Astazi se implinesc 138 de ani de la nasterea lui Traian Vuia, cel care este considerat a fi un pionier al aviatiei in Romania. Membrul Academiei Romane a reusit, in anul 1906, primul zbor autopropulsat cu un aparat mai greu decat aerul, iar in acest an, la show-ul aviatic ce a avut loc la Otopeni, pilotii l-au omagiat pe omul care si-a dedicat viata aviatiei romane.

Traian Vuia s-a nascut pe data de 17 august 1872 in comitatul Caras-Severin, din Austro-Ungaria si inca din scoala primara a manifestat un real interes pentru mecanica aplicata, un prim semn a ceea ce avea sa urmeze. Gustul pentru zbor ii este alimentat de zmeie, pentru care face o fascinatie inca de la varsta de zece ani.

Dupa terminarea studiilor la Budapesta, unde din lipsa fondurilor ajunge sa practice Drept-ul, se intoarce in tara unde incepe sa revina la adevarata sa pasiune si unde incearca sa descopere misterul care odata rezolvat ii va permite si omului sa zboare.

Primul aparat de zbor pe care il construieste se numeste aeroplan-automobil, dar lipsa banilor il obliga sa plece la Paris, in iulie 1902, dar si aici se loveste de neincrederea oamenilor in aparatele zburatoare.

Traian Vuia nu se lasa descurajat nici de refuzul Academiei de Stiinte de la Paris si incepe sa isi construiasca acel aparat, ca visul sau sa poata deveni realitate. In anul 1904, va incepe sa isi realizeze chiar si propriul motor si acesta este anul cand obtine un brevet pentru aceasta inventie in Marea Britanie.

In decembrie 1905 aparatul este gata, iar inventatorul sau il va numi “Vuia I”. Minunata sa inventie avea 250 de kilograme, o suprafata de sustinere de 14 metri patrati si un motor de 20 CP.

Pentru a testa aparatul, Vuia i-a dat jos aripile pentru a capata experienta, iar pe 18 martie 1906 la Montesson, langa Paris, aparatul a zburat pentru prima data. Si daca va imaginati ca zborul romanului a fost asa cum stim noi ca se intampla azi, atunci incercati sa va imaginati urmatoarea secventa: dupa o acceleratie pe o distanta de 50 de metri, aparatul s-a ridicat la o inaltime de aproape un metru, pe o distanta de 12 metri, dupa care elicele s-au oprit si avionul a aterizat.

A fost o realizare despre care ziarele vremii au vuit, desi in zilele noastre mai sunt putini cei care stiu cu exactitate de ce Aeroportul din Timisoara ii poarta numele acestui roman si faptul ca el este considerat a fi primul om care a zburat cu un aparat mai greu decat aerul. Traian Vuia a murit in anul 1950, la Bucuresti si este ingropat in cimitirul Bellu.

Chiar daca nu suntem interesati de aviatie sau de inceputurile ei, cel putin ar trebui sa ne amintim cu respect de un roman care a stiut sa isi urmeze visul si sa faca Romania mandra, chiar daca aceasta tara nu a stiu sa recunoasca si sa-si ajute viitoarea valoare.