Iarna incepe cu perioada premergatoare sarbatorilor de iarna, perioada in care se pot intampla multiple variate accidente domestice…de la alunecari si caderi de la mica inaltime pana la arsuri, taieri si loviri grave si foarte grave. Accidentele domestice se pot intampla nu numai iarna. Ele sunt mai frecvente in perioadele de curatenie, primavara si iarna si mai ales atunci cand suntem liberi si in weekend.

Sambata fiind, mi-am zis ca un program administrativ care sa includa o „rascolire” a mobilierului din camera ar fi potrivit cu soarele de afara. Asa incat m-am imbracat bine, am adunat covorul, pentru a-l aborda mai tarziu, si am inceput sa “sperii” praful cu un arsenal de carpe si solutii antistatice. Totul a decurs fara incidente pana in momentul in care m-am cocotat de pe un scaun, pe masa pentru a indeparta praful de pe lustra cu abajururi metalice sub forma de lalele. La un moment dat, am simtit o arsura la nivelul policelui mainii stangi, adica a degetului mare. Nu am dat importanta decat atunci cand am vazut o dara de sange pe carpa, iar la o privire mai atenta am observat o plaga taiata de vreo 2 cm lungime, care sangera abundent. M-am grabit sa cobor si am pus piciorul de pe masa direct pe langa scaun, asa incat m-am ales si cu o glezna scrantita. Schiopatand am ajuns la baie unde am spalat cu apa si sapun plaga si sangele ce siroia, am folosit o bucata de fasa pentru un pansament compresiv cu scopul de a opri sangerarea si apoi m-am ocupat de glezna deja umflata. Am folosit o punga cu zarzavat congelat, invelita intr-un prosop subtire, pe care am aplicat-o la locul dureros, iar dupa vreo 15 minute am aplicat prin masaj usor un gel antiinflamator si mi-am pus o soseta elastica.

Am revenit la degetul care intre timp nu mai sangera si am aplicat o pudra cicatrizanta, cu antibiotic, pe plaga si am pansat degetul, apoi am tras un capison de la o manusa de plastic peste, pentru a evita umezirea plagii.

Daca m-as fi ranit intr-o sticla de geam sau intr-o oglinda sparta probabil ca as fi avut nevoie de o vizita la camera de garda a spitalului pentru a sutura plaga si eventual un vaccin antitetanos; oricum presiunea locala pe plaga este de prima intentie pentru a opri sangerarea. Si daca dupa cazatura de pe masa/scaun nu m-as fi putut sprijini in piciorul afectat, o consultatie ortopedica cu/fara radiografie ar fi putut pune un diagnostic de certitudine.

Printre incidentele si accidentele care se pot intampla in casa, ar putea fi si arsurile cu apa fierbinte sau ulei incins. Indiferent de agentul cu care se produce arsura, de prima intentie este spalarea zonei afectate cu apa la temperatura camerei si aplicarea de Oximed. Daca suprafata corporala afectata de arsura este intinsa, arsura este profund, deci stratul superficial al pielii este distrus sau este o zona foarte sensibila cum ar fi ochii sau fata este indicata prezentarea imediata la medic. Dintre leacurile cu eficienta in arsurile usoare, dupa spalarea zonei afectate se poate aplica albus de ou batut spuma sau crema de galbenele, un bun cicatrizant si antiinflamator local.

Totusi, cel mai bun “leac” este atentia sporita si treaba facuta fara graba.

Traiste sanatos clipa!