Premierul britanic se apara de acuzatiile facute de noul presedinte francez Francois Hollande potrivit caruia David Cameron nu ar fi interesat de soarta monedei euro. Intr-un interviu publicat de cotidianul britanic „Daily Mail”, Cameron sugereaza liderilor statelor din zona euro fie sa-si infiinteze un guvern unic pentru a rezolva problemele, fie sa… paraseasca zona euro.

David Cameron se teme pentru moneda euro. In replica la acuzatiile presedintelui francez potrivit caruia sefului executivului de la Londra nu-i pasa de zona euro si problemele economice grave cu care se confrunta, Cameron sustine ca este chiar nelinistit din cauza crizei datoriei din tarile care folosesc moneda unica. „Vrem ca zona euro sa aiba succes”, spune el, reamintind ca aceasta zona reprezinta 40% din exporturile britanice si, in consecinta, „este vital pentru Marea Britanie ca economia acestor tari sa revina pe crestere”.  

In opinia sa, „o moneda unica are nevoie de un guvern unic”. Chiar daca premierul britanic revendica „un punct de vedere diferit asupra monedei euro” pe care Marea Britanie nu a adoptat-o, el nu se abtine, spre nemultumirea presei franceze, sa dea sfaturi legate de problemele cu care se confrunta acum statele din zona euro. „Trebuie sa recunoasca toata lumea, chiar daca nu e usor, ca euro este un proiect care trece printr-o perioada de turbulente majore care ar putea avea mai multe finalitati”, subliniaza Cameron.

„E timpul ca fiecare sa aleaga”

Dupa un inceput de saptamana agitat pe pietele financiare, David Cameron a lasat sa se inteleaga ca Grecia ar putea fi constransa sa parasesca zona euro. El sustine ca statele din zona euro trebuie sa faca pana la urma propria alegere, sa ramana sau sa parasesca aceasta zona plina de „turbulente grave” in acest moment. De asemenea, el a justificat decizia tarii sale de a ramane in afara zonei euro – „Trebuie sa facem lucruri dificile, dar suntem capabili sa le facem noi insine, prin noi insine, pentru noi insine (…) noi le putem face intr-o perioada in care rata dobanzii este foarte scazuta si moneda noastra permite sectoarelor cele mai competitive ale economiei sa exporte in lume”. David Cameron a transmis un mesaj clar celor 17 de state membre ale zone euro – „vrem sa-si rezolve problemele, vrem sa facem toti parte din piata unica, vrem cooperare europeana, dar nu vrem euro!”