Orice femeie trebuie sa aiba notiuni de baza in ceea ce priveste igiena intima. Modul in care avem grija de igiena noastra intima depinde foarte mult de educatia primita si de ceea ce am invatat inca de mici.

Iata cateva mituri si adevaruri espre igiena intima feminina!

Servetele umede sau uscate?

Este de preferat sa folosesti servetelele uscate in ingiena intima, chiar dapa pe piata exista servetele ude intime, special create pentru aceasta zona sensibila. Servetelele ude au in compozitie si alcool sau alte solutii care nu sunt atat de benefice florei bacteriene a vaginului.

Spalaturile vaginale sunt recomandate!

De fapt, este un lucru cat se poate de gresit sa apelezi la spalaturile vaginale fara recomandarea medicului ginecolog. Cu ajutorul secretiilor, vaginul se curata in mod natural, fara a mai fi nevoie de ajutorul tau suplimentar. Medicul iti va recomanda spalaturile vaginale in cazul unor infectii.

Absorbantele zilnice tin infectiile departe!

Din nou un mit cat se poate de fals! Absorbantele zilnice au mai mult rolul de a mentine lenjeria intima curata, insa nu asigura protectie impotriva acumularii si inmultirii bacteriilor. Infectiile se dezvolta in medii umede, iar lenjeria sintetica nu permite pielii sa respire. Alege intotdeauna lenjerie intima de bumbac, care se poate spala la temperaturi mai ridicate, diminuand astfel riscul inmultirii bacteriilor.

De cate ori pe zi trebuie sa avem grija de igiena noastra intima?

Medicii avertizeaza ca o buna ingiena intima, care sa te fereasca de infectii si bacterii, se realizeaza in fiecare dimineata, seara si dupa fiecare contact sexual. Foloseste pentru spalare un gel special pentru igiena intima, apa nu foarte fierbinte si un prosop de bumbac.

Cum ne ingrijim in timpul menstruatiei?

Perioada menstruatiei este favorabila inmultirii agentilor patogeni, de aceea trebuie sa acordam o si mai mare atentie. Spala zona intima de 3-4 ori pe zi pentru a preveni depunerea bacteriilor. Absorbantul il vei schimba la cateva ore, chiar daca nu este plin. La fel vei proceda si in cazul tampoanelor, care se schimba la 4-5 ore. Este bine ca pe timpul noptii sa nu folosesti un tampon, ci absorbant.