Printre cele mai inovatoare descoperiri in domeniul esteticii medicale se numara tehnica de Needling, o metoda de reintinerire a pielii, ce confera o amelioare a ridurilor si a cicatricilor lasate in urma de acnee, cele post-operatorii, atrofice, post-varsat de vand sau riduri, pori dilatati si chiar vergeturi. Devine interesant?

Inainte de a va entuziasma de posibilitatea de a recurge la acest tratament miraculos, trebuie sa va spun ca tehnica de Needling este o procedura destul de controversata. Asta deoarece funcționează pe acelasi principiu pe care agricultorii il folosesc pentru a regenera un teren, pentru a permite oxigenului, apei și nutriționilor sa ajung direct la radacina (problemei).

Aparatul se prezinta sub forma unui aplicator cu ace de unica folosinta, care sunt introduse in piele la diferite adancimi pentru a stimula productia de colagen si elastina si a facilita rata de penetrare a anumitor serii topice si tratate pentru piele.

Cum funcționează micro-needling-ul?

Solutia uimitoare pentru a scapa de aceste imperfectiuni este disponibila inca din 1997, cand Dr. Andre Camirand a inceput sa cerceteze ideea de a mari productia de colagen, prin inteparea pielii folosind ace foarte mici.

Stratul epidermal ramane astfel intact, insa fiindca derma resimte trauma, semnalul de alarma este tras, iar corpul incepe productia de colagen de tip III, care apare ori de cate ori corpul incepe procesul de vindecare. Intrucat stratul epidermal ramane intact, aceasta procedura inlatura riscul cicatrizarii tesutului pe care il are tratament cu laser si poate fi folosit indiferent de tipul de ten, chiar si de cel sensibil.

Beneficii Needling

Un studiu recent, publicat în jurnalul medical Plastic and Reconstructive Surgery, releva care are un depozit de colagen și elastic considerabil a fost produs de piele numai după ce se aplică tratament, iar epiderma a devenit mai tonifiată cu 40%. In plus, in timp ce trauma la nivelul pielii poate induce de regula schimbari in pigmentatie, un al doilea studiu efectuat asupra tehnicii de Needling demonstreaza ca acest tratament nu activeaza melanocitele responsabile pentru hiper pigmentatie. Tehnica a fost de asemenea folosită pentru a reduce aspectul anumitor cicatrici. Colagenul nou creat creaza depozite in zonele cu cicatrici atrofice si netezeste cicatricele hipertrofice. 

Dezavantaje Needling

Cu toate acestea, tratamentul nu este lipsit de dezavantaj. Desi o singura sedinta este necesara pentru a produce colagen nou care va servi pielii timp de sapte ani, pacient trebuie sa fie complet sedat atunci cand ace de trei milimetri sunt folosite in cazul sedintelor efectuate la un cabinet, sau trebuie sa aplice anestezice topice inainte de a urma un tratament acasa, folosind ace de un milimetru.

Intrucat majoritatea tesimonialelor pe acest subiect vin din partea producătorilor acestor rol cu ​​ace sau cu membrii din comunitatea medicală asociați cu aceste companii, este important de luat în calcul care ca îmbunatatirile care se produc folosind dispozitivul de Needling se datorează și folosind unele serii topice pe baza de retinol.

Cu toate acestea, unii dermatologi independenți afirma ca au observat intr-adevar o ameliorare in aspectul cicatricilor pacientilor lor si ca un avantaj major al acestei tehnici consta in costul mult mai mult decat in cazul tratamentului prin laser.

Chiar si asa, tehnica de Needling este un angajament de lunga durata, intrucat are nevoie de o perioada de unul sau doi ani de sesiuni de “acupunctura faciala” atat la o clinica specializata, cat si acasa.

Efectele observate in cazul acestei tehnici difera in functie de dimensiunea acelor si de presiunea cu care rola este folosita. Indiferent de metoda la care va decide sa apelati, nu uitati sa luati masuri sanitare extreme, pentru a preveni contaminarea acelor si eventuale infectii.

Cea mai putin invaziva metoda de a incerca acest dispozitiv si a vedea daca da roade este sa incercati un kit pentru acasa, ale carui ace sunt adeseori sub 0.5 mm si de regula sunt non-invazive. Acestea nu pot cauza o trauma pielii, ci doar o stimulare si o utilizare exfoliere, imbunatatind circulatia superficiala a pielii. Acest dispozitiv, de asemenea masajului facial sau aparatelor cu curent galvanic, facilitează absorbția unor ingrediente active (de regulă Retinol, vitamina C sau peptide) în straturile inferioare ale pielii și confera beneficii anti-aging considerabile.

In cazul folosirii acelor de 3 mm, perioada de recuperare este de o saptamana, in timp ce in cazul celor de 1 mm, umflaturile si discoloratia pot persista chiar daca o zi dupa efectuarea tratamentului.

Needling pentru acasa

Pentru cele care sunt descurajate de idee de a petrece cateva zile ascunse de ochii lumii in perioada de recuperare, aflati ca optiunea kit-ului de Needling pentru acasa aduce de asemenea imbunatatiri si este una dintre procedurile preferate de vedetele de la Hollywood. Una dintre cele mai frumoase celebritati, Kim Kardashian, a declarat de curand ca aceasta este procedura la care apeleaza pentru a-si pastra tenul impecabil.

Iat daca va inchipuiti ca alternativele moderne de reintinerire a pielii sunt accesibile doar vedetelor si ajung si pana la 2.000 euro / sedinta, in functie de zona tratata, o sedinta de Needling la un cabinet specializat variaza in functie de zona tratata intre 100 si 300 de euro. Kit-ul pentru acasa, ce poate fi folosit in fiecare zi, vine acompaniat de un anestezic topic si seruri tratament pentru fata si este de asemenea disponibil la un pret destul de avantajos de 70 – 100 de euro.

Printre dispozitivele celebre de Needling de pe piata se numara Dermapen, despre care Kim Kardashian spune ca imbunatateste aspectul pielii inca de la prima sedinta si Medik8 Titanium Dermaroller.

Serurile și tratamentele recomandate de regulă în clinici sunt de la branduri precum Cosmedix, Results Rx, Rationale, ASAP, Glo-minerals, Jane Iredale, Medik8, Societe, Skin Medica, Skindanavia, Synergie Skin care sau Osmosis MD.

Tu ai fi interesata sa incerci o astfel de procedura?