No.3: Ce aduce nou Uma Swan fata de celelalte proiecte in care ati fost implicati (vaduvaBOB, The Bad Days Will End, Howling Saints)?

Peter: Uma Swan este o experienta cu totul noua, in sensul ca nu mai compun eu tot ca in VADUVA, ci e o colaborare intre mine si Alexandru. Bine, versurile sunt doar ale mele. Aici nu vor exista niciodata “colaborari”.
Alexandru: Din punctul meu de vedere, e rezultatul unei colaborari cu Peter pe care o doream de ceva mai mult timp, dar atunci locuiam inca in Timisoara si era mai dificil de materializat proiectul. De asemenea ma bucur ca Mircea a acceptat sa fie tobar in trupa asta, aveam nevoie de cineva reliable, cu aceleasi gusturi muzicale, care sa se implice la fel de mult in trupa si in plus nu imi doream sa cant cu cineva necunoscut. Muzical, nu este nici vaduvaBOB nici The Bad Days Wil End nici Howling Saints, muzica e mai orientata spre shoegaze, deocamdata. Eu cel putin, nu mi-am propus sa abordam un stil clar definit, ci doar sa fac muzica impreuna cu oameni care imi plac. Acelasi principiu il am si la The Bad Days Will End, si tocmai asta e partea faina, acolo sunt alti oameni, iese alta muzica si imi place la fel de mult.
Mircea: Am fost foarte incantat de faptul ca Alex si Peter s-au gandit la mine si ca m-au cooptat pentru acest proiect. Am acceptat fara ezitare, cu incredere si siguranta ca va iesi ceva deosebit. (Eram sigur ca vor puna ei ceva la cale. Din momentul in care Alexandru s-a mutat in Bucuresti  ) Lucram si comunicam foarte bine. Totul decurge natural. Ne implicam foarte mult.

No.3: Stiu ca este o intrebare standard, dar cu siguranta multi dintre cititori sunt curiosi: de unde provine numele trupei?

Peter: Initial s-a numit King Horse, dar am aflat ulterior ca a mai existat o trupa cu numele asta si nu ne-a convenit. Povestea din spatele numelui a ramas cam aceeasi (Uma in japoneza inseamna cal). Am creat o creatura mitica, un totem, furioasa dar in acelasi timp eterica, exact ca muzica Uma Swan. Restul ramane secret…
Mircea: Au existat mai multe nume in prima faza. Intr-un final s-a ajuns la “King Horse” care ne placea foarte mult si a venit si piesa cu acelasi nume. Dar am aflat ulterior ca exista deja o trupa prin america care se chema asa si care suna si bine. Am hotarat sa il schimbam. Peter cu Alexandru au venit cu varianta Uma (cal in japoneza) Swan. Si cred ca este perfect! Reflecta bine muzica noastra. Puternica si emotionanta.

No.3: Care ar fi cateva teme esentiale in lirica Uma Swan?

:)

Peter: Dezintegrarea psihica, obsesia, criminali in serie, iubirea, parafilia.
Mircea: Cai, lebede, pesti si prostituate. 

No.3: Daca ar fi sa facem o caracterizare radicala, cum considerati ca este Uma Swan – o trupa optimista sau una pesimista? Una nihilista sau una constructiva?

Peter: Nihilista si constructiva.
Alexandru: Nu cred ca putem vorbi in termenii astia despre o trupa, oricare ar fi ea. Este vorba pur si simplu de muzica, nu este o muzica militanta, nu avem teme politice sau sociale, eu imi doresc doar sa creez un asa zis “wall of sound”, si sa ma simt bine in interiorul sau.
Mircea: Mizantropa.

No.3: Ne puteti enumera cateva influente decisive in muzica Uma Swan?

Peter: Smashing Pumpkins, Scarling, Pj Harvey.
Alexandru: Nu putem nega faptul ca trupele pe care le ascultam au o influenta (fie ea si la nivel subconstient) asupra ideilor cu care venim in trupa sau a sound-ului trupei, dar mai important este cum reinterpretam tot ce este in jurul nostru si cum redam acest lucru in muzica. Deci nu e vorba doar de muzica pe care o ascultam. De exemplu eu sunt acum intr-o perioada in care ascult multe trupe care cel putin in aparenta nu au nici o legatura stilistica cu Uma Swan, ascult mult post-rock, post-metal, sludge, doom, dar nu inseamna ca asta e o directie pentru trupa. Influente decisive…aud tot felul de sunete in cap si vreau sa le aud si in exterior…
Mircea: Muzica din capetele noastre. Vocile!!! 

No.3: Saptamana trecuta ati lansat primul material discografic, EP-ul “Cygnet”. Ce ne puteti spune despre acesta?

Peter: Contine 3 piese, ‘Love Is The Devil’ si ‘King Horse’ sunt chiar primele piese pe care le-am compus impreuna. L-am tras la Gigi Catrina in studioul lui (Next Dog Studio) intr-o zi si suntem foarte mandri de el. A iesit exact cum am vrut noi: murdar,otravitor si poetic.
Mircea: A fost o experienta extraordinara! Ne-am miscat foarte repede cu inregistrarile si materializarea lor. Cu foarte mari emotii totul a fost gata cu cateva ore inainte de concert. Dar a iesit excelent.
Alexandru: cygnet [ˈsɪgnɪt](Life Sciences & Allied Applications / Animals) = a young swan
[C15 sygnett, from Old French cygne swan, from Latin cygnus, from Greek kuknos].
 Deci e la fix, zic eu.

No.3: S-a ridicat concertul de lansare la nivelul asteptarilor voastre?

Peter: Da, a fost super.
Alexandru: Eu spun ca da, poate chiar mai mult, pentru ca nu ne asteptam sa vina asa de multa lume, mai ales ca mai erau evenimente interesante in aceeasi zi.
Mircea: Da. A fost super! Desi este al doilea concert al nostru, pot sa spun ca acesta a fost debutul. Eu asa m-am simtit. “Multe asteptari in aer”. Am fost placut surprins sa constat prezenta unui public numeros. Ne pare rau ca nu am avut mai multe CD-uri sa dam. S-au cerut si dat foarte rapid. Vom mai scoate o serie la concertele viitoare.

No.3: Cum ati ales Underworld-ul sa gazduiasca evenimentul?

Peter: Underworld-ul pt mine este cam singurul club underground din Bucuresti. Multumita lui Gabi Molotov care e printre singurii punkisti de pe la noi si stie sa aprecieze genurile noastre muzicale. Nu a fost doar o optiune pt lansare ci singura optiune.
Alexandru: Dupa ultimul concert cu The Bad Days Will End am fost foarte incantat de sunet, iar Gabi e un sunetist excelent si pe langa lucrul asta ne simtim foarte bine in Underworld. Totodata e si un club destul de mic, perfect pentru concerte unde nu te astepti la un public de 300-400 de oameni.
Mircea: Se aude foarte bine si la butoane se afla un sunetist excelent cu o experienta mare, Gabi. Ii multumim pentru ca exista acest loc in Bucuresti.

No.3: Crezi ca exista un public suficient in Romania pentru genul de muzica pe care il abordati?

Peter: Nu. Si ala care exista prefera sa stea in casa.
Alexandru: Nu.
Mircea: Nu prea. Majoritatea care au venit la concert ne sunt prieteni.

No.3: Ce parere aveti despre contextul muzical actual, despre muzica anului 2010, despre “explozia” indie/brit-rock?

Peter: Pentru mine nu exista niciun context muzical in afara celui in care cant eu cu trupele mele. Indie /brit rock… we call that pussy music.
Alexandru: Nu am absolut nici o parere despre “explozia” indie/brit-rock. Dupa orice explozie, raman ruinele. In ceea ce priveste contextul muzical actual, cred ca acum exista de toate pentru toti, cred ca exista foarte multa muzica faina in lume, doar ca nu apuci sa o asculti pe toata.
Mircea: Nu exista nici un context. Poti sa faci orice fel de muzica si iti vei gasi un public cat de mic… E bine sa fie asa. Cred ca explozia asta a fost acum ceva ani. Cred ca noise-rock-ul revine puternic.

No.3: Care este decada voastra favorita (din punct de vedere muzical) – ’60, ’70, ’80, ’90 sau anii 2000?

Peter: E greu de ales… imi plac multe chestii cam din toate perioadele.
Alexandru: Eu ma simt bine in prezent, cu toate ca ascult muzica din toate perioadele mentionate de tine.
Mircea: Ascult muzica din toti anii dar am o sensibilitate pentru anii ’70-’80. Scena New York – Manchester – Berlin.

No.3: Intre o trupa longeviva dar care isi pierde treptat din intensitate, si una cu o cariera scurta dar incinsa, ce ati alege?

Alexandru: Nu este un principiu dupa care sa ma ghidez. Aleg o trupa in care aceeasi oameni pe o perioada lunga de timp sunt capabili sa se exprime si sa reinventeze pentru a nu pierde nimic din intensitatea actului artistic. Daca te referi la aspecte de genul “sex, drugs and rock’n’roll”, cred ca s-au dus vremurile alea.
Mircea: O trupa longeviva si incinsa. Nu conteaza. Muzica e importanta. Imi plac trupe care au scos doar un demo sau un singur album. Sau care nu au inregistrat niciodata un album (The Groupies). Sau artisti care s-au reinventat mereu (Nick Cave si al sau ultim proiect Grinderman).

No.3: Cate piese aveti in repertoriu pana in prezent? Ce planuri aveti pentru viitorul apropiat?

Alexandru: Pana acum sunt 9 piese, dar cele noi sunt inca in lucru. Dupa concertele din octombrie as vrea sa ne concentram sa compunem cat mai mult si cat mai bine, dar fara sa ne grabim sau sa ne stresam ca nu avem destule piese. Si in curand ori un nou EP, ori primul album, inca nu suntem hotarati.
Mircea: 9 piese. Ceva piese noi asteapta sa fie incepute si terminate. Pentru viitorul apropiat? Sa rupem la urmatoarele 3 concerte.