De ieri ma aflu intr-o vizita in Coreea de Sud, pentru Adunarea Generala a Organizatiei Mondiale a Turismului. Intalnirea are loc in perioada 8-14 octombrie la Gyeongju, la 70 km de Busan. Drumul cu avionul pana acolo a durat 18 ore, la capatul carora toata lumea era epuizata. Din fericire, diferenta de fus orar este de 6 ore in plus fata de Romania, ceea ce sper ca pana maine sa nu se mai simta.

OMT este o institutie specializata aflata in coordonarea ONU, fiind practic cel mai important for care reglementeaza turismul la nivel international. Intocmeste in fiecare an clasamentul turistic al tarilor si realizeaza cel mai important barometru al evolutiilor turismului la nivel global. Organizatia are origini foarte vechi, primele forme institutionale datand chiar din 1925. In acest moment, exista 154 de tari afiliate OMT, pritre care, evident, si Romania.

In 2009, atunci cand am preluat functia de ministru al Turismului, am reusit sa obtinem un post in Consiliul Executiv, la Adunarea Generala de la Astana. Iar anul trecut, in Iran, am obtinut functia de vicepresedinte al OMT, un succes extrem de important. Adunarea Generala a OMT din acest an poate deveni un pas urias inainte pe care Romania il face. Asta pentru ca tintim o functie de prim-vicepresedinte. Ceea ce ar fi un real castig de imagine si nu numai. Ar fi in fapt o recunoastere de netagaduit a cresterii nivelului turismului din Romania.

Adunarea Generala de anul acesta a fost prefatata de vizita facuta in Romania in iulie de secretarul general al OMT, iordanianul Taleb Rifai. Acesta ne-a asigurat atunci de sustinerea sa pentru functia de prim-vicepresetinte. Un motiv in plus sa fim optimisti pentru rezultatul final al acestui veritabil „Congres Mondial” al turismului.

Revenind la lucrarile de la Gyeongju, astazi a avut loc al 19-lea Consiliul Executiv, in care s-au prezentat concluziile privind evolutia turismului la nivel global, cresterea inregistrata fiind de aproape 7%. Prin comparatie, in Romania, pe primele 8 luni ale anului s-a inregistrat o crestere cu 15,6% a numarului de turisti si o crestere cu 13,1% a numarului de innoptari. Ceea ce arata, cred eu, ca Romania se afla pe drumul cel bun, cresterea noastra reala fiind dubla fata de cea de la nivel mondial. De altfel, secretarul general al OMT puncta in iulie: „Cred ca Romania a suferit in ultimii 2-3 ani o transformare majora din punct de vedere al strategiei in turism. Principala problema a Romaniei in domeniu este ca a inceput tarziu. Mult timp nu a facut ceea ce a trebuit sa faca”.

Pe langa prezentarea concluziilor raportului Consiliului Executiv, tot astazi au mai avut loc si intalniri regionale, pentru ca maine sa inceapa efectiv lucrarile Adunarii Generale. Sper ca toti cei de acasa sa ne tina pumnii stransi, pentru ca obtinerea postului de prim-vicepresedinte ar reprezenta un castig extrem de mare pentru Romania. Sunt optimista ca ne vom intoarce cu acest post.