Deși sunt contestate de mulți iubitori de animale, pentru ca le ingradește acestora libertatea, gradinile zoologice au un rol important atunci cand vine vorba de salvarea de la extincție a anumitor specii, lucru care s-a intamplat deseori. In cele ce urmeaza, va vom prezenta un top 10 al gradinilor zoologice din Europa.

Pe primul loc in top 10, se afla Gradina Zoologica din Berlin, fiind vizitata de nu mai puțin de 3 milioane de turiști anual. Are 35 de hectare și a fost inaugurata in 1844, cand regele Wilhelm al IV-lea i-a oferit-o Berlinului cadou, tot el fiind cel care a populat gradina cu animale din propria sa curte. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a fost bombardata, supraviețuind aproape 100 de animale din cele aproape 4000 cate erau inainte de bombardament. Astazi, aici, se afla in jur de 15 mii de animale, foarte puține fiind ținute in cuști, cei din Berlin avand grija sa le asigure spațiu de mișcare. Gradina este renumita și pentru ursul polar Knut care a devenit, in scurt timp, cel mai popular animal de la zoo, dupa ce mama sa l-a respins și unul din ingrijitori i-a luat locul. Alte specii de animale care pot fi intalnite aici sunt foci, zebre, rinoceri (albi și negri), lei asiatici, tigrii siberieni, urși panda și multe alte animale.

Gradina Zoologica din Basel (Elveția) se afla pe locul doi și este cea mai veche din țara. Elvețienii ii spun “Zolli” și in noaptea de 26 iunie organizeaza un fel de “noaptea porților deschise”, oferindu-le oamenilor șansa de a observa animalele și in mediul lor nocturn. Gradina are 13 hectare și peste 600 de specii de animale. Este cunoscuta in toata lumea pentru faptul ca aici s-au nascut un pui de gorila și un pui de elefant indian, pe langa multe alte animale, și este cel mai vizitat obiectiv turistic din Elveția, avand aproape 2 milioane de vizitatori anual. Printre animalele care se gasesc aici, se numara okapi (un animal descoperit abia la sfarșitul secolului al XIX-lea care face parte din familia girafelor), pasari flamingo, magari salbatici somalezi (o specie pe cale de dispariție), dar și mulți pești și multe reptile.

Gradina Zoologica din Copenhaga se situeaza pe locul al treilea in top, aproape 1.200.000 de oameni calcandu-i pragul anual. Animalele de aici, printre care diavoli tasmanieni, leoparzi de Amur și tigri siberieni, traiesc pe 11 hectare, gradina fiind construita de un ornitolog, scopul fiind acela de a avea cat mai multe și mai variate specii de animale. Astazi, este cunoscuta pentru Casa Hipopotamilor, Casa Elefanților și Savanna Park, care s-a vrut a fi (și a și reușit) o reproducere exactș a savanei africane.

Pe locul patru este Gradina Zoologica de la Cracovia (Polonia), care a fost inaugurata in anul 1929. De cand a fost deschisa publicului, gradina s-a extins in fiecare an, ajungand de la 4 hectare, la 20 in prezent. Și numarul animalelor de aici a crescut: daca la inceput avea doar 37 de specii, acum se poate lauda cu 260 de specii și de zece ori mai multe animale ca la inceput. Printre speciile de animale pe care turiștii le pot gasi aici se numara cai salbatici mongoli, pisici de deșert, pitoni tigru, elefanți asiatici, hipopotami pitici, condori andini sau țapi de balta. Gradina este un ideal de a-ți petrece timpul liber, mai ales ca ofera și cafenele unde poți savura o ceașca de cafea sau de ceai, in timp ce privești animalele.

In milocul topului, se afla Gradina Zoologica Schonbrunn din Viena, construita in anul 1752 sub forma unei menajerii imperiale, cea mai veche gradina de acest fel din lume. La fel ca in cazul gradinii din Berlin, și ea a suferit in urma bombardamentelor, multe dintre speciile de animale fiind ucise de bombe. Cu toate ca este o gradina foarte vizitata, nu a fost lipsita de incidente: acum cațiva ani, un jaguar, apoi un elefant și-au ucis ingrijitorii, insa aceste lucruri nu i-au impedicat pe oameni sa vina sa o viziteze in continuare.

Pe locul șase, se afla Gradina Zoologica din Praga, deschisa publicului in 1931 și cunoscuta pentru faptul ca a reușit sa salveze mai multe specii pe cale de dispariție. Are nu mai putin de 45 de hectare și peste 4.500 de animale, insumand 630 de specii. In 2002, gradina a fost puternic afectata de inundații, multe dintre animale fiind inecate, insa autoritațile din Cehia au reușit, in scurt timp, sa refaca și sa repopuleze acest obiectiv turistic. Gradina se lauda cu faptul ca aici s-au nascut un urs polar in urma unei inseminari artificiale, un condor andin (primul crescut in captivitate) și cu faptul ca are o intreaga herghelie de cai salbatici mongoli.

Gradina Zoologica din Paris, cea de pe locul șapte in top, și-a deschis porțile inca din 1793, fiind populata de animalele exotice pe care oamenii le dețineau, aceștia fiind obligați, printr-un decret, sa le doneze. In cazul in care oamenii nu doreau sa-și trimita animalele la zoo, aveau o alta alternativa: sa le impaieze și sa le doneze muzeelor științifice din Franța. Ca urmare, in secolul al XIX-lea, deținea cele mai multe exemplare exotice din lume.

Pe locul opt, este situata Gradina Zoologica din Madrid care are și un impresionant Acvaparc. Acest complex a fost deschis in anul 1770, cu scopul de a arata oamenilor animalele pe care spaniolii le-au adus din coloniile americane. Are peste 7.000 de animale care traiesc pe 20 de hectare. Oamenii pot vedea urși panda (aici se gasesc cei mai mulți de pe tot continentul) și se pot delecta la acvariu și la delfinariu.

Penultimul loc este ocupat de Gradina Zoologica din Roma, pe care cetațenii italieni o numesc Bioparco di Roma, și este o gradina intinsa pe 12 hectare, fiind deschisa pentru prima data publicului in 1908. Unele dintre cele mai importante specii de animale de aici sunt broaștele țestoase Kleinmann, o specie aflata pe cale dispariție, și gradina de aici ofera animalelor destul spațiu pentru a se mișca, vizitatorii fiind desparțiți de acestea doar prin șanțuri foarte adanci.

Ultimul loc in top, a fost acordat Gradinii Zoologice din Moscova, construita in anul 1864. De atunci, a trecut printr-un proces de modernizare continuu, iar astazi are aproape 22 de hectare pe care traiesc peste opt mii de animale. Este cunoscuta in special pentru leoparzii de Amur și tigrii siberieni, care sunt pe cale de dispariție, dar aici se gasesc și alte animale ca maimuțe, lilieci, elefanți și diverse specii de pasari exotice.