Fosta președinta a PMP Satu Mare, momentan simplu membru al aceluiași partid, Laura Diana Bota, considera ca intenția Executivului de a majora salariile medicilor și a celorlalți angajați din sistemul sanitar este un act de echitate, reparație morala și financiara fața de nedreptațile suferite de aceasta categorie profesionala pana acum.

In plus, Bota este de parere ca toate reacțiile survenite in urma anunțului facut de Guvern privind majorarea salariilor din sanatate cu 25 de procente, incepand cu data de 1 octombrie, sunt absolut populiste și demagogice.

„Așa cum ne-am obișnuit, din pacate, in Romania post-decembrista, suntem permanent supuși tentației raului incipient și avem tendința paguboasa de a judeca orice și oricand in termeni negativi. In opinia mea, aceasta majorare salariala din sectorul sanitar este perfect justificata, iar daca bugetul țarii dispune de resursele necesare, chiar nu vad de ce sa nu fie pusa in practica. Cred ca, inainte de a acuza și a lansa tot felul de supoziții aiuritoare, trebuie sa privim situația la modul realist și in spiritul argumentelor. Din acest punct de vedere, știm cu toții ca salariile din sanatate nu au mai crescut de foarte mulți ani, ca un medic debutant caștiga 1.200 lei la inceputul carierei, dupa cel puțin zece ani de școala asidua, ca tinerii rezidenți fac garzi repetate pentru a-și plati chiria și a avea bani de la o luna la alta, ca un medic primar ține singur o secție, ca specialiștii nu fac fața numarului pacienților, și exemplele pot continua la infinit. In consecința, trebuie sa lasam deoparte pasiunile politice și sa luam in considerare faptele, iar unul dintre motivele principale ale situației dezastruoase din sanatatea romaneasca, este nivelul extrem de scazut al salarizarii”, a declarat Bota.

Fostul lider PMP Satu Mare a mai spus ca dezbaterile privind salarizarea medicilor trebuie scoase din sfera politica.

„Lucrurile sunt mult mai simple decat tevatura iscata in Romania dupa anunțul Guvernului. Nu cred ca sanatatea unei națiuni trebuie sa aiba culoare politica! Medicii trebuie sa aiba salarii decente deoarece, inainte de toate, romanii au nevoie sa fie sanatoși, iar sistemul nostru de stat s-a degradat și a involuat ingrijorator in ultimii ani. S-au inchis sute de spitale și dispensare, bugetele au fost permanent insuficiente, investițiile in sistemul public de sanatate au stagnat, și, pe fondul exodului impresionant al medicilor și asistentelor, s-a ajuns la un punct zero, de unde trebuia sa se intervina”, a subliniat Bota, care este membru in Colegiul Medicilor Satu Mare. Aceasta a adaugat ca in spitalele romanești este un „deficit impresionant” de personal medical.

Medicul stomatolog din Satu Mare a mai afirmat marirea salariilor pentru personalul medical va avea rezultate chiar și pe termen scurt:

„Am atras atenția zilele trecute asupra pericolului imbatranirii populației Romaniei și degradarii starii sale de sanatate, și am avertizat ca una dintre consecințe este și plecarea medicilor. Suntem țara cu cei mai mulți bolnavi din Europa, raportat la romanii de peste 50 de ani, iar menținerea in țara a specialiștilor din sanatate se poate realiza și prin aceasta majorare salariala, chiar daca nici dupa etapa respectiva nu ne vom putea compara cu celelalte țari din Uniunea Europeana”, a conchis medicul.