Mai pasionati sau nu, mai priceputi sau mai putin, cu totii ne miscam intr-un mod care depinde direct de temperamentul fiecaruia si chiar de caracter.

Istoria spune ca dansul a aparut inaintea muzicii si chiar a ritmului. Primele dansuri erau mici reprezentari teatrale, in care oamenii primitivi isi manifestau bucuria, comunicau intre ei, in fata zeilor, lasndu-si trupul sa se miste liber, intr-un mod dictat de energia si firea fiecaruia. Asadar, dansul este o forma a descarcarii surplusului de energie provocat de o stare de euforie care este resimtita specific de fiecare in parte. Felul in care resimtim starea de bine, de descatusare si de libertate ne impinge sa ne miscam intr-un anume fel atunci cnd apare un ritm care produce modificarea starii psihice.

Dansul cadentat

Cei care au asa-numitul simt al ritmului si executa miscari exacte, precise, ce respecta anumite reguli, sunt, in cele mai frecvente cazuri, predominant flegmatici, capabili de o ratiune obiectiva si au un IQ mediu sau usor peste medie. De obicei, sunt oameni capabili de a realiza ceea ce-si doresc prin propriile forte si rareori lasa neterminat un lucru, odata inceput. In 70% din cazuri sunt condusi de legi morale bine stabilite. In sens negativ, au rareori initiative creative si pot deveni sclavi ai obisnuintelor si dogmelor.

Dansul necandetat

Lipsa unor mici reguli de miscare in dans, pierderea ritmului si miscarile nepotrivite, stngace caracterizeaza in cele mai dese cazuri firile apatice, mai putin emotive si foarte putin active. De obicei este vorba de acei oameni mai dificili, greu influentabili, deseori retrasi in interiorul lor si propriile conceptii. Niciodata nu vom sti cu adevarat ce gndesc si ce simt acesti oameni, daca nu reusim sa le capatam increderea si nu le oferim posibilitatea sa ne cunoasca foarte bine. Coeficientul de inteligenta este de obicei usor peste medie, insa majoritatea par mult mai inteligenti dect sunt datorita capacitatii deosebite de a descrie esenta unor lucruri! Secretul lor este de fapt invatarea unor modele de a prezenta verbal realitatea, imprumutnd stilul oamenilor deosebiti si foarte inteligenti.

Energia in dans

Cei care danseaza energic, chiar si atunci cnd melodia nu este foarte antrenanta, sunt de obicei predominant sangvinici, mai putin emotivi si foarte activi. Aceasta tipologie este cea mai adaptabila, capabila de a reusi prin orice mijloace sa-si atinga scopul tintit. Simtul practic, cstigul de multe ori banesc si social, sunt elementele dominante ale oricarei actiuni. Au un IQ mediu, uneori sub medie, insa au capacitatea de a-si folosi la maximum calitatile, putnd avea succese in orice domeniu.

Dansul lent

Miscarile mai adormite de dans, chiar si atunci cnd ritmul este alert si vesel, demasca cel mai frecvent o fire amorfa, nonemotiva, nonactiva, aproape permanent indiferenta. Cei care fac parte din aceasta tipologie au un fond bun, caracterizat de toleranta, capacitatea de a ierta, deseori fiind darnici si chiar altruisti. Au un IQ peste medie, o ratiune rece si o memorie foarte buna. In sens negativ, pasivitatea lor ii poate impinge catre neglijenta, imposibilitatea de a tine de cuvnt, aspecte care-i pot conduce catre o capacitate de adaptare sociala redusa.

Duritatea miscarilor

Executia mai directa a miscarilor in care predomina elementele dure de tip robotizat e specifica emotivilor nonactivi, numiti de Heymans, nervosi. Acestia sunt de obicei atrasi de frumos, de natural, in aceeasi masura ca si de fictiune si straniu. Iubesc misterul, fantasticul si tind sa infrumuseteze realitatea prin fictiune, iar uneori chiar prin minciuni foarte greu de crezut. Au un IQ foarte ridicat, imaginatie, creativitate, pot darui iubire si tandrete, fiind statornici in sentimentele lor.

Dansul efeminat, total nonagresiv

Tendinta catre miscari mai suave demasca o predominanta a temperamentului pasional, emotiv, activ. Majoritatea acestora au un IQ peste medie si o memorie foarte buna. Intuitia este punctul lor forte, ajutndu-i sa se adapteze. Au o tendinta de dominare deseori exagerata, ceea ce poate deveni o problema in relatiile noi de cuplu, dar si in viata cotidiana. Sunt deseori foarte subiectivi, gelosi si capabili de a transforma iubirea in ura atunci cnd se simt nedreptatiti sau inselati.

Dansul firav

Elementele de miscare foarte fine, intlnite mai ales in dansul feminin, pot fi regasite la mai multe temperamente, in special emotive. Finetea si discretia miscarilor, in cazul in care sunt naturale, si nu studiate, denota o dezvoltare aparte a comportamentului afectiv si chiar a instinctului matern sau parental. Aceasta tipologie este dependenta de a primi si a i se oferi afectiune, tandrete si cauta confort si liniste. Lipsa totala a agresivitatii este o falsa impresie pe care ne-o face discretia si delicatetea dansului. Dansul delicat ascunde o fire capabila doar de frnarea impulsurilor instinctive, potentialul agresiv si chiar nonviolent putnd refula extrem de dezlantuit in momente critice.

Dansul vulgar

Miscarile dintr-o bucata, care reprezinta involuntar gesturi ce imbina agresivitatea cu sexualitatea sau lipsa totala de control, demasca de regula un coleric, dar si o componenta total dezinhibata a altor temperamente. De obicei, este vorba de un spirit de libertate dezvoltat, o gndire superficiala, deseori asociata unor frustrari si complexe cu care lupta individul. Miscarile vulgare in dans nu sunt insa obligatoriu asociate unei firi foarte agresive sau a unor carente foarte grave de educatie.

Elementele de originalitate

Curajul de a inventa miscari si gesturi in dans este de cele mai multe ori asociat cu o capacitate de gndire analitica superioara si un IQ ridicat. De obicei, cei care improvizeaza in dans pot deveni foarte adaptabili si gasesc solutii de scapare din oricare situatie dificila. Sunt imprevizibili, toleranti, intelegatori si pun un pret aparte pe sentimentele lor si ale celor din jur. In sens negativ, multi lasa neterminate lucrurile incepute, chiar daca totul merge bine si rezista greu tentatiilor si dorintei de aventura.

Dansul-sablon

Cei care danseaza strict asa cum au invatat si incearca doar sa tina pasul cu ritmul sunt de obicei caracterizati printr-o fire calculata, uneori devenind chiar foarte zgrciti. Sunt, in foarte multe cazuri, extrem de retinuti, se multumesc cu ceea ce au, avand putine sanse de a se afirma prin propriile forte. Domeniul militar si cel al contabilitatii sunt singurele cariere care-i pot impinge spre o reala realizare, bineinteles financiara.