Recomandarea generala a medicilor este ca la inceputul sezonului rece toate persoanele peste 6 luni sa se vaccineze impotriva gripei. Este foarte important ca persoanele adulte sanatoase sa ia in considerare faptul ca, chiar daca prezinta un risc scazut de complicatii provocate de gripa, cei din

jurul lor s-ar putea sa nu aiba o imunitate la fel de puternica. Nu trebuie uitat ca daca se transmite virusul la copii sau varstnici, consecintele vor fi mai severe decat la un adult sanatos, deoarece sistemele imunitare ale acestor categorii de persoane sunt mult mai vulnerabile.

Unele opinii sustin recomandarea ca vaccinul antigripal sa fie administrat persoanelor varstnice, suferinde de diverse afectiuni cronice si celor aflate la risc, adica persoanele care lucreaza intr-un mediu in care contactarea si transmiterea unui astfel de virus sunt foarte facile (personalul din spitale, colectivitati, etc). In ultima perioada, din ce in ce mai multe persoane aleg sa nu-si mai administreze vaccinul antigripal. Exista chiar opinii medicale conform carora acest vaccin nu numai ca nu ar fi benefic, dar chiar ar dauna imunitatii. Exista intr-adevar persoane care se imbolnavesc dupa vaccinare. Se intampla fie din cauza ca persoana respectiva a fost expusa virusului inainte de a se vaccina sau in primele 2 saptamani postvaccinare (este perioada pana intra vaccinul in actiune), fie din cauza existentei unei noi tulpine de virus, vaccinul nefiind conceput sa ofere protectie impotriva acesteia.

Vaccinul antigripal a fost proiectat a fi administrat copiilor de peste 6 luni si femeilor insarcinate. Parintii cred uneori ca daca nu-si vaccineaza copilul, acesta isi va dobandi singur imunitatea si aceasta modalitate este mai buna decat prin introducerea unei substante straine in corp. Daca in privinta bebelusilor, parintii se lasa foarte greu convinsi ca exista beneficii daca isi lasa copii vaccinati, in ceea ce priveste femeile insarcinate, acestea se hotarasc extreme de rar sa faca vaccinul.

In cazul gravidelor vaccinul nu este proiectat numai sa asigure imunitatea pe timpul sarcinii, contribuie la imunizare si nu ameninta in nici un fel dezvoltarea fatului in pantecul mamei, iar acest lucru este dovedit stiintific. Este cunoscut faptul ca gravidele sunt in general mult mai expuse imbolnavirilor mai ales in sezonul rece, iar pe langa vaccinarea antigripala, le este recomandata evitarea aglomeratiei, temperaturilor extreme si a altor factori care pot favoriza contactarea unui virus. Pe de alta parte, in burtica mamei, boala acesteia are un impact mult mai mare asupra fatului, mai ales ca exista foarte multe medicamente cu contraindicatie absoluta a fi administrate femeilor insarcinate si prin urmare, de care acestea nu pot beneficia. Dupa cum am amintit, vaccinul este recomandat copiilor de peste 6 luni, asadar, ei nu sunt protejati antigripal pana la aceasta varsta, daca mama nu se vaccineaza pe timpul sarcinii.