Beneficiile meditatiei sunt foarte variate si practica sa ne poate ajuta in numeroase ocazii. Datorita meditatiei ne putem relaxa, deoarece nu consta in concentrarea sau concentrarea asupra gandurilor. Mai degraba opusul complet. Este vorba despre eliberarea si eliberarea mintii, atingerea linistii sufletesti.

Efectele fiziologice ale practicarii meditatiei asupra corpului nostru sunt foarte specifice. In plus, exista din ce in ce mai multe studii clinice si stiintifice care sustin existenta acestor efecte. Avantajul meditatiei este ca puteti practica multe moduri diferite si ca majoritatea nu necesita echipamente specializate sau mult spatiu. Pentru a o practica, aveti nevoie doar de cateva minute pe zi.

Daca nu ati inceput inca aceasta practica, dar doriti sa incepeti, puteti alege meditatia care se potriveste cel mai bine obiectivului pe care doriti sa il atingeti.

Sanatate emotionala imbunatatita si fericire sporita

Meditatia poate ajuta la imbunatatirea imaginii pe care o avem despre noi insine si ne poate oferi o viziune asupra vietii mai pozitive.Stresul produce modificari marcate in eliberarea citokinelor multiple (numite si citokine), care sunt proteine ​​modulatoare, care pot duce la depresie. Conform mai multor studii, meditatia ar reduce depresia prin scaderea cantitatii de citokine eliberate.

Unele forme de meditatie pot genera schimbari apreciabile in gandirea noastra, imbunatatind simptomele depresiei si sporind optimismul si, prin urmare, contribuie si la cresterea fericirii. Aceste beneficii ale meditatiei pot fi mentinute pe termen lung printr-o practica continua.

Constientizare personala sporita

Prin meditatie putem dezvolta o intelegere mai profunda despre noi insine, ajutandu-ne sa obtinem o versiune mai buna a noastra.Un exemplu in acest sens este meditatia de auto-cercetare, care isi propune sa ne ajute sa realizam exact asta, o mai buna intelegere a noastra si sa stim, de asemenea, cum ne raportam la cei din jurul nostru. Din aceasta constientizare mai buna despre noi insine putem promova alte schimbari pozitive.

Scopul unor forme de meditatie este de a recunoaste gandurile care pot fi daunatoare sau autodistructive. Pe masura ce devenim mai constienti de propriile noastre obiceiuri de gandire, le putem controla si duce la reflectii mai constructive.In plus, cu cat se face mai mult practica meditatiei, cu atat va fi mai usor sa generam solutii creative la problemele noastre.

Dezvoltarea inteligentei emotionale si a empatiei

Un alt beneficiu al meditatiei este ca poate creste si existenta sentimentelor si actiunilor pozitive fata de noi insine si de ceilalti.Meditatie Metta sau iubirea binevoitoare, se bazeaza pe promovarea dezvoltarii de ganduri si sentimente. Din aceasta practica, oamenii incep sa aplice aceasta bunatate celorlalti, incepand cu cei dragi si apoi trecand la cei pe care ii cunosc si sfarsind in cele din urma cu dusmanii lor.

Sentimentele pozitive realizate prin meditatia Metta pot ajuta la imbunatatirea anxietatii sociale , la scaderea luptelor conjugale si la controlul furiei.Pozitivitatea, empatia si bunatatea fata de ceilalti pot fi, de asemenea, mentinute in timp, prin practicarea continua a meditatiei Metta.

Imbunatatirea memoriei

Imbunatatirea atentiei si claritatea gandirii va poate ajuta sa va mentineti mintea tanara.Meditatie Kirtan Kriya combina o mantra cu o miscare de deget repetitiv care incearca sa se concentreze ganduri. Aceasta metoda ajuta la imbunatatirea capacitatii practicantilor de a creste atentia, viteza mentala si memoria.

Acest tip de meditatie combate pierderea normala a memoriei legata de varsta si ajuta partial la imbunatatirea memoriei la pacientii cu simptome timpurii de dementa.

Eliberare de stres

Reducerea stresului este, probabil, unul dintre principalele avantaje ale meditatiei prin care oamenii incep sa practice l. In prezent exista multe stiluri de meditatie care pot ajuta la reducerea stresului. In general, stresul mental si fizic determina o crestere a nivelului hormonului cortizol. La randul sau, aceasta produce multe efecte nocive, cum ar fi eliberarea de citokine care provoaca inflamatii.In consecinta, pot aparea intreruperi ale somnului, depresie crescuta, anxietate si tensiune arteriala. In plus, contribuie la aparitia gandirii tulburi si a oboselii.