Ieri a avut loc un protes spontan in fata Palatului Cotroceni. Evenimentul este unul nou in Romania el avand titulatura de Flash Mob. Astfel, la aceasta actiune au participat peste 100 de oamenii, ei venind sa protesteze fata de pozitia presedintelui Traian Basescu vis-a-vis de proiectul Rosia Montana.

Gurile rele spun ca oamenii veniti la protestul spontan nu sunt simplii cetatenii ci membrii de partid PSD si PNL. Cu toate astea flashmob-ul a avut efect. In timpul manifestatiei cand protestatarii ii dadeau cartonasul rosu presedintelui, Traian Basescu, a coborat in mijlocul cetateniilor discutand mai bine de jumatate de ora cu acestia.

Firul evenimentelor care a dus la organizarea flashmob-ului

In urma cu o saptamana, seful tarii si-a anuntat sprijinul pentru demararea exploatarii aurului la Rosia Montana, iar luni a vizitat localitatea, fiind intampinitat pe de-o parte de opozantii proiectului si, pe de alta parte, de minerii care vor sa inceapa sa lucreze.

In timpul vizitei facute in cariera de la Rosia Montana, Basescu a spus ca este un sustinator al proiectului minier “nu de azi, de ieri”, amintind ca a fost acolo si in campania electorala pentru a se informa si recomandandu-le reprezentantilor companiei sa gaseasca modalitati sa prezinte populatiei proiectul.

Basescu a declarat atunci in cadrul vizitei ca proiectul de la Rosia Montana “sta ingropat din 1997” din cauza lasitatii oamenilor politici.

“Poate interveni si lasitatea. Am vazut-o la foarte multi oameni politici. Daca acest proiect sta ingropat din 1997 pana acum, sa stiti ca unul din motivele serioase este lasitatea oamenilor politici, care nu au vrut sa-i doara capul. Daca ne gasea in plina exploatare cresterea de pret la aur? Daca se dadea drumul la proiect din ’97 ne gasea cresterea preturilor la aur in plina exploatare”, a spus seful tarii.

 Basescu a venit in mijlocul protestatarilor pentru lamuriri

Desi protestul se anunta unul linistit in care adica cei prezenti nu vor striga lozinci, doar ii vor arata presedintelui Traian Basescu un cartonas rosu pe care va scrie Lingoule out, spiritele s-au incins iar protestatarii au inceput la un moment dat sa strige „Lingoule! Lingoule out! Vrem referendum!”.

Astfel ca dupa cateva minute “lingoul” a iesit afara, inarmat cu raspunsuri si solutii. Asa cp, Traian Basescu a inceput sa recite in fata protestatarilor un adevarat discurs aratand ca exploatarea aurului de la Rosia Montana este necesara pentru ca Romania sa evite imprumuturile externe pentru a-si finanta deficitele din bugetele asigurarilor sociale si pensiilor.

Intrebat de contestari de ce este necesara valorificarea aurului de la Rosia Montana, el a raspuns: “Problema este ca eu trebuie sa ma gandesc ca trebuie sa ne imprumutam cu 3,6 miliarde de euro pentru pensii, cu alte 19 miliarde pentru sanatate si cheltuieli sociale. In plus, trebuie sa retineti ca acolo se vor crea 4.000 de locuri de munca pentru romani”.

Unul dintre protestatari a obiectat ca romanii care vor fi angajati in exploatarea miniera vor lucra “doar la lopata”.

“Aici gresiti, toti angajatii vor fi romani, inclusiv directorul”, a replicat presedintele.

Discutiile dintre Traian Basescu si protestatari au tinut aproximativ jumatate de ora dupa care, presedintele s-a intors multumit de prestatia sa in sediul Palatului Cotroceni. Tu ce parere ai: este util proiectul Rosia Montana? Ne va imbogatii acesta ca tara?