse.

Filmele ne ajuta sa procesam lectii de viata dificile

Bineinteles ca scutirea de stres este o functie cheie a filmelor si este o functie majora pentru audientele mari ale filmelor blockbuster.

Dar beneficiile terapeutice ale filmelor se pot extinde in continuare.

Filmele sunt (inca) o experienta sociala

Vanzarile de bilete la box office sunt in crestere la nivel global – iar faptul ca inca platim 20 de dolari pentru a merge la filme, in ciuda popularitatii serviciilor de streaming, arata cat de importanta ramane filmul pentru viata noastra sociala, explica dr. McQuire.

Cealalta zona de crestere a fost ceea ce ati numi„ experiente de expozitie para-cinematice ”- evenimente de film in baruri sau cinematografe pe acoperis. Exista o adevarata inflorire a acestui tip de lucruri.

Filmele ne ajuta sa apreciem arta

Filmele sunt adesea vazute in primul rand ca o forma de divertisment, dar merita sa ne amintim ca cinematografia este si o forma de arta.

Deoarece mediul poate fi inteles ca o „forma de arta combinatorie” (un tip de arta care combina alte medii) vizionarea unui film ne poate permite sa apreciem elemente din, sa zicem, costum si design de sunet, arhitectura si teatru.

Simplul vizionare a unui film poate fi un mod de a aprecia arta si de a-ti intensifica constiinta culturala – intr-un format care este mai accesibil pentru multi dintre noi decat o galerie.

Filme sunt pur si simplu „mai usor de inteles” decat cartile sau alte forme de povestire, spune Ian Davidson, presedintele Consiliului australian al societatilor de film.

Cand privim un film, nu suntem doar distrati: admiram si ceva frumos; invatarea despre lume si despre noi insine; conectarea cu comunitatile; si contribuind la schimbarile sociale pozitive.

Si, dupa cum subliniaza dl Davidson, „totul s-a terminat in doua ore”.