Lipsa reglementarii tehnologiei in casa poate duce la utilizarea excesiva si dependenta de dispozitive. In consecinta, multe familii au probleme in a comunica.

Noile tehnologii aduc multe avantaje, dar, in acelasi timp, pot crea noi provocari si dificultati . Nu numai copiii au dispozitive tehnologice de ultima generatie, ci si parinti, astfel incat multe dintre aceste probleme apar in contextul familiei.

Tehnologia singura nu promoveaza dezbinarea, de fapt, ne ofera diverse beneficii. De fapt , totul depinde de tipul de utilizare si de regulamentul pe care il ai acasa . Este important sa explicam de ce sunt puse in aplicare anumite reguli de utilizare si sa invatam cum sa distingem intre momente.

Unii parinti prefera sa isi verifice e-mailurile decat sa isi asculte copiii si acestia fac la fel atunci cand sunt cu alti membri ai familiei , punand utilizarea dispozitivelor digitale deasupra oricarei relatii de familie.

Ce fel de dificultati creeaza tehnologia in mediul familial?

Utilizarea excesiva a dispozitivelor tehnologice poate genera diferite tipuri de boli si boli , atat dureri fizice cat si de spate, dureri de cap sau pierderea vederii, precum si probleme de interactiune sociala.

Problemele apar ca phubbing , care rezulta din combinarea cuvintelor telefon si snubbing, adica actiunea de a ignora oamenii din jurul nostru pentru utilizarea telefonului mobil . Acest tip de comportamente devin din ce in ce mai „normale” si nu numai din partea copiilor, ci si a parintilor.

O alta dificultate care poate fi generata este lipsa de comunicare intre membrii familiei si izolarea sociala , deoarece de multe ori copiii prefera sa se inchida in camerele lor pentru a discuta online cu alte persoane si sa uite sa interactioneze cu cei care locuiesc acasa.

Un exemplu clasic este la orele de masa, in care familiile ar trebui sa vorbeasca de obicei, in schimb multi prefera acum sa isi verifice telefoanele mobile si sa fie distrasi vazand alte lucruri.

Dispozitivele electronice ne conecteaza mai mult cu cei care sunt departe si, in acelasi timp, ne deconecteaza de cei apropiati.

Ce sa faci pentru a evita dezbinarea familiei datorita tehnologiei?

Intrucat tehnologia este o realitate in viata parintilor si a copiilor, in loc sa interzica utilizarea ei, idealul este sa stabilesti programe si sa inveti cum sa profiti de ea.

Trebuie sa invatam cand este necesar sa folosim dispozitive tehnologice si cand nu. Pentru Tellez, este important „sa fim constienti de ceea ce (tehnologia) provoaca cu relatiile noastre”. Unele dintre sugestiile cercetatorului se refera la faptul ca „ subiectul eticii si tehnologiei , precum si cel al civicului si tehnologiilor, ar trebui incorporate in scoli , iar in case reflecta si stiu care sunt consecintele pe care le poate avea pentru toate zi conectata ”.

Recomandari pentru a impiedica tehnologia sa innoiasca relatiile de familie

Evitati utilizarea dispozitivelor electronice in mese. Idealul este ca atat parintii, cat si copiii sa nu-si aduca dispozitivele pe masa si sa profite in schimb de momentul pentru a vorbi si dialog.

Stabiliti un program sau o perioada de utilizare pe zi, in conformitate cu cerintele si varsta copiilor.
Inainte de a echipa fiecare camera cu tehnologie (televizoare, tablete, jocuri video), este recomandat sa ai un centru comun de divertisment echipat, astfel incat fiecare sa se poata reuni si sa se bucure de momente impreuna, decat sa se izoleze unul pe celalalt.

Analizati daca este necesar sa cumparati telefoane mobile pentru copii . Aveti grija de utilizarea lui pentru momentele in care chiar aveti nevoie. Orele de joc trebuie masurate si controlate. Este recomandat ca copiii sa aiba propriile dispozitive electronice de la varsta de 10 ani, cand stiu sa distinga instrumentele, dar intotdeauna cu sprijinul parintilor.

Integrati tehnologia in dinamica familiei , fie in formatul jocului, fie creand un spatiu pentru a impartasi lucruri pe care le-am descoperit sau citit pe web.

Vorbeste cu familia despre pericolele social media sau pagini web, cum ar fi postarea de informatii personale, fotografii sau cumparaturi pe site-uri nesigure.

Evitati utilizarea dispozitivelor tehnologice inainte de somn , lumina acestora afecteaza vederea si contribuie la insomnie. Folosirea de laptopuri, telefoane mobile sau tablete inainte de culcare poate duce la utilizarea prelungita pana la orele noi ale diminetii, astfel incat corpul sa nu se odihneasca bine, iar nivelul de performanta si toleranta a doua zi sa fie mai mic.

Nu folositi dispozitive tehnologice pentru a linisti copiii. Incurajeaza-i sa se joace cu alti colegi de clasa si sa faca activitati in familie.

Spatii deschise pentru dialog si cultivarea increderii. Motivati-va sa vorbiti in persoana, evitand sa o faceti intr-un mod virtual atunci cand nu este necesar. Incercati-va reciproc in emotiile si sentimentele.

Conduceti de exemplu ca parinte. Copiii imita adesea obiceiurile parintilor, de aceea este important ca toata lumea sa respecte regulile caminului. Parintii trebuie sa demonstreze cu practica ca este importanta reglementarea tehnologiei acasa.