Covoarele sunt unul dintre cele mai eficiente obiecte decorative. Proprietatea lor principala este ca imbraca elegant orice camera, dar transmit si o senzatie de caldura, izoleaza termic si reprezinta o solutie pentru a delimita spatiile. Din acest motiv, atunci cand alegeti un covor, este necesar sa luati in considerare nu numai stilul, culorile si modelul acestuia, ci si tipul de tesatura, dimensiunea – care va depinde de locatia sa – si alte proprietati, cum ar fi cele ale covoare lavabile.

Care este stilul dvs.?

Primul lucru atunci cand alegeti un covor este sa tineti cont de decorul camerei. Trebuie sa se coordoneze cu mobilierul, tapiteria si perdelele. Daca celelalte textile sunt cu print-uri, alegeti unul monocrom pentru a nu supraincarca spatiul. Daca predomina tesaturile simple, puteti continua cu aceeasi linie simpla sau puteti alege un design cu flori sau forme geometrice. Astazi, pe piata veti gasi o varietate de modele e covoare de unde va puteti alege favoritele, de la modele, la culori si forme.

Daca doriti sa sporiti luminozitatea, alegeti un covor intr-un ton neutru, usor si moale, care va ajuta la sporirea nu numai a luminii, ci si a spatiului si caldurii. O alta optiune sunt cele colorate. Si pare incredibil cum culoarea unui covor poate transforma orice camera. Tonurile calde transmit confort si energie, in timp ce asa-numitele tonuri ,,reci”, cum ar fi albastru, verde sau liliac, fac mediile mai relaxante. Culorile deschise si neutre creaza impresia de spatiu, dar se murdaresc mai repede.

Cum sa alegeti un covor: natural sau sintetic?

Acest factor va depinde de utilizarea pe care doriti sa le-o acordati si de bugetul pe care il aveti. Tesuturile cu fibre naturale sunt mai clasice si mai valoroase, deci sunt complementul perfect pentru a da un aer exclusivist oricarui spatiu.

Bumbac: covoarele din acest material sunt confortabile si functionale. Se potrivesc perfect in medii informale si in camere precum dormitorul copiilor, baia sau dressingul. In plus, fiind atat de cool, sunt ideale pentru lunile de vara. Singurul lucru de care trebuie sa tineti cont este ca greutatea redusa necesita plasarea unei baze antiderapante dedesubt.

Materiale noi: materialele plastice precum PVC, polietilena sau vinilul sunt, de asemenea, o tendinta. Aceste tipuri de covoare sunt rezistente la pete si umiditate, sunt excelente pentru zonele casei, cum ar fi bucataria. Sunt, de asemenea, una dintre cele mai bune optiuni pentru covoarele de exterior, deoarece nu se strica la soare sau ploaie. De asemenea, puteti alege dintre multe culori si forme.

Materiale naturale: tot mai multe materiale care, pe langa decorare, respecta mediul inconjurator. Covoarele traditionale de lana se alatura celor realizate cu sisal, nuca de cocos, iuta, bambus, lemn si chiar hartie tesuta, cu finisaje foarte atractive. Singurul lor dezavantaj este ca sunt sensibile la frecare si, prin urmare, mai putin durabile.

Lana: covoarele din lana au devenit una dintre cele mai utilizate in ceea ce priveste decoriul interior. Sunt calduroase si foarte decorative. Un bun exemplu sunt covoarele orientale, cum ar fi Beni Ouarain, caracterizate prin modelele lor geometrice negre sau maro pe un fundal bej sau crem.

Importanta masuratorilor

Dimensiunea covorului este la fel de importanta sau mai mare decat culoarea sau designul sau. In zona de locuit, ar trebui sa fie proportional cu canapelele si sa iasa la cativa centimetri de fiecare parte. In sala de mese, idealul este sa depaseasca perimetrul mesei intre 50 si 80 cm pe fiecare parte, astfel incat toate scaunele sa fie situate in limitele sale.

Asadar, un covor poate schimba decorul unei camere si este o solutie usoara si accesibila pentru a castiga caldura si culoare. Daca sunteti in cautare de idei si inspiratie pentru a decora locuinta cu covoare, vizitati conde.ro.