grexit

UPDATE 2: Presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a confirmat, la randul sau, ca nu va exista un Grexit (o iesire a Greciei din eurozona) iar Donald Tusk a mentionat ca Eurogrupul va incepe discutii urgente pentru o finantare-punte de 7 miliarde de euro pentru Atena, dat fiind ca guvernul grec trebuie sa plateasca in iulie si august aceasta suma la Banca Centrala Europeana.

UPDATE: Presedintele Consiliului European Donald Tusk a convocat, luni dimineata, summit-ul european anulat cu o zi inainte, de asta data motivul convocarii fiind acela ca exista un compromis intre Grecia si tarile din zona euro, transmite presa internationala. Compromisul a fost atins la capatul a peste 16 ore de negocieri dure, in care grecii au fost obligati sa accepte conditii mai aspre decat cele pentru care aveau mandat de la Parlamentul elen. Una dintre cele mai dure prevederi la care se obliga guvernul Tsipras este aceea de a depune active de stat drept garantie pentru un nou imprumut.

Premierul belgian Charles Michel si cel maltez, Joseph Muscat, au confirmat, inaintea altora, ca a fost obtinut compromisul intre greci si creditori.

In final, confirmarea a venit, pe Twitter, de la insusi presedintele Consiliului European (foto urmator)

Discutiile incepute duminica dupa amiaza la Bruxelles s-au prelungit luni dimineata intr-un maraton al negocierilor dure in care premierul grec Alexis Tsipras – confruntat cu perspectiva excluderii Greciei din zona euro si cu colapsul financiar al tarii – a acceptat majoritatea conditiilor suplimentare cerute de Eurogrup.

Doua erau chestiunile in care premierul grec parea inca inflexibil dupa 16 ore de negociat cu liderii tarilor din eurozona: participarea FMI la un nou program de asistenta financiara pentru tara sa si obligatia de „depune” drept garantie pentru un nou imprumut active grecesti in valoare de 50 de miliarde de euro.

Tsipras le-a refuzat pe ambele pana in ultimul moment insa a acceptat celelalte supra-conditii din draftul intocmit de Eurogrup si caracterizat de multe titluri din presa internationala ca fiind conditii de disciplina economico-financiara de o duritate extrema, „de natura sa umileasca Grecia”.

De remarcat ca in jurul orei 9 (ora Romaniei), unii lideri precum premierul sloven Miro Cerar si presedintele lituanian Dalia Grybauskaite au parasit reuniunea. Ultima a spus ca un acord este „aproape” iar primul a mentionat ca mai ramasese o singura chestiune in disputa – probabil conditia de a „parca” garantii economice de 50 de miliarde in contul unui nou bailout.