Minerale se afla in organism intr-o stransa interdependenta. Fiecare dintre substantele minerale stimuleaza sau inhiba functionarea altor minerale. Un exemplu elocvent este cel al calciului care trebuie sa se afle intr-un raport optim cu alte minerale. Astfel, pentru o buna functionare a organismului raportul intre calciu si magneziu trebuie sa fie aproximativ 2/1, iar cel intre calciu si forfor de 1/1.

Calciul este indicat persoanelor care se confrunta cu alopecie, unghii cu pete albe si fragile, depigmentarea parului. Surse naturale de calciu sunt: semintele de susan si de in, soia, patrunjelul, laptele de bivolita, de oaie si de capra; iaurtul, laptele batut, smochinele, migdalele dulci, alunele de padure, fasolea. Specialistii recomanda un aport zilnic de calciu de 800 mg la copii, 1.2 g la adolescenti, 1g la adulti, si 1.6 g la femeile insarcinate si cele care alapteaza.

Magneziul combate procesul de imbatranire al pielii, parului si unghiilor, fiind indicat persoanelor care prezinta par friabil si unghii deformate (si datorita infectiilor sau unor afectiuni tiroidiene). Dozele zilnice recomandate de catre specialisti sunt de 200mg la copii, 350mg la adolescenti, 400mg la barbati, 350mg la femei si 450 mg la femei insarcinate si la cele care alapteza. Dintre cele mai importante surse de magneziu sunt: taratele si germenii de grau, meiul, orezul, fulgii de ovaz, semintele de floarea soarelui si de susan; soia, nucile de caju, migdalele dulci.

Fierul influenteaza circulatia sanguina si pigmentatia la nivelul pielii. Cea mai cunoscuta consecinta a carentei de fier este anemia feripriva. Aceasta se manifesta prin excavarea unghiilor ” in forma de lingura” si prin modificari ale firului de par care devine subtire, mat si casabil in anemiile severe. Excesul de fier determina acnee si eczeme. Fierul se gaseste in: faina de soia, susan, galbenus de ou, germeni de grau, ovaz, secara, spanac, fistic, piersici uscate. Necesarul zilnic de fier este de 10mg la barbati, 15mg la femei, 20-40mg la femeile insarcinate, iar la copii variaza in functie de varsta.

Siliciul se gaseste in toate celulele corpului uman iar in concentratii crescute se afla in dinti, par, unghii, tendoane si cartilaje. Surse naturale de siliciu sunt: ovazul, orzul, patrunjelul, alunele de padure, bananele, mandarinele. Este indicat persoanelor care au par friabil, unghii deformate si fragile. Doza zilnica recomandata este de 30mg la copii si 25 mg la adulti.

Avand o functie importanta in procesul de detoxifiere a corpului, sulful asigura elasticitatea pielii si intra in structura unor proteine ale unghiilor si a parului. Acest mineral indicat in unele afectiuni dermatologice precum: alopecia, parul uscat si friabil, acneea, seboreea, unghiile deformate. Sulful se gaseste in: linte, fasole alba, nuci, patrunjel, varza alba. Doza zilnica recomandata este de 600mg la copii, 900mg la adulti si 1g la femeile insarcinate sau la cele care alapteaza.

Mineral cu un important rol antioxidant, zincul se gaseste in cantitate mare la nivelul pielii. Prin actiunea de limitare a inflamatiei glandelor sebacee zincul este folosit ca remediu pentru acnee. Este indicat si in alopecie, depigmentarea parului, unghii fragile si deformate (si in cazul modificarilor la nivelul unghiilor ce apar datorita diabetului zaharat). Carenta de zinc produce modificari la nivelul tegumentului. Surse naturale de zinc sunt: germenii de secara, taratele de grau, germenii de grau, ovazul, semintele de mac si cele de floarea soarelui, lintea, branza, drojdia de bere, polenul. Dozele zilnice recomandate de zinc sunt de 10mg la copii, 20mg la adulti si 25 mg la femei insarcinate sau care alapteza.