Grexit

In vreme ce din SUA vin mesaje in sprijinul taierii sau stergerii datoriei Greciei, TIME scrie ca nu e cazul ca americanii de rand sa verse lacrimi pentru suferintele Greciei, fie ca iese, fie ca ramane in zona euro si in UE

Datoria publica a Greciei este de 323 de miliarde de euro sau aproximativ 180% din PIB. Asta inseamna ca pentru fiecare euro realizat, tara datoareaza 1,8 euro creditorilor.

In SUA, nivelul de indatorare domestica este mult mai mare, noteaza sursa citata. Sigur, pare ciudata o comparatie intre datoria publica a grecilor si indatorarea medie a gospodariilor americane. Insa, in cele din urma, acestea risca mai mult in cazul unui default.

Astfel, indatorarea medie pe seama creditelor ipotecare, a creditelor de studii si a cardurilor de credit ajunge la circa 205 mii de dolari intr-o gospodarie din SUA unde venitul mediu anual este de aproximativ 55 de mii de dolari (4600 de dolari/luna). Asta inseamna o rata de indatorare prin raportare la venituri de 370%. E mult mai rau decat procentajul de 180% al statului grec.

Comparatia poate merge mai departe: suma care ar trebui platita (inca nu se stie daca va mai fi platit ceva, vreodata…) de greci, ca dobanda, in contul datoriei este 2,6% din PIB. Este ridicol de putin prin comparatie cu media dobanzii, de 15%, la cardurile de credit in SUA. Dobanda Greciei ramane mica si daca luam in calcul suma platita in medie, ca dobanda, de o familie americana prin raportare la veniturile din gospodaria respectiva: 4,2%.

TIME remarca faptul ca grecii risca mai putin, in contul datoriei publice, decat americanii, expusi unor penalitati dureroase in caz de default.

In cazul unui compromis „reforme + austeritate contra finantare”, este probabil ca o parte din datorie, cel putin, va fi stearsa. In cazul unui Grexit, datoria nu va mai fi platita si – exceptand cazul extrem al unui razboi – creditorii vor fluiera a paguba. Pentru ca – dand la o parte cazurile extreme, cum ar fi un razboi – nu poti pune sechestru pe o insula greceasca, de exemplu, in contul datoriei.

In cazul debitorilor domestici intrati in default in SUA si, in general, in lume, lucurile stau mai prost. Un american va datora pana la moarte un credit luat, de pilda, pentru studii, si neachitat.

De asememenea, datoriile catre Fisc si cele aferente cardurilor de credit nu se sterg in caz de neplata, voluntara sau fortata. Activele datornicului – daca exista – sunt blocate in vederea executarii si se pune poprire pe salariu – daca exista. Asta ii duce pe americani si, in general, pe datornicii persoane fizice, indiferent de natiune, intr-o inchisoare virtuala a datoriilor nesfarsite. In schimb, Grecia, ca natiune, are o marja mai larga de manevra, desi nu „fara dureri”.

In fine, in cazul unui Grexit guvernul de la Atena va tipari moneda proprie pentru a salva sistemul de la o prabusire totala. Sigur, probabil nimeni din UE nu va mai dori sa faca afaceri cu un astfel de stat si grecii vor fi obligati sa prospecteze piete situate mai spre est.

Insa ramane realitatea ca un stat care nu face parte (sau care iese) dintr-o uniune monetara poate tipari moneda proprie conform intereselor si nevoilor sale (cu riscul implicit al inflatiei). Este un lux pe care un american indatorat nu si-l poate permite….