Sortimentul de par cultivat in tara noastra cuprinde 36 de soiuri (26 romanesti si 10 straine), astfel se asigura consumul de fructe proaspete timp de aproape 10 luni pe an (din luna iulie pana in luna martie sau aprilie a anului urmator). Cele din strainatate sunt realizate in SUA, Franta si Anglia.

Tinand cont de perioada de recoltare a fructelor, sortimentul cuprinde: soiuri de vara, soiuri de toamna si soiuri de iarna.

Soiuri de par de vara: Daciana, Aromata de Bistrita, Carpica, Timpurii de Dambovita, Ina Estival, Napoca, Triumf, Rosioara de Cluj, Argessis, Favorita lui Clapp, Getica, Jubileu 50, Williams. La acestea fructele ajung la maturitate in luna iulie sau luna august, se culeg cu cinci zile mai devreme de a fi coapte bine, astfel rezista proaspete timp de doua saptamani (in conditii normale) si pana la o luna (in conditii frigorifice). Sunt suculente, aromate, usor acidulate, contin cantitati mici de zahar si se consuma in special ca fructe de masa. Sunt si soiuri vechi de vara: Untoasa precoce Morettini, Bella de Giugno si Trivale.

Triumf – soi romanesc creat la ICDP Pitesti–Maracineni (in 1983). Pomul este mediu viguros, fructifica pe ramurile scurte si lungi, este foarte productiv, rezistent la boli (rapan si patarea alba a frunzelor). Fructul este mijlociu (130 g), este verde-galbui cu rosu pe partea insorita. Pulpa este placuta la gust. Fructele se culeg in luna iulie.

Rosioara de Cluj – soi obtinut la SCDP Cluj (in 2005), de vigoare mijlocie, este tolerant la rapan, ramurile se arcuiesc sub greutatea fructelor. Fructul este mic (100 g), de culoare rosie-carmin, pulpa este alba, slab aromata, are gust dulce, putin acidulat. Se culege in ultima saptamana din luna iulie.

Carpica – soi realizat la ICDP Pitesti-Maracineni si omologat in 1989, este productiv, sensibil la seceta, dar rezistent la ger. Fructul este mijlociu (de 150 g), are forma conica, galben-pai, pare acoperit cu rugina. Pulpa este alba, aromata si cu gust foarte placut. Se culege dupa 20 august.

Jubileu 50 – soi creat la SCDP Cluj-Napoca, omologat in anul 1999. Pomul este destul de viguros, foarte productiv, are afinitatea buna la altoirea cu gutui. Fructul este mare (180 g), usor alungit, culoarea de fond este galbena iar cea de acoperire este rosu aprins. Pulpa este suculenta, de culoare alb-galbuie. Perioada de recoltare: dupa 20 august.

Soiuri de par de toamna: Doina, Haydeea, Corina, Untoasa de Geoagiu, Highland, Aniversarea, Monica, Williams rosu, Paramis, Arvena, Untoasa Hardy, Untoasa Bosc, Tudor, Conference, Ervina. Aceste soiuri au fructele mari sau mijlocii, cu pulpa dulce, foarte aromata. Se culeg la sfarsitul lunii august si pana in luna septembrie. Se pastreaza o luna (in conditii obisnuite de temperatura) si doua-trei luni (in conditii de temperatura controlata). Un soi de par vechi de toamna este Jeanne d’Arc produs in Franta.

Williams rosu – soiuri de par obtinute in SUA (in 1958). Pomul este semiviguros, productiv, destul de sensibil la seceta si ger, incompatibil cu gutuiul. Fructul este mare (200 g), colorat in rosu, pulpa este de calitate superioara. Fructele se recolteaza la inceputul lunii septembrie si rezista o perioada de doua luni.

Aniversarea – soi romanesc creat la SCDP Voinesti si omologat in anul 1973. Pomul este viguros, foarte productiv, destul de rezistent la rapan, foarte rezistent la ger. Fructul este mare (200 g), putin alungit, galben-verzui, pare acoperit cu rugina. Pulpa este alba, are gust taninos dar placut. Se culege la sfarsitul lunii septembrie. Fructele rezista doua sau trei luni.

Jeanne d’Arc – soi din Franta din 1893, semiviguros, productiv, infloreste tarziu, rezistent la boli si ger. Fructul este mare (220 g), verde-galbui, are pulpa alba, suculenta, putin acidulata si cu gust placut. Se culeg la sfarsitul lunii septembrie si rezista cca. trei luni.

Untoasa Bosc – este un soi vechi francez din anul 1839, destul de viguros, sensibil la ger si la boli. Fructul este mare, foarte alungit, formeaza un gat caracteristic lung si gros. Are culoare galben-verzui, pare acoperit cu o rugina groasa de culoare brun-roscata. Pulpa este alb-galbuie, suculenta, foarte buna la gust. Se recolteaza la sfarsitul lunii septembrie, rezista 1-2 luni.

Soiuri de par de iarna: Orizont, Oliver de Serres, Milenium, Euras, Cure, Contesa de Paris, Republica, Virgiliu Hibernal. Fructele se culeg in lunile septembrie-octombrie, inainte de a fi coapte complet (nu au calitatile gustative si culoarea fructului ajuns la maturitatea de consum). Ele se coc in timp, rezista in stare proaspata pana la patru sau cinci luni.

Milenium – soi romanesc realizat la SCDP Cluj-Napoca, omologat in 2003, de vigoare medie, productiv. Fructele sunt mari (250 g), conice, putin asimetrice, de culoare galben-verzuie, rumenita putin pe partea insorita, cu puncte cutanate mici inchise la culoare. Pulpa este alb-galbuie, suculenta, ferma. Se culeg la inceputul lunii octombrie, se pastreaza proaspete 5 luni.

Contesa de Paris – soi francez din 1908, mediu viguros, foarte productiv, infloreste timpuriu, sensibil la bruma de primavara. Fructul este mijlociu, ovoidal, verde-galbui, cu puncte mici de rugina. Pulpa este alba, suculenta si de calitate foarte buna.

Sunt preferate soiurile rezistente la daunatori si boli, precum: arsura bacteriana, rapanul, paduchele melifer si altele – care afecteaza mult plantatiile de par, scazand productivitatea acestora. In tara noastra au fost create si omologate soiurile Euras (care este imun la boala rapan, rezistent la paduchele melifer si tolerant la arsura bacteriana) iar in SUA au fost create doua soiuri de par Mangolow si Dawn (care sunt foarte rezistente la arsura bacteriana).

De asemenea in cultura s-au introdus soiuri de par intens colorate in rosu, acestea avand un aspect comercial mai frumos: soiul Rosioara de Cluj, Williams rosu, Ina Estival.

Pomii fructifica diferit, astfel se impart in doua categorii: soiuri de tip spur care rodesc pe ramuri de rod scurte (Untoasa Bosc, Trivale, Favorita lui Clapp, Williams, Passe Crassane, Abatele Fetel, Timpurii de Dambovita etc) si soiuri de tip standard care rodesc pe ramuri de rod lungi (Carpica, Cure, Untoasa precoce Moretini si altele).