EXCLUSIV. Analiza privind regionalizarea Romaniei: avantaje si dezavantaje. Ce spun reprezentantii Guvernului in teritoriu

Clujul ar putea fi capitala regiunii Nord-Vest

Intrucat este unul dintre polii de dezvoltare ai Romaniei, autoritatile locale se asteapta ca judetul Cluj sa devina centrul de guvernare al regiunii din nord-vestul tarii.

„Este prematur sa ma pronunt acum legat de numarul de regiuni care vor fi formate sau de modul in care acestea vor functiona, insa, nu cred ca vor disparea consiliile judetene. Fiecare consiliu judetean are in prezent sarcini importante pentru zona pe care o reprezinta”, a declarat, pentru Ziua de Cluj, subprefectul Mihnea Iuoras. In schimb, institutia prefectului ar putea primi rolul de a guverna regiunea. In functie de numarul de regiuni care vor fi create, vor ramane sa functioneze tot atatea prefecturi. De la acest nivel, de institutie de guvernare a regiunii, prefectura va avea si atributii sporite, a mai spus Mihnea Iuoras.

Salaj: „Regionalizarea sta in detalii“

Lucian Baican, subprefectul Salajului, judet aflat in virtuala regiune de Nord-Vest, sustine ca regionalizarea sta in detalii. „Deocamdata, nu e stabilit nimic concret. Tebuie sa se faca totul cu multa grija si multa coordonare pentru a evita o bulibaseala. Trebuie sa fim atenti, pentru ca se poate ajunge la o DISFUNCTIONALITATE a institutiilor“, a declarat, marti, subprefectul de Salaj. In opinia sa, un inconvenient ar fi si o neclara responsabilitate a institutiilor, fapt care i-ar nelamuri pe cetateni, in cazul in care municipiul Cluj-Napoca ar fi ales drept capitala de regiune.

„De exemplu, ar fi ideal sa nu-i faca pe cetateni sa mearga pana la Cluj pentru o simpla hartie. Ar fi IDEAL sa fie o REGIONALIZARE descentralizata, iar institutiile noi sa conlucreze cu cele din teritoriu in beneficiul cetateanului”, a punctat Baican. In opinia lui Lucian Baican, Cluj-Napoca se califica din plin pentru a fi Capitala Regiunii de Nord – Vest.

„Mie mi-ar placea sa fie Zalaul Capitala regiunii, dar NU se califica nici economic, nici institutional. Nici nu am avea atatea cladiri incat sa adapostim atatea institutii. Cred ca orasul Cluj indeplineste toate criteriile pentru a fi viitoarea Capitala”, a incheiat subprefectul de Salaj.

Prefectul de Bistrita: „Sa fie o regionalizare descentralizata“

Prefectul judetului Bistrita-Nasaud, Ioan Tintean, e de acord in ceea ce priveste REGIONALIZAREA si, la fel ca si colegul sau din Salaj, sustine ideea unei REGIONALIZARI descentralizate. „Regionalizarea e NECESARA din punct de vedere economic. O autonomie ECONOMICA ar fi foarte buna pentru ca Regiunea de Nord – Vest e avantajata din acest punct de vedere, suntem mai aproape de Uniunea Europeana“, a explicat, pentru PROVINCIANEWS.RO, prefectul bistritean. De asemenea, el a punctat si beneficiile financiare pe care le-ar avea Regiunea de NV.

Regionalizarea economica ar fi binevenita pentru ca aici ar putea ramane o mai mare cantitate de bani produsa in judetele noastre”, a apreciat Tintean. Prefectul din Bistrita – Nasaud sustine ca regionalizarea ar putea pastra si o DESCENTRALIZARE pe domenii de dezvoltare economica. „Fiecare judet din cele 7 sau 8 cate sunt intr-o regiune si-ar putea pastra specificul. La noi, in Bistrita, spre exemplu, am putea beneficia economic de resursele solului si de raurile repezi, pentru energia regenerabila, iar in Maramures din minerit“, a spus el.

Regiunea de Vest ar cuprinde patru judete: Timis, Arad, Hunedoara si Caras-Severin

Eugen Dogariu, prefectul judetului Timis, este reticent. „In acest moment, inca nu stim care sunt atributiile acestor regiuni. Cand vor fi anuntate si aprobate oficial vom putea discuta“, a declarat Eugen Dogariu, pentru PROVINCIANEWS.RO. „Ideea de regionalizare mi se pare una buna, am inteles ca e si obligatorie aceasta organizare“, a adaugat Dogariu. Despre plasarea Timisoarei drept capitala a viitoarei regiuni, prefectul a fost de parere ca „nu stiu daca se pune problema ca un judet sa il conduca pe altul.

Prefectul Aradului, Cosmin Pribac a declarat ca „fiind prefect, nu pun in discutie proiectele de hotarare ale Guvernului“. „Ce se hotaraste, e bine primit. Daca se va decide capitala la Timisoara, e bine“, si-a rezumat el opinia.

Prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu, e entuziasmat de proiectul Guvenului. „Regiunea de Vest e una echilibrata. Cred ca ne va fi bine, avand in vedere ca suntem alaturi de doua judete bogate, Timis si Arad. Din exercitiul bugetar al Uniunii Europene, rezulta ca pentru  a accesa proiecte si fonduri, regionalizarea e obligatorie. Cred, asadar, ca vom avea parte de sprijin mult mai consistent pentru proiecte majore, de infrastructura“, a explicat Vasilescu. Prefectul a mai spus ca cei din judetul sau se asteapta ca aceasta masura sa duca la finalizarea autostrazii de la Deva pana in Ungaria.

Regiunea Centru ar avea sase judete: Brasov, Sibiu, Mures, Alba, Covasna si Harghita

Subprefectul Sibiului, Mircea Cretu, a declarat, marti, pentru PROVINCIANEWS.RO, ca unul dintre principalele avantaje ale judetului pe care il reprezinta, in eventualitatea regionalizarii, ar fi atragerea fondurilor europene. Pe de alta parte, el admite ca nu si-ar dori Brasovul in postura de capitala a regiunii „Centru“. „Sunt doar discutii, nu stim care va fi forma finala, daca va exista un presedinte al consiliului regional sau daca va exista un guvernator. Se impune o astfel de varianta, a regionalizarii, pentru ca s-ar face o descentralizare, iar in ceea ce priveste Sibiul, ar fi mai usor sa atragem fonduri europene. Probabil Brasovul ar urma sa fie capitala regiunii «Centru», pentru ca este mai aproape de Bucuresti, dar asta nu cred ca ne-ar avantaja“, ne-a declarat Cretu.

Cele opt regiuni de dezvoltare

Actualul Executiv a propus ca Romania sa fie impartita in opt regiuni de dezvoltare. Motivul principal pentru reorganizarea administrativa a Romaniei: fondurile europene ar fi mult mai usor de atras.

Potrivit proiectului de reorganizare administrativa pregatit de Guvernul Ponta, Romania va avea in viitor opt regiuni:

Nord-Est, Nord-Vest, Centru, Sud, Sud-Est, Sud-Vest, Vest si Bucuresti-Ilfov.

Potrivit proiectului, cele opt regiuni vor fi:

1. Nord- Est: Suceava, Botosani, Bacau, Vaslui, Neamt, Iasi

2. Sud-Est: Vrancea, Galati, Buzau, Braila, Tulcea, Constanta

3. Nord Vest: Bihor, Cluj, Maramures, Satu-Mare, Salaj, Bistrita-Nasaud

4. Sud: Arges, Teleorman, Dambovita, Calarasi, Prahova, Giurgiu, Ialomita

5. Vest: Arad, Hunedoara, Caras-Severin, Timis

6. Sud- Vest: Gorj, Valcea, Dolj, Olt, Mehedinti

7. Centru: Brasov, Covasna, Sibiu, Harghita, Mures, Alba

8. Bucuresti- Ilfov

Potrivit adevarul.ro, premierul Victor Ponta si USL vor forta procesul de regionalizare pentru a se finaliza pana la sfarsitul lui 2013. Pentru a duce la indeplinire acest plan au nevoie insa de referendum si de modificarea Constitutiei. Conform situatiei actuale, scrutinul ar avea sanse mici sa fie validat, tinand cont  de cel putin doua aspecte: maghiarii nu sunt de acord cu regionalizarea propusa de USL si traditionala prezenta scazuta la vot. Conform sursei citate, maghiarii ar dori o impartire in 14 regiuni, iar una dintre acestea trebuie sa cuprinda cele trei judete: Harghita, Covasna si Mures.