A fost 1 decembrie, zi cu semnificatie nationala pentru noi, romanii. Oare cati dintre noi stim ce inseamna cu adevarat aceasta data? Ceea ce stim cu totii, este ca mergem la parada, sau ne uitam la televizor unde vedem tot felul de programe,prin intermediul carora ni se spune ca este Ziua Nationala a Romaniei. La 1 decembrie 2012, am sarbatorit 94 de ani de la Marea Unire. Am realizat un top 10 al celor mai importante lucruri despre Unirea din Tarile Romane.

1.Contextul Unirii

Inca de la revolutia din 1848, romanii isi doreau si se gandeau cum sa faca posibila Unirea Principatelor. Unsprezece ani mai tarziu la 24 ianuarie 1859 ea a devenit posibila partial. Circumstantele istorice au facut ca Marea Unire sa se infaptuiasca in doua etape, favorizate de evenimente internationale , Razboiul Crimeei urmat dePacea de la Paris (1856) si Primul Razboi Mondial, incheiat prin Pacea de la Paris (1919-1920).

2.Masonii au sustinut Unirea

Congresul de la Paris a hotarat consultarea tuturor starilor pentru a se vedea dorinta poporului. Au fost convocate adunarile ad-hoc, unde pentru prima data au intrat si reprezentanti ai taranilor clacasi. Cele doua tari s-au pronuntat in unanimitate pentru unire, in storicele adunarii de la iasi si Bucuresti din 7 si 9 octombrie 1857.

3.”Prin Unire vom ajunge la fericire”

Domn al Moldovei a fost ales Alexandru Ioan Cuza, care a devenit astfel una dintre cele mai indragite personalitati ale vremii. Medalistica sa este foarte bogata, printre primele piese se remarca cele care infatiseaza un portret mai neobisnuit al domnitorului, cu mantie descheiata, peste costumul de ofiter, portret lucrat, probabil dupa o gravura a lui Gh. Asachi. Tot in 1859 a fost batuta moneda, “Prin Unire vom ajunge la fericire”.

4.Un domnitor activ

Desi scurta de doar 6 ani, domnia lui Cuza a reformat toate domeniile. Medaliile au marcat cele mai importante momente ale acestei perioade. Multe au fost lucrate la Paris, de Caque, gravorul imparatului Napoleon al III-lea care l-a sustinut mereu pe Cuza.. Inca din 1861, Cuza a trimis emisari in Franta pentru a stabili modelul de organizare a institutiilor statului dupa modelul de la Paris.

5.Pledoarie la Paris

Cuza a depus mari eforturi pentru instituirea unui ordin national. A fost sprijinit in aceste actiuni de Vasile Alecsandri, trimisul nostru la Paris. Aflat in audienta la imparatul Napoleon al III-lea, poetul cerea acestuia aprobarea ca si francezii sa poarte decoratiile ordinului pe care Cuza avea de gand sa-l instituie.

6.Marea Unire, un ideal regal

Medaliile din perioada Marii Uniri vorbesc despre suveranii care au reusit sa implineasca visul romanilor de a trai impreuna intr-o singura tara. Cu putin peste jumatate de secol Al.I. Cuza fusese simbolul activ al Unirii. La 1918 acest rol a revenit perechii regale ferdinand I si Maria. Desi proveneau din familii regale straine si nu autohtone, amandoi au devenit buni romani, asumandu-si idealurile celor pe care-i conduceau si ii reprezentau in lume.

7.Din mana regelui

Insusi regele Ferdinand I a creat unele dintre cele mai frumoase ordine romanesti, desenand adesea mai multe variante. In 1917 el a conceput un model pentru Ordinul Unirii, care va deveni apoi Ordinul Civil “Ferdinand”, instituit in 1929. Acelasi rege a fost autorul celui mai inalt ordin militar care se acorda doar pe campul de lupta Ordinul “Mihai Viteazul”.

8.Medaliile

Medaliile epocii reprezinta o sursa documentara importanta pentru cunoasterea evenimentelor si personalitatilorlegate de Marea Unire din 1918. Mai putin stiute si exploatate de catre public, medaliile functionau ca un fel de presa a acelor vremuri, marcand fiecare eveniment important. Populatia de rand nu citea ziarele, care aveau tiraje reduse , dar era obisnuita sa cumpere si sa poarte medalioane.

9.Insignele Deputatilor

In 1857 s-a batut insigna de deputat in Divanul ad-hoc al Moldovei, purtata cu siguranta si de Cuzaca deputat al Covrului. Insigna din argint aurit a fost comandata de caimacamul Nicolae Vogoride, ca semn distinctiv pentru cei ce au participat la Adunarea Electiva de la Iasi, din 7 octombrie.

10.Unirea Principatelor si Marea Unire

UnireaPrincipatelor Romane s-a realizat prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza la 3-5 ianuarie in Moldova si la 24 ianuarie in Tara Romaneasca. Marea Unire s-a realizat astfel: la 27 martie Basarbia se uneste cu Romania, la 28 noiembrie Bucovina, iar la 1 decembrie 1918 Transilvania se uneste cu Romania.