Putine lucruri au ramas nespuse cand ne referim la aceasta maladie ce afecteaza un numar mare de femei atat in Romania, cat si in lume. Din pacate, in cazurile incipiente exista o “saracie” a simptomelor, aceasta fiind explicatia pentru care foarte multe paciente cu stadii avansate ale bolii ajung prea tarziu la medic.  

Cel mai bun lucru pe care-l poti face pentru sanatatea ta este sa lasi frica la o parte si sa te prezinti la controlul ginecologic anual care, fara indoiala, iti poate salva viata. Cu totii avem idei preconcepute despre vizita “ingrozitoare” la cabinetul medicului. De cele mai multe ori, aceasta concluzie este trasa in urma relatarilor unor rude, prietene sau vecine. Mai mult ca sigur povestile auzite sunt exagerate, asa cum sunt si asigurarile medicilor ca un astfel de control ginecologic este o nimica toata. Fie ca-ti este rusine, fie ca te temi de durere, fie ca ce ai auzit te-a speriat prea tare, oare consecintele neprezentarii la un astfel de examen de rutina nu sunt cu mult mai infricosatoare? Doar pentru ca esti convinsa ca tie nu ti se poate intampla asa ceva nu inseamna ca esti scutita de risc. De ce sa lasi totul in voia sortii cand ai posibilitatea sa decizi singura ce este de facut?

Vindecabil daca este descoperit la timp

Pronosticul pentru aceasta boala este determinat de extinderea bolii in momentul diganosticarii ei. Numeroase studii epidemiologice au demostrat in mod convingator ca factorul major de risc in dezvoltarea carcinomului de col uterin preinvaziv sau invaziv este infectia cu papilloma virusul uman (HPV). Exista peste 100 de tipuri de HPV, iar 30 dintre ele sunt transmisibile pe cale sexuala si pot infecta colul uterin. Infectiile cu tulpini oncogene de HPV nu evolueaza invariabil spre cancer. Majoritatea acestora sunt eliminate in mod natural de sistemul imunitar in cateva luni de la infectare. Din nefericire, in acest moment nu se poate anticipa care infectii cu tulpini oncogene de HPV vor persista sau vor conduce la aparitia cancerului de col uterin. Testul Papanicolau, ce face parte din examenul ginecologic de rutina, ajuta la detectarea celulelor anormale de la nivelul colului uterin inainte ca ele sa evolueze catre pre-cancer sau cancer de col uterin. Un test Papanicolau nu trebuie niciodata sa te sperie sau sa-ti dea o stare de nervozitate deoarece este o procedura simpla. In timpul examinarii, medicul va preleva o proba mica de celule de la nivelul colului uterin (partea inferioara a uterului prin care acesta se leaga cu vaginul). Celulele respective vor fi apoi examinate la microscop pentru orice anormalitati. Jumatate din femeile diagnosticate cu cancer de col uterin au varste cuprinse intre 35 si 55 de ani, insa este posibil ca multe dintre ele sa nu stie ca au fost expuse la unul din tipurile “cu risc crescut” de HPV in primii 30 de ani de viata. Cel putin patru romance mor in fiecare zi din cauza cancerului de col uterin, iar alte zece afla ca au aceasta boala.

Care este eficienta vaccinarii?

Cancerul de col uterin este o problema majora de sanatate pentru femei. Vaccinarea anti-HPV si screeningul regulat reduc riscul de cancer de col uterin pana la 94%. “Programele de vaccinare obligatorie pentru generatiile de 9-10 ani, combinate cu screening-ul pot reduce semnificativ aceasta afectiune in randul femeilor tinere. Medicii ginecologi, infectionisti, pediatri si de familie sustin programul national de vaccinare si incurajeaza autoritatile sa demareze acest proiect cat mai curand posibil. 80% din femei au fost infectate cu HPV pana la varsta de 50 de ani. Doua tulpini ale acestui virus (16 si 18) sunt responsabile pentru mai mult de 85% din cazurile de cancer de col. Aceste doua tulpini sunt incluse in vaccin. Vaccinarea obligatorie va reduce considerabil numarul aparitiei de noi cazuri in Romania”, declara prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului “Matei Bals”.

Asigura-te ca duci o viata sanatoasa! In ziua de azi nu mai avem certitudinea ca alimentele pe care le mancam sunt sanatoase, fie ca este vorba de legume, fructe, carne sau branzeturi. De acea trebuie sa incercam sa eliminam toti factorii nocivi cunoscuti din viata noastra. Primul pas ar fi renuntarea definitiva la fumat. Aerul pe care il respiram este deja poluat. Atunci de ce sa ne facem rau singuri, tinand cu dintii de acest obicei atat de daunator? Plus ca nu doar plamanii au de suferit. Tutunul slabeste sistemul imunitar al organismului, iar femeile fumatoare sunt mult mai predispuse la infectia cu HPV decat cele nefumatoare. Evident ca tot ceea ce este nociv nu poate fi evitat, dar putem sa ne asiguram, fara prea mari eforturi, un stil de viata sanatos si corect, in care dieta compusa din alimente ce intaresc imunitatea organismului trebuie pusa pe primul plan. La fel de important este sa nu renuntam la activitatea fizica indiferent cat de ocupati am fi.