In fiecare an, tot mai multe persoane sunt diagnosticate cu forme grave ale anumitor boli. Foarte important este faptul ca, din cauza neprezentarii la medic la momentul potrivit, afectiunile ajung in stare grava si nu mai pot fi tratate cu usurinta. De aceea analizele regulate si vizitele la medicul de familie trebuie sa fie o obligatie pentru orice persoana.

Sa vedem cele mai importante analize periodice pentru depistarea bolilor!

Analize de sange

Analizele de sange pot spune destul de multe lucruri despre afectiunile la care esti predispus. De aceea, este bine sa facem aceste analize in fiecare an, pentru a depista din timp orice afectiune. Un studiu realizat in Romania a scos la iveala faptul ca foarte multi romani pur si simplu nu isi fac aceste analize de rutina.

Test Babes-Papanicolau

Acelasi studiu a relevat faptul ca 91% dintre femeile din Romania nu si-au facut niciodata un test Babes-Papanicolau, necesar depistarii infectiilor si bolilor cu transmitere sexuala. Ca si analizele de sange, si acest test trebuie realizat o data pe an, chiar daca esti sau nu activa din punct de vedere sexual, deoarece infectiile se mai pot transmite si pe alte cai.

Analize pentru depistarea bolilor de inima

Daca pacientul este trecut de o anumita varsta, daca a avut antecedente in familie sau daca prezinta simptome ale bolilor de inima, un consult anual este obligatoriu. Bolile de inima sunt pe primul loc in ceea ce priveste cauza mortalitatii la nivel mondial. Masurarea tensiunii arteriale si electrocardiograma sunt teste obligatorii pentru pacientii care au probleme cardiace.

Ecografii

In functie de zona pe care medicul isi doreste sa o investigheze, exista o multime de ecografii (abdominale, intravaginale, mamare, etc.). Acestea pot depista din timp existenta unei formatiuni canceroase. In Romania, 46% din cancere sunt diagnosticate mult prea tarziu, atunci cand ajung deja in stadii avansate si cand medicii nu mai pot salva viata pacientului. In cazul cancerelor depistate devreme, se mai poate face ceva pentru salvarea si chiar vindecarea pacientului.

Consult la diferite specialitati

In primul rand este necesara o vizita la medicul de familie, care te va indruma catre specialisti, in functie de simptomele prezentate. Chiar si asa, orice femeie trebuie sa se duca anual la controlul ginecologic, aici incluzand si un control mamar. Nu este de neglijat nici controlul stomatologic, de care foarte multi romani uita, din pacate.