O prima atestare a perelor ca fructe cu calitati terapeutice apartine scolii franceze de medicina, de la inceputul secolului XIX. La vremea respectiva, naturalistul P. Latrois trata asteniile generate de oboseala cu o licoare de suc de pere in amestec cu alcool de fermentatie a graului. Spre sfarsitul secolului XX, biochimistii austrieci descopera ca in pere exista o serie de substante organice cu un schelet hidrocarbonat foarte asemanator unor hormoni ai mamiferelor, ca si neuro-transmitatori.

Hormonii feminini din para

Analizele chimice complexe ale substantelor regasite numai in pere au depistat o structura care a fost denumita „Amfakt”. Aceasta se gaseste in coaja perelor mai crude si are structura unor hormoni eliberati de ovar in conditii de stres psihic. Amfakt din para este un veritabil beta-estradiol, cu efecte asemanatoare estrogenilor din aceasta categorie, insa cu anumite specificitati ale actiunii sale in organism.

Efecte asupra glandei hipofize

Regleaza producerea de hormoni somatotropi (de crestere) prin actiune indirecta. In consecinta, consumul de pere este recomandat in special in perioadele de varsta 0-2 ani, 14-16 ani, 18-19 ani.

De asemenea, prin efectul benefic asupra glandei hipofize, perele scad riscul la aparitie a acromegaliei (boala care determina cresterea extremitatilor la adulti (nas, urechi). Totodata, regleaza echilibrul metalelor in organism, impiedicand aparitia afectiunilor generate de lipsa sau excesul de calciu, sodiu sau potasiu.

Efecte asupra glandelor suprarenale

Creste productia de hormoni sexuali din corticosuprarenale, in cazul deficientelor. Specialistii au descoperit ca unele substante din pere pot restabili secretia de estrogeni si androgeni, in cazul unor dezechilibre ale functiilor ovarului, uterului sau testiculului. Cercetatorii austrieci considera factorul Amfakt din para cel mai eficient hormon necesar reglarii functiilor endocrine in cazul problemelor glandelor sexuale, generate de disfunctii hepatice, nevroze, blocaje neuro-endocrine specifice menarhei (primei menstruatii) sau perioadei premergatoare menopauzei sau andropauzei si, nu in ultimul rand, inceperii vietii sexuale sau abstinentei pe timp indelungat (mai mult de 14 luni).

Efecte asupra tiroidei

Amfakt din para are ca tinta directa celulele Wesh I, responsabile direct de semnalele PH-ului si biocurentilor care declanseaza fabricarea hormonilor tiroidieni. Experientele efectuate in laborator pe culturi de celule din tiroida dovedesc faptul ca o celula secretoare din tiroida are un randament de secretie cu 40% mai ridicat in conditiile in care a primit un semnal chimic de la un estrogen de tip Amfakt. In acelasi timp, actiunea Amfakt are si un eficient efect reglator fara de care tiroida ar secreta hormoni in exces. Prin aceste calitati ale hormonului Amfakt din para se poate spune ca acest fruct poate reduce semnificativ toate afectiunile, in numar de 121, legate de hipotiroidie sau hipertiroidie. Prin acest efect, extrapoland, s-ar estima ca 31% din bolile endocrine ar putea fi rezolvate numai prin actiunea Amfakt din coaja de para. Demn de remarcat! In Romania, majoritatea bolilor grave care pot duce la deces sunt cauzate de disfunctii ale tiroidei, responsabila, indirect, de cresterea colesterolului, a producerii infarctului si a imbolnavirii de cancer.

Efecte asupra ovarului si testiculului

Amfakt actioneaza direct asupra proteinelor receptoare care determina eliberarea hormonilor ovarieni. S-a dovedit ca sub actiunea Amfakt sunt fabricate anumite structuri de tip „estrona” din ovarul post-menstrual. Acestea au rolul de a creste sensibilitatea neuro-psihica a sistemului nervos in zonele in care apare perceptia placerii organismului feminin. Estronele (hormonii feminini) din aceasta categorie, eliberate de factorul Amfakt din para, apar sporadic in ovar, numai in totala lipsa a stresului fizic si psihic. Asupra functiilor testiculare, factorul Amfakt creste productia de estrogeni tip alfa, care favorizeaza declansarea mai rapida a erectiei, scazand insa nivelul producerii de androgeni testiculari.

Neuro-hormonii din para

Alaturi de factorul Amfakt, cercetatorii austrieci au descoperit o structura similara dopaminei, „mamica” adrenalinelor si noradrenalinelor, fara de care creierul uman nu ar putea functiona. „Dopaminele” din para nu sunt absorbite in intestin decat in conditii cu totul speciale si, totusi, o cura de pere ofera o sansa sanatatii organismului. Efectul „dopaminelor” din para este foarte direct asupra anumitor tipuri de celule din „zona inteligentei”. Prin simulari pe calculator s-a demonstrat ca acestea cresc eficienta de reactie a canalelor de potasiu din neuroni. Aceasta inseamna ca intreg creierul are capacitatea de a realiza mult mai rapid orice proces de relaxare si, in consecinta, este mult mai apt pentru a reactiona adecvat la deciziile pe care trebuie sa le ia pentru a pastra organismul in stare optima de sanatate. Se intelege ca tot ceea ce tine de sistemul nervos central este favorizat de dopaminele forte. Experimentele efectuate recent arata o crestere a eficientei gandirii rationale cu 30% la femei si 35% la barbati in urma unei stimulari electrice reflexogene, echivalenta cu efectul unei cure intensive cu extracte de pere.