Dupa ce Statele Unite ale Americii s-au pronuntat impotriva violentelor din Siria, sugerand ca evenimentele din Hama afecteaza atat populatia, cat si intreaga comunitate internationala, astazi presedintele Barack Obama a luat o atitudine ferma, cerandu-i explicit liderului Bashar Assad sa renunte la functie, “pentru binele poporului sirian”.

Antagonismele dintre protestatari, care condamna regimul presedintelui si fortele guvernamentale au provocat pagube umane incomensurabile, peste 2.000 de civili si 500 de ofiteri de securitate murind in timpul conflictelor.

Gravitatea situatiei a alarmat comunitatea internationala, care a tot pus presiune pe Assad in ultima vreme. In ciuda miscarilor diplomatice intreprinse de mai multe state, atat europene, cat si arabe, care si-au retras ambasadorii din Damasc in semn de nemultumire, situatia degenereaza pe zi ce trece. SUA, Arabia Saudita, Franta, Marea Britanie sau India deja au adoptat o pozitie ferma, care sa il determine pe Assad sa renunte la violentele impotriva civililor.

Dupa ce diplomatia si presiunea internationala pusa de mai multe state ale lumii au esuat, presedintele american Obama a declarat astazi ca „a venit timpul ca presedintele Assad sa renunte. Cererile sale pentru dialog si reforma au fost facute in timp ce inchidea, tortura si omora propriul popor”. Avand in vedere amploarea pe care acest conflict a capatat-o, Obama a anuntat ca sanctiunile vor fi pe masura, astfel incat sa adanceasca izolarea financiara a regimului lui Assad si sa il impiedice sa mai duca alte campanii impotriva sirienilor. Din moment ce presedintele sirian nu a asigurat tranzitia catre democratie, conform sugestiilor SUA, singura masura care a ramas este, conform lui Obama, ca Assad sa plece.

Presiunea pusa de SUA este cu atat mai mare cu cat Obama a interzis orice investitii in Siria de catre cetatenii sai si stoparea oricaror exporturi in Siria. Acest lucru este perfect justificat, avand in vedere ca aceasta situatie nu reprezinta doar un pericol pentru populatia tarii, ci si o amenintare grava la adresa pacii si securitatii internationale.

Carta Organizatiei Natiunilor Unite mentioneaza clar principiul neamestecului in treburile interne ale unui stat. Insa cu o exceptie. Atunci cand o situatie de acest gen are loc, care afecteaza securitatea internationala, statele ONU au voie sa intervina, pentru a restaura ordinea si a asigura respectarea drepturilor omului. Asadar, desi in randul statelor arabe este foarte respectat principiul non-interventiei, violentele perpetue le-au determinat sa se alature statelor care cer inlaturarea presedintelui Assad. Pana acum se pare ca nici izolarea economica, nici cea financiara nu l-au convins pe presedintele sirian ca metodele alese nu sunt potrivite, iar pe masura ce timpul trece, tot mai multi oameni nevinovati isi gasesc sfarsitul.