Presedintele Partidului Democrat-Liberal, Vasile Blaga, a subliniat, luni, ca actualul  Executiv a refuzat sa puna in aplicare solicitarea CCR, ”fapt fara precedent in Romania”. Astfel, președintele PDL, a explicat faptul ca CCR a solicitat, in 14 august, guvernului numarul persoanelor inregistrate pe listele electorale permanente actualizate pana la data de 10 iulie 2012, cuprinzand cetațenii cu drept de vot care au implinit pana in ziua referendumului 18 ani.

“Curtea a cerut numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente si nu cum spunea domnul Ponta listele electorale care s-ar gasi la Parchet“, a menționat Vasile Blaga care a apreciat ca “gestul Guvernului reprezinta inca o incercare de a deruta judecatorii CCR si opinia publica“.

Conform liderului PDL examinarea documentelor transmise de catre BEC  la CCR evidențiaza faptul ca numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente este de 18. 292.464 de persoane si, astfel, au fost tiparite cu 10% mai multe buletine de vot decat numarul persoanelor inscrise pe liste, asa cum prevede legea.

Presedintele PDL a afirmat ca pentru referendumul din 29 iulie, 482.219 cetateni romani cu drept de vot nu au figurat pe listele electorale permanente desi dispozitiile legale prevad ca acestia trebuiau inscrisi pe aceste liste.

“Chiar si in aceste conditii, domnul Victor Ponta a fost obligat sa recunoasca ca nu poate radia din listele electorale mai mult de 34.364 de persoane decedate, cei care si-au pierdut cetatenia sau cei care si-au pierdut drepturile electorale“, a adaugat Vasile Blaga.

De asemenea, Blaga a facut referire la cazul Traian Ungureanu. Acesta are domiciliul la Londra si la alegerile locale a votat primarul Londrei, ca cetatean european, iar la alegerile prezidentiale si referendum a votat ca cetatean roman.

Vasile Blaga considera ca cei 3, 05 milioane de cetateni romani, care stau in afara tarii, au aceleasi drepturi electorale ca si cetatenii din tara. “Din punctul nostru de vedere lucrurile sunt foarte clare, iar astazi mai mult decat oricand dl Ponta a reusit sa convinga pe toata lumea, chiar daca a fost o incercare a domniei sale de a-si motiva in vreun fel sustinatorii, ca lucrurile s-au incheiat si ca maine se va da o decizie definitiva a CCR, decizie extrem de necesara pentru a opri cu totii acest joc politic care a facut atata rau Romaniei in ultimele luni“, a mai adaugat Blaga.

Presedintele PDL a precizat ca “va urmari cum decurg lucrurile, iar daca legea va fi incalcata, PDL va depune plangeri penale la Parchet“.